Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Jan KOHOUTEK TEMATICKÁ OBLAST: Geografie České republiky NÁZEV DUMu: ČR – průmysl – lokalizace, vývoj POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 19. KÓD DUMu: JK_CR_19 DATUM TVORBY: 13. 9. 2013 ANOTACE (ROČNÍK): kvarta – DUM – seznamuje žáky s vývojem průmyslu, jeho historickou a současnou lokalizací METODICKÝ POKYN: Atlas České republiky – sešitový atlas pro ZŠ a víceletá gymnázia (2010)

2 Tradičně hlavní složka hospodářství naší republiky Tradičně hlavní složka hospodářství naší republiky V celé historii vycházel především z vnitřních zdrojů V celé historii vycházel především z vnitřních zdrojů Hlavní průmyslové oblasti: Vznik v průběhu 19. stol. a v 1. pol. 20. stol. – severní polovina státu od linie Aš – Plzeň – Praha – Olomouc – Ostrava Vznik v průběhu 19. stol. a v 1. pol. 20. stol. – severní polovina státu od linie Aš – Plzeň – Praha – Olomouc – Ostrava Mimo toto území vznikla vysoká koncentrace průmyslu v Brně a jeho okolí, ve Zlíně Mimo toto území vznikla vysoká koncentrace průmyslu v Brně a jeho okolí, ve Zlíně Lokalizace do těchto oblastí - vliv zásob uhlí – hlavní energetický zdroj té doby Lokalizace do těchto oblastí - vliv zásob uhlí – hlavní energetický zdroj té doby

3 Odvětvová struktura se stále rozvíjela Odvětvová struktura se stále rozvíjela Do 2. SV zejména strojírenství, potravinářský p., textilní p. Do 2. SV zejména strojírenství, potravinářský p., textilní p. Spotřební zboží představovalo polovinu vývozu Spotřební zboží představovalo polovinu vývozu Výrazná změna po roce 1948 – přednostně rozvíjen těžký průmysl – většina výrobků směřovala na méně náročné trhy SSSR a zemí východní Evropy Výrazná změna po roce 1948 – přednostně rozvíjen těžký průmysl – většina výrobků směřovala na méně náročné trhy SSSR a zemí východní Evropy Orientace na TP a setrvávání vývoji po celou dobu centrálního plánování – zaostávání jiných odvětví – snižování efektivity celé ekonomiky a stále těžší dopady na ŽP Orientace na TP a setrvávání vývoji po celou dobu centrálního plánování – zaostávání jiných odvětví – snižování efektivity celé ekonomiky a stále těžší dopady na ŽP Po roce 1948 také snaha o vyrovnání průmyslové úrovně v jednotlivých oblastech státu (včetně Slovenska) – zejména J Čechy, Českomoravské vrchovině, J a V Moravě Po roce 1948 také snaha o vyrovnání průmyslové úrovně v jednotlivých oblastech státu (včetně Slovenska) – zejména J Čechy, Českomoravské vrchovině, J a V Moravě I přes tuto snahu o vyrovnání oblastí po roce 1948 zůstává dodnes lokalizační základna průmyslu v oblastech z 19. stol. I přes tuto snahu o vyrovnání oblastí po roce 1948 zůstává dodnes lokalizační základna průmyslu v oblastech z 19. stol.

4 Koncentrace těžkého průmyslu na Ostravsku

5 Kouřící halda Ema (Ostrava) - miliony tun vytěžené hlušiny z ostravských dolů - její povrch je neustále zahříván vnitřními procesy – uvnitř hořící haldy dosahuje teplota až 1500 °C

6 V současnosti patří k nejvýznamnějším oblastem pás území podél severní hranice Čech – Sokolov, Ústí n/L, Liberec – především elektrárenství, těžba HU, chemie, strojírenství, gumárenství, textilní pr. V současnosti patří k nejvýznamnějším oblastem pás území podél severní hranice Čech – Sokolov, Ústí n/L, Liberec – především elektrárenství, těžba HU, chemie, strojírenství, gumárenství, textilní pr. V českém vnitrozemí – Plzeň a okolí, pražská aglomerace, oblast Hradce Králové s Pardubicemi V českém vnitrozemí – Plzeň a okolí, pražská aglomerace, oblast Hradce Králové s Pardubicemi Morava – Ostravsko – těžký průmysl, Brno a okolí, Olomouc, Zlín Morava – Ostravsko – těžký průmysl, Brno a okolí, Olomouc, Zlín Odvětvová struktura zahrnuje téměř všechny druhy výrob Odvětvová struktura zahrnuje téměř všechny druhy výrob Méně industrializovaná území – JČ, západočeské pohraničí, jižní Morava – průmysl často jednostranný s převahou jednoho odvětví Méně industrializovaná území – JČ, západočeské pohraničí, jižní Morava – průmysl často jednostranný s převahou jednoho odvětví

7 Letecký pohled na Plzeň, Škoda se nachází v levé dolní části obrázku

8 Rozhodující jsou ekonomická kritéria výroby Rozhodující jsou ekonomická kritéria výroby Dochází ke změnám odvětvovým tak v územní struktuře Dochází ke změnám odvětvovým tak v územní struktuře Vliv někde neúspěšné privatizace Vliv někde neúspěšné privatizace Řada výrob zcela zanikla Řada výrob zcela zanikla Roste váha zpracovatelských odvětví především na úkor těžby a zpracování surovin Roste váha zpracovatelských odvětví především na úkor těžby a zpracování surovin Projekty na „zelené louce“ – zahraniční investoři – vznik nových průmyslových zón“ v okolí měst Projekty na „zelené louce“ – zahraniční investoři – vznik nových průmyslových zón“ v okolí měst Vznik nových pracovních míst X zastavování půdy – v současnosti 1/10 plochy ČR je zastavěná (vliv např. na vznik povodní) Vznik nových pracovních míst X zastavování půdy – v současnosti 1/10 plochy ČR je zastavěná (vliv např. na vznik povodní) Stát často pokrývá investorovi několikaleté daňové úlevy, a pomáhá i při vybudování areálů (inženýrské sítě, napojení na dopravní infrastrukturu) Stát často pokrývá investorovi několikaleté daňové úlevy, a pomáhá i při vybudování areálů (inženýrské sítě, napojení na dopravní infrastrukturu)

9 Továrna na hračky společnosti LEGO Group na Kladně

10 Literatura: Červinka, P. et al. (2003): Zeměpis České republiky. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Kastner, J. et al. (2009): Zeměpis naší vlasti. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Toušek, V. et al. (2008): Ekonomická a sociální geografie. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o. Internetové zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekonomika_%C4%8Ceska http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C5%AFmysl_v_%C4%8Cesku Obrazové materiály: EDISTEEWR. wikipedie [online]. [cit. 13.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LegoKladno01.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LegoKladno01.JPG MANSKE, Magnus. wikipedie [online]. [cit. 13.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plze%C5%88_od_Karlova.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plze%C5%88_od_Karlova.jpg BARTOŠ, Radek. wikipedie [online]. [cit. 13.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kou%C5%99%C3%ADc%C3%AD_halda_Ema2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kou%C5%99%C3%ADc%C3%AD_halda_Ema2.jpg ŠTEFEK, Petr. wikipedie [online]. [cit. 13.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:20050111_Nova_hut_Ostrava.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:20050111_Nova_hut_Ostrava.jpg


Stáhnout ppt "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google