Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osobní finance a osobní management aneb mějte své peníze pod kontrolou Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osobní finance a osobní management aneb mějte své peníze pod kontrolou Stachoňová M. Právo a informace, o.s."— Transkript prezentace:

1 Osobní finance a osobní management aneb mějte své peníze pod kontrolou Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

2 Osobní finanční plánování Zabývá se zvoleným cílem i konkrétními možnostmi jedince Pomáhá ujasnit odpovědi na základní finanční otázky Jeho cílem je vytvoření rovnováhy mezi budoucími finančními cíli a současnými zdroji Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

3 Na co si dát pozor? Nepřeceňovat finanční rizika před těmi majetkovými Důkladně zvážit, zda je půjčka jediným možným řešením situace Pokud půjčce řeknete ano, zvažte: - Je úroková míra přiměřená vypůjčené částce? - Jaký je splátkový kalendář? Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

4 Osobní finační plánování – jak začít I. a II. krokIII. krok Definujte si konkrétní požadavky a nároky (co chcete, co potřebujete) Zvažte své dostupné finanční prostředky a spojte s dostupnou nabídkou na trhu → vytvořte kompromis mezi představami a možnostmi Stabilizujte svou stávající finanční situaci a životní úroveň Nepodceňujte možná rizika Spořte vhodně a postupně Zhodnocujte peníze pro budoucí využití Zvažte nutnost půjček a úvěrů Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

5 IV. Krok osobního finančního plánování Kontrolujte, zda vše funguje, jak má Stále spořte pro případ krize nebo naplnění určitého rizika Pokud máte půjčku či úvěr, dodržujte splátkový kalendář Kontrolujte, zda se investice zhodnocují, jak jste plánovali Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

6 CO KDYŽ MŮJ OSOBNÍ FINANČNÍ PLÁN NEVYJDE? Pokud našetříte méně, než jste očekávali, nebo výnosy ze spoření a investování nebudou, jaké jste předpokládali, stále jste na tom nesrovnatelně lépe, než kdybyste v daném období neudělali nic. Přiblížili jste se podstatně víc svému cíli, kterého snáze dosáhnete, i přesto, že vám plán nevyšel podle vašich představ a původních výpočtů. Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

7 Jak zúročit své peníze? InvesticeSpoření Jednorázově u banky, z uložení procenta navíc – dlouhodobé uložení se více vyplatí Investice na akciovém trhu – potřeba počítat s možnými riziky a správně si spočítat reálné výnosy z investicí Peníze se ukládají do banky postupně, ne jednorázově Čím déle běží, tím více se vyplatí Není potřeba jej stále nějak kontrolovat či zvažovat rizika Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

8 Úvěr od banky: Proč splácím víc, než jsem si půjčil? Peníze můžete během dané doby zúročit, zatímco banka ne (jste v opačné situaci, než když jste poskytli peníze bance vy jako investici nebo spoření a ona vám vyplatila úrok), tzn. propůjčila je k vašim obchodům Je lepší si splátky rozložit do více let po menších částkách Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

9 CO DĚLAT, KDYŽ NEMÁM NA SPLÁCENÍ PŮJČKY?  Zamyslete se nad tím, které položky tvoří vaše největší náklady v rozpočtu  Bývají to náklady na bydlení, vodu, energie a paliva, dále potraviny a nápoje, třetí největší položkou bývá nejčastěji doprava, následuje rekreace, kultura a alkohol  Zkuste některou z položek snížit, zrušit, vynechat nebo alespoň dočasně omezit  Vymezte si priority, tedy, co je pro vás momentálně nutností a nezbytností Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

10 Kde hledat práci na internetu? Stačí zadat do jakéhokoliv vyhledávače (seznam, centrum, google atd.) „práce“ či „hledám práci“ a vyjede dlouhý seznam stránek, které nabízí volná místa Ochotně vám poradí a pomohou také zaměstnanci Právo a informace, o.s. Například: www.prace.cz www.jobs.cz www.nabidky-prace.cz www.hledampraci.cz www.dobraprace.cz Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

11 ŽIVOTOPIS NEBOLI CURRICULUM VITAE Proč ho potřebuji a jak ho vytvořím? Dle životopisu vybírá mnoho zaměstnavatelů své zaměstnance – je proto potřeba jej nepodcenit a vytvořit pečlivě Uveďte všechny své zkušenosti, dovednosti, přednosti Jako návod k tvorbě mohou sloužit například webové portály www.zivotopis-cv.cz, www.zivotopis-vzor.cz, www.e- zivotopis.cz a podobně. Neváhejte požádat o pomoc při tvorbě vašeho životopisu také zaměstnance Právo a informace, o.s. Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

12 √ Nenechte se odradit od svých snů √ Malí lidé sní malé sny, velcí lidé sní velké sny – zvětšete je! √ Nevzdávejte se po prvním neúspěchu √ Nebojte se vytvořit tým lidí, kteří vám se snem pomohou nebo jej dosáhnete společně Zdroj: http://www.topitlevne.cz/fotoalbum/nova-rubrika-ve-fotoalbu/nova-fotogalerie/2 Stachoňová M. Právo a informace, o.s.


Stáhnout ppt "Osobní finance a osobní management aneb mějte své peníze pod kontrolou Stachoňová M. Právo a informace, o.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google