Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s."— Transkript prezentace:

1 Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s. 247-8

2 Na mediální systém mají vliv: Počet a druhy mediálních subjektů Ekonomické změny (vydavatelské domy, reklamní sítě, globální média s národními mutacemi) Technologické změny (nová média, digitalizace) Kulturní změny -proměna hodnot, prezentovaných v médiích -změny chování publika (individualizace užití médií, aktivní, odmasovělé publikum, interaktivita)

3 Český mediální systém Po r. 1989 se ustavil jako duální, z modelu autoritářského se vyvíjí jako libertariánský, s určitými prvky rozvojového modelu. Podle čtyř teorií tisku, McQuail. Novější typologie podle Hallina Manciniho Systémy médií v postmoderním světě. Významné impulsy k proměně českého mediálního systému přineslo zapojení českých médií do nadnárodních a světových mediálních sítí.

4 Česká specifika Například posun původně seriózních médií směrem k bulváru (MF Dnes, Právo, částečně Lidové noviny). Podobný trend lze najít i u audiovizuálních médií, což je dáno příkladem konkurenčně úspěšného deníku Blesk a televize Nova. Koncem 90. let a po r. 2000 se začaly nejsilnější deníky vůči Blesku vymezovat, mezi nimi nejvíce Hospodářské noviny.

5 Znaky bulvarizace kromě známého soustředění na zdraví, sex aj. biologicky důležitá témata je to: důraz na nepodstatné, vedlejší informace personalizace zpravodajských témat programové narušování soukromí veřejně činných osob a celebrit orientace na národní prostředí

6 Společné vývojové rysy s postkomunistickými zeměmi neprůhlednost privatizačních procesů nedostatek domácího kapitálu vytváření vlastnických řetězců unifikovaných periodik opožďování regulace a samoregulace médií za ekonomickými změnami slabé profesní odborové mediální organizace vzestup elit z dřívějších autoritářských režimů aj.

7 Systémy médií podle Hallina a Manciniho (3 modely) Mediální systém(y) - jaký je? (analytický přístup: popis, pojmy, souvislosti) 4 hlavní parametry (vývoj mediálních trhů, politický paralelismus, vývoj novinářského profesionalismu, stupeň a způsob intervence státu do mediálního systému) - jaký by měl být (normativní přístup: pravidla, právní rámec)

8 3 modely mediálních systémů Středomořský (polarizovaně-pluralitní) Severo/středoevropský (demokraticko-korporativistický) Severoatlantický (liberální)


Stáhnout ppt "Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s."

Podobné prezentace


Reklamy Google