Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svět jak ho neznáte Marek Šottl EI.4.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svět jak ho neznáte Marek Šottl EI.4."— Transkript prezentace:

1 Svět jak ho neznáte Marek Šottl EI.4

2 Obsah Co je to holografie? Historie Princip holografie
Příklady a využití Co můžeme čekat?

3 Co je vlastně holografie?
Holografie =způsob zobrazování trojrozměrných předmětů pomocí záznamu a následné rekonstrukce informací nesených světlem Holografie =je vyspělá forma záznamu obrazu, která umožňuje zachytit jeho trojrozměrnou strukturu. Tato technologie může být využita i ke skladování binárních dat. 3. Holografie = Holografie je metoda záznamu a trojrozměrného vybavování obrazu, založená na interferenci vysoce koherentního světla laserů.

4 Anketa 29% lidí nevědělo o pojmu holografie nic 30% lidí mělo zkreslenou představu o tomto pojmu a 41% vědělo oč se jedná alespoň na binární úrovni. Anketa mezi lidmi od 16 do 40 let

5 Historie Denis Gabor V roce 1971 získal Nobelovu cenu za fyziku. Narodil se roku června v Budapešti a zemřel 9.února 1971 v Londýně. Můžeme ho považovat za objevitele Holografie. Roku 1963 zaměstnanec Polaroidu Pieter van Heerden přišel s myšlenkou využít metodu holografie k záznamu binárních dat. První trojrozměrný záznam, zobrazující vláček, se podařilo vytvořit vědcům na michiganské univerzitě Emmettu Leithovi a Jurisi Upatnieksovi v roce Mezi novinky patří IO2technology.

6 Princip holografie Důležité je připomenout že existuje několik druhů holografie: 1.Akustická holografie 2.Optická holografie Princip:

7 Využití Obrazové (pravé 3D) hologramy
Obrazové hologramy vznikají holografickým záznamem předmětu. Díky velké hloubce obrazové scény a širokému úhlu pozorování se takto vytvořené hologramy využívjí například k zpřístupnění vzácných archivovaných předmětů široké veřejnosti.Zobrazení objektu ve 3d. Lisované duhové hologramy Duhové hologramy vznikají na rozdíl od obrazových v návrhářském studiu, kde jim odborníci vdechnou jedinečnou strukturu, která se nejčastěji v podobě plastem pokryté nálepky se sériově vyrábí.

8 V lékařství Již dnes se dá holografie použít při různých holografických postupech. Například z rentgenových snímků je možno moderní počítačovou technikou rekonstruovat rentgenovaný předmět (kostra člověka) . Táto způsobem vidí pacientův problém v 3d provedení a můžou na něm lépe pracovat. Později by bylo možné zobrazovat i orgány a další části,které má pacient postižen. Vše by mohlo vést k pokrokům v dnešní i zítřejší medicíně.

9 Ve stavebnictví Dnes je již zvykem konstruovat budovy pomocí počítačů. Je to rychlejší a pokrokovější a navíc časově méně náročné. Díky holografii je možné tyto budovy rekonstruovat do 3d modelů a kupříkladu zjišťovat jestli se stavba hodí do ulice či ne. Mohou zjistit různé vady a nedostatky budovy. V neposlední řadě architekt má možnost vidět svůj výtvor prakticky hotový a v provedení jak skutečně vypadá pouze zmenšený. Může přinést stejně jako v lékařství nezměrnou pomocnou ruku a vést nás do 21.století.

10 Datový záznam

11 Datový záznam Tyto materiály umožňují zaznamenat až 31,2Gbitu na čtvereční palec Na rozdíl od běžných nosičů (CD, DVD, Blu-ray,diskety) holografický záznam dat umožňuje trojrozměrný zápis do objemu datové vrstvy média, která v současnosti sestává z krystalů fotopolymerů. Tento materiál však nedovoluje přepis!

12 Novinky Firma Optware Corporation se odhodlala koncem tohoto roku uvést holografická média s kapacitou 30GB. Média by se měla prodávat za cenu nad 20Kč.Cena čtecího zařízení údajně bude okolo ,- Kč a zapisovacího dokonce neskutečných ,- Kč

13 Další využití Holografické brýle V armádě
Holografická Bluetooth klávesnice

14 Budouctnost holografie
Videa v holografickém zobrazení Využití v mnoha vědních disciplínách Navigační prostředek videohovory realizovány pomocí holografické projekce Přínos v kapacitách nejen médií

15 Vaše dotazy Vidím ,že je jich jako obvykle spousta A TO JE KONEC


Stáhnout ppt "Svět jak ho neznáte Marek Šottl EI.4."

Podobné prezentace


Reklamy Google