Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání."— Transkript prezentace:

1 ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání informací, správně zadávají klíčová slova, znají další možnosti využití vyhledávače např. kalkulačka, překladač, … Pro koho je materiál určen Žáci 6. – 9. ročníku ZŠ Autor Ing. Jana Homolková Datum vzniku 24. 4. 2013 Vzdělávací oblastInformační a komunikační technologie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková Google - vyhledávání na internetu ICT, 6. – 9. ročník VY_32_INOVACE_195, 10. sada, ICT

2 Google – vyhledávání na internetu ICT – 6. – 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Vyhledávač Google -je služba, která umožňuje najít potřebné informace v prostředí internetu -naleznete webové stránky, obrázky, zprávy, videa, dokumenty a další typy informací Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Google Chrome -prohlížeč webových stránek -výhoda je rychlost, jednoduché ovládání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Práce s vyhledávačem Google.cz -po zadání klíčových slov se vyhledají všechny stránky, které patří k danému dotazu -pokud má slovo více významů, je třeba klíčové slovo blíže specifikovat -pro vyhledávání informací si v horní liště vybereme zda chceme hledat obrázek, video, překlad, … Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Práce s vyhledávačem Google.cz - do vyhledávacího okénka zadáme klíčová slova a v horní liště zvolíme co je cílem vyhledávání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Tipy pro vyhledávání -pokud zadáme klíčová slova v uvozovkách, tak se nevyhledává každé slovo zvlášť, ale celé spojení (např. podmiňovací způsob) -příkaz FILETYPE:doc (nebo xls, pdf nebo ppt) najde výsledky ve formátu MS Word, MS Excel, MS PowerPoint apod. (např. FILETYPE:doc„Karel Čapek“) [1] -příkaz DEFINE – najde definici zadaného výrazu define:„Archimédův zákon“ [1] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Další zajímavé příkazy -„Steve Jobs“site:cz (hledá stránky o S. Jobsovi na webech s českou doménou) [1] -„Praha“site:wikipedia.org (hledá zmínky o Praze pouze na wikipedii) [1] -related:www.ceskaskola.cz (najde stránky, které jsou tematicky podobné těmto stránkám) [1] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Překlad na internetu -pokud potřebujete zjistit nějakou informaci ze stránek napsaných v cizím jazyce, můžete využít Google překladač -najdete ho v horní části stránky www.google.cz nebo na adrese www.translate.google.czwww.google.czwww.translate.google.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

10 Překlad na internetu 1.Překlad slova, věty nebo celého textu - do místa pro překládaný text napíšeme slovo, větu apod., zvolíme jazyk a ve vedlejším okně se objeví přeložený text; text je doplněn i poslechem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

11 Překlad na internetu 1.Překlad celé stránky - překladač umí přeložit i obsah celé stránky; do místa pro překládaný text vložíme URL adresu stránky a přeložíme Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

12 Další možnosti vyhledávání 1.kalkulačka 2.převod měn a jednotek 3.počasí v dané lokalitě 4.média – videa, obrázky, knihy, zprávy 5.mapy 6.blogy, vědecké články Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

13 Praktické cvičení 1.Najdi soubor vytvořený v PowerPointu na téma „Jaderná energie“. (filetype) 2.Najdi definici - Ohmův zákon. (define) 3.Najdi stránky, které jsou tematicky podobné stránkám www.prace.cz (related)www.prace.cz 4.Najdi předpověď počasí pro svou obec. 5.Přelož následující text do češtiny: You will have to answer for what you have done. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

14 Použité zdroje Literatura: VANÍČEK, J. Informatika pro 1. stupeň základní školy. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2012. ISBN 978-80-251-3749-9. s. 63 - 69 1. AUTOR NEUVEDEN. lib.jcu.cz [online]. [cit. 2013-04-24]. Dostupný na WWW: http://www.lib.jcu.cz/docs/ak- ikurz-vyhledavani-internetu.pdfhttp://www.lib.jcu.cz/docs/ak- ikurz-vyhledavani-internetu.pdf - vlastní zkušenosti - obrázky archiv autora – Print Screen – Ing. J. Homolková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google