Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KANÁRSKÝ CHRT-PODENGO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KANÁRSKÝ CHRT-PODENGO"— Transkript prezentace:

1 KANÁRSKÝ CHRT-PODENGO
(Podenco canario) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Kanárské ostrovy (Španělsko) Doba vzniku: starověk Původní využití: lov králíků Využití dnes: lovecký pes Průměrná délka života: 12 – 13 let Další jména: kanárský chrt Hmotnost: 16 – 22 kg Výška: do 53 – 64 cm Pár chytrých otázek: Vhodný do městské zástavby? NE Vhodný pro horké a slunečné počasí? ANO Vyžaduje značnou péči o zevnějšek? Je spokojený může-li žít venku? Je snadno vycvičitelný? Vyžaduje dostatek pohybu?

2 Podengo přišel na Kanárské ostrovy z Iberského poloostrova až během posledních 400 let. Je pravděpodobně přímým potomkem starověkých psů přivezených do Španělska středomořskými obchodníky před tisíci lety. Ač je to pro chrta neobvyklé, toto plemeno používá k vyhledávání kořisti sluch i čich ve stejné míře jako zrak. Nezvyklé je i to, že při lovu na králíky spolupracuje s lovci celá smečka, která je navětří a vystaví. To, že se přizpůsobil práci loveckého psa na sopečné půdě Kanárských ostrovů, je dokladem neuvěřitelné pružnosti povahy a chování. Je schopen změnit své návyky podle okolních podmínek. Snadno snáší vysoké teploty a je schopen lovit od rozbřesku do soumraku. Díky svému čichu a sluchu může nalézt králíky i na dně úzkých strží, v puklinách ve zdech, v kamenných snosech na okraji obdělávaných polí, ve škvírách mezi lávovými proudy a v trnitých keřích. Obdivuhodná doba existence plemene je bezpochyby důsledkem jeho loveckých schopností, které jej činily nenahraditelným po celá staletí. Je to především stopař, který nesmí štěkat a ani v průběhu stopování chytat kořist. Je také užíván při lovu s fretkou, což je způsob lovu povolený na Kanárských ostrovech. Obvykle chytá králíky do tlamy. POPIS: Jde o plemeno loveckých psů. Hrudník je hluboký a úzký. Krk svalnatý. Trochu sehnutý. Nohy dlouhé a rovné. Hlava úzká, čenich nosu je růžový. Uši jsou stojaté, namířené dopředu. Oči maličké, spokojený a klidný výraz. Ocas je nízko posazený.

3 Historie plemene: Je blízce příbuzný ibizskému chrtovi a většímu ze tří portugalských podengů. Toto izolované plemeno je možná starší než jeho evropští příbuzní.


Stáhnout ppt "KANÁRSKÝ CHRT-PODENGO"

Podobné prezentace


Reklamy Google