Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na."— Transkript prezentace:

1  asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na RF 0,3  Regionální funkce od roku 2001  Tři způsoby vedení RF od roku 2001 Hustopeče nad Bečvou

2 Systémy Regionálních funkcí v Hustopečích n.B. 1 systém rok 2001 – 2002, RF poskytovala bývalá okresní knihovna pro celý okres – jednalo se o zkušební provoz Výhoda – samostatný výběr knih a zpracování podle daných pravidel AACR2 pověřenou knihovnou Nevýhoda – knihy dodávány až po určité době – časová prodleva v poskytování novinek čtenářům a narůstá finanční náročnost na zpracování knih Výhoda – nebyla nutnost vést ekonomickou agendu, o vše bylo postaráno Nevýhoda – čerpání finančních prostředků bylo přesně dáno – nebyla možná domluva o změně.

3 2.systém – pověřenou knihovnou se stává MK Hustopeče n.B. rok 2003 Výhoda – samostatný výběr, nákup i zpracování knih Rozvržení čerpání finančních prostředků dle potřeb knihoven I po osamostatnění nadále dochází ke spolupráci s okolními knihovnami Odpadá zpracování různých dokumentů, které sloužily pouze pro interní práci pověřené knihovny Pro knihovny naší velikosti ideální systém, se kterým jsme byli maximálně spokojeni.

4 3.systém-pověřenou knihovnou se stává MěK Lipník n.B. rok od r. 2004 V roce 2004 zredukovala Vědecká knihovna v Olomouci počet pověřených knihoven na 4. Na dobré zkušenosti se samostatným vedením nebyl brán zřetel. Bylo upozorněno, že knihovny stejné velikosti jako naše knihovna v jiném kraji může vykonávat RF i když nejsou splněna všechna kritéria. Volba pod kterou knihovnu se přidružíme byla na nás Opět dochází k podobnému systému jako v 1.případě – rozdíl je v komunikaci – dobré vztahy s pověřenou knihovnou

5 Regionální funkce z pohledu obsluhované knihovny Je třeba si uvědomit klady, ale také zápory RF vzhledem k obsluhovaným knihovnám Klady Regionálních funkcí Ocenění úsilí při získání finančních prostředků ze státního rozpočtu na rozvoj knihoven Podpora rozvoje neprofesionálních knihoven Utužení spolupráce mezi knihovnami Maximální přínos pro knihovny s DK – kvalitně a kompletně zpracovaný fond, využití rabatu, maximální využití fondu, odborně vedené revize, kvalifikovaná konzultační a metodická činnost DK mají větší dostupnost školení na PC a práce s internetem přímo ve střediskové knihovně

6 Nedostatky Regionálních funkcí Systém nezohledňuje počet obyvatel v malých obcích – dochází k nerovnováze poskytování služeb Zvýhodněny knihovny při větších městech Nejisté financování z hlediska pracovně-právních vztahů – není možný opakovaný pracovní poměr na dobu určitou Pozdní rozhodnutí účelových fin.prostředků na úrovní kraje – odklad veškerých činností RF- v případě domluvy s OU je RF financováno z rozpočtu obce

7 Závěrem Současný systém v našem kraji je pro obsluhované knihovny výhodný Obsluhované knihovny přijímají služby na stejné úrovni jako při existenci okresního systému, který byl financován ze státního rozpočtu.

8 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt " asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na."

Podobné prezentace


Reklamy Google