Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován."— Transkript prezentace:

1 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 FYZIKA PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA - MECHANIKA III/2-2-3-13 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“. Zpracováno 18. listopadu 2013

2 jsou soustavy pohybující se jinak než rovnoměrně přímočaře. Pohybují se přímočaře rovnoměrně zrychleně (zpomaleně) nebo se otáčí. Nejjednodušší NVS je soustava s rovnoměrným zrychlením. 3. 11.NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (NVS)

3 Př. Kulička ve vagónu. A.pozorovatel na Zemi B.pozorovatel ve vagónu 1.Vagón se pohybuje rovnoměrně přímočaře, kulička A.se pohybuje rovnoměrně přímočaře spolu s vagónem B.je v klidu. 3.10.NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (NVS) A B

4 Př. Kulička ve vagónu. A.pozorovatel na Zemi B.pozorovatel ve vagónu 1.Vagón se pohybuje rovnoměrně přímočaře, kulička A.se pohybuje rovnoměrně přímočaře spolu s vagónem B.je v klidu. 3.10.NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (NVS) A B

5 Př. Kulička ve vagónu. A.pozorovatel na Zemi B.pozorovatel ve vagónu 2.Vagón se pohybuje rovnoměrně zrychleně, kulička A.má stálou rychlost, zadní strana se blíží ke kuličce (nepůsobí na ni síla) B.kulička se dala do zrychleného pohybu (působí na ni síla) 3.10.NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (NVS) A B

6 kulička narazí na zadní stěnu → 3.10.NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (NVS) A B

7 V NVS nezůstává izolované těleso v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu neplatí první a třetí NPZ. Druhý použít lze, ale musíme vzít v úvahu kromě sil vznikajících vzájemným silovým působením těles i síly setrvačné. Na těleso v NVS působí setrvačná síla F S, vznikající jako důsledek zrychleného pohybu soustavy. Setrvačné síly nemají svůj původ ve vzájemném silovém působení těles, (neexistuje reakce k této síle) patří mezi tzv. zdánlivé síly existují pouze v NVS. 3.10.NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (NVS)

8 Obdobně pro těleso, které se pohybuje rovnoměrně zrychleným pohybem ve směru svislém. Př. : Výtah, v něm těleso o hmotnosti m. Na těleso ve výtahu působí síla F. 1.v klidu nebo rovnoměrně přímočarém pohybu 3.10.NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (NVS)

9 Obdobně pro těleso, které se pohybuje rovnoměrně zrychleným pohybem ve směru svislém. Př. : Výtah, v něm těleso o hmotnosti m. Na těleso ve výtahu působí síla F. 1.v klidu nebo rovnoměrně přímočarém pohybu 2.při rozjíždění výtahu se zrychlením a směrem nahoru F G, F S mají stejný směr 3.10.NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (NVS)

10 Obdobně pro těleso, které se pohybuje rovnoměrně zrychleným pohybem ve směru svislém. Př. : Výtah, v něm těleso o hmotnosti m. Na těleso ve výtahu působí síla F. 1.v klidu nebo rovnoměrně přímočarém pohybu 2.při rozjíždění výtahu se zrychlením a směrem nahoru F G, F S mají stejný směr směrem dolů F G, F S mají opačný směr 3.10.NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (NVS)

11 Jestliže se F G = F S pak jde o volný pád, beztížný stav, vzniká v každé NVS, která se pohybuje vzhledem k Zemi se zrychlením g. 3.10.NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (NVS)

12 Použitá literatura BEDNAŘÍK, Milan: Mechanika, fyzika pro gymnázia. Praha: Prometheus, 2002. ISBN 80-7196-176-0


Stáhnout ppt "DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován."

Podobné prezentace


Reklamy Google