Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Jan KOHOUTEK TEMATICKÁ OBLAST: Geografie České republiky NÁZEV DUMu: ČR – sídelní struktura POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 10. KÓD DUMu: JK_CR_10 DATUM TVORBY: 8. 9. 2013 ANOTACE (ROČNÍK): kvarta – DUM – seznamuje žáky se sídelní strukturou v České republice a s pojmy jako urbanizace, suburbanizace aj. METODICKÝ POKYN: Atlas České republiky – sešitový atlas pro ZŠ a víceletá gymnázia (2010)

2 V období agrární, předinduastriální společnosti převládala venkovská sídla 13. a 14. století vznikají feudální města jako řemeslnicko – obchodní centra, která uvnitř hradeb shromažďují pouze zlomek obyvatelstva Význam dán geografickou polohou Přirozená centra zemědělského zázemí, křižovatkami obchodních cest, místa těžby surovin (hlavně stříbro), správní střediska (královská, potom i poddanská města)

3 Kutná hora

4 Pro české země byla typická hustá síť menších měst a městeček s nepříliš rozlehlým zázemím Pro české země byla typická hustá síť menších měst a městeček s nepříliš rozlehlým zázemím Kromě Prahy, Plzně, Brna a Olomouce – udržování vlivu rozsáhlejších oblastí Kromě Prahy, Plzně, Brna a Olomouce – udržování vlivu rozsáhlejších oblastí U dalších měst se střídala období úpadku s konjunkturou – Jihlava, Kutná Hora, Jáchymov, Jindřichův Hradec U dalších měst se střídala období úpadku s konjunkturou – Jihlava, Kutná Hora, Jáchymov, Jindřichův Hradec Přechod k industriální společnosti – proces urbanizace (proces koncentrace obyvatelstva do měst) Přechod k industriální společnosti – proces urbanizace (proces koncentrace obyvatelstva do měst) Rychleji rostou města s průmyslem nebo s těžbou uhlí či hutnictvím X sídla bez těchto předpokladů ztrácejí význam (Opava, Chrudim...) Rychleji rostou města s průmyslem nebo s těžbou uhlí či hutnictvím X sídla bez těchto předpokladů ztrácejí význam (Opava, Chrudim...) Změny ve vývoji měst někdy způsobují i významné osobnosti ??? Změny ve vývoji měst někdy způsobují i významné osobnosti ???

5 Typické rodinné domky pro zaměstnance Baťových závodů

6 Po II. SV – socialismus – urychlená industrializace – odliv z vesnic do měst Po II. SV – socialismus – urychlená industrializace – odliv z vesnic do měst Rostou města s těžkým průmyslem – ostravská aglomerace, nové město Havířov Rostou města s těžkým průmyslem – ostravská aglomerace, nové město Havířov Severočeská pánev (Most, Chomutov, Teplice) Severočeská pánev (Most, Chomutov, Teplice) Nově industrializovaná města (Vsetín, Žďár nad Sázavou) Nově industrializovaná města (Vsetín, Žďár nad Sázavou) Rozsáhlá stavba sídlišť pro nově příchozí obyvatele Rozsáhlá stavba sídlišť pro nově příchozí obyvatele Plošné zvětšení měst – např. Praha v roce 1967 - 200 km², dnes přes 500 km² Plošné zvětšení měst – např. Praha v roce 1967 - 200 km², dnes přes 500 km²

7 Panelové sídliště Bohunice z konce 70. let 20. století

8 Novým jevem je suburbanizace tj. stěhování obyvatelstva z velkých měst do okolních obcí Lepší ŽP, nižší ceny pozemků, menší koncentrace lidí Nová výstavba většinou v koloniích rodinných domků Vždy sídla dopravně dobře dostupná – většina nových obyvatel dojíždí za prací stále do měst (např. Lány) Vymezení pojmu – není jednoznačné ani u tak základního údaje jako je počet obyvatel V ČR dlouhodobě uplatňováno hledisko – historicko-právní tj. jestli byla obec povýšena na město Dnes hledisko kvantitativní – obec nad 10 tis. obyv., charakter zástavby, zaměstnání obyvatel, služby Podle tohoto je urbanizace ČR 62,5% ???Nejmenší město ČR???

9 Suburbanizace v roce 2009: nejžádanější jsou pražská a brněnská aglomerace

10 Město Pec pod Sněžkou – 643 obyvatel

11 Typický rys osídlení pro jižní polovinu Čech a oblast Vysočiny – velký počet malých sídel Typický rys osídlení pro jižní polovinu Čech a oblast Vysočiny – velký počet malých sídel ČR má 5 velkoměst (nad 100 000 obyvatel) ČR má 5 velkoměst (nad 100 000 obyvatel) 3 800 obcí s méně než 500 obyv. 3 800 obcí s méně než 500 obyv. Výsadní postavení má Praha – poloha ve středu Čech, již od středověku hlavním městem Výsadní postavení má Praha – poloha ve středu Čech, již od středověku hlavním městem Nejvýznamnější středisko průmyslu, dopravy, obchodu, vědy, služeb a cestovního ruchu Nejvýznamnější středisko průmyslu, dopravy, obchodu, vědy, služeb a cestovního ruchu Dalším velkoměstem v Čechách je pouze Plzeň Dalším velkoměstem v Čechách je pouze Plzeň Na Moravě a ve Slezsku jsou to Brno, Ostrava a Olomouc Na Moravě a ve Slezsku jsou to Brno, Ostrava a Olomouc Hranicím velkoměsta se blíží (více jak 90 tis.) Liberec, Č. Budějovice, Hradec Králové, Ústí n/L a Pardubice Hranicím velkoměsta se blíží (více jak 90 tis.) Liberec, Č. Budějovice, Hradec Králové, Ústí n/L a Pardubice V těchto deseti městech žije ¼ obyv. ČR V těchto deseti městech žije ¼ obyv. ČR

12 Literatura: Červinka, P. et al. (2003): Zeměpis České republiky. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Kastner, J. et al. (2009): Zeměpis naší vlasti. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Toušek, V. et al. (2008): Ekonomická a sociální geografie. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o. Internetové zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko Obrazové materiály: CHEVA. wikipedie [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cityscape_of_Kutn%C3%A1_Hora_- _Saint_James_church.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cityscape_of_Kutn%C3%A1_Hora_- _Saint_James_church.jpg PLISMO. wikipedie [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tomas_Bata.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tomas_Bata.jpg KARELJ. wikipedie [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Batovy_domky_2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Batovy_domky_2.jpg KARELJ. wikipedie [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bohunice_01.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bohunice_01.jpg VILGUS, Petr. wikipedie [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Husova_bouda_zima,_lyzari.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Husova_bouda_zima,_lyzari.JPG MILLENIUM187. wikipedie [online]. [cit. 8.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:130310m09.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:130310m09.jpg


Stáhnout ppt "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google