Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2."— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 2.Sada – předmět – Technika provozu Tématická oblast : studená kuchyně a moučníky z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.17 Moučná jídla Moučníky z ovoce Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce TP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2. Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí přípravě a úpravě moučníků z ovoce. Pochopí jejich použití ve veřejném stravování, zná správné technologické postupy. ------------------------------------------------ Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. -----------------------------------------------

2 Příprava moučníků z ovoce Většinou se jedná o moučníky, kde má ovoce dominantní podíl. Tyto moučníky se připravují z různých těst s použitím všech tepelných úprav. Jsou to oblíbené, moderní, většinou málo kalorické a lehce stravitelné moučníky (to záleží na způsobu tepelné přípravy).

3 Tažený ovocný závin s jablky (mákem, tvarohem ) Hladká mouka, vejce, olej, sůl, a voda se vypracuje v hladké nelepivé těsto, které se nechá odpočinout asi 20 minut. Pak těsto částečně vyválíme, položíme ho na lehce pomoučený plátěný ubrousek a pomocí dlaně vytahujeme tak, aby bylo co nejtenčí (téměř průhledné), ale nepotrhané. Na těsto klademe loupaná, jadřinců zbavená, na plátky nakrájená jablka. Posypeme směsí cukru se skořicí a rozinkami a na sucho opraženou prosátou strouhankou. Nakonec pokapeme olejem a částí másla. Pomocí ubrousku svineme, přeložíme na plech, potřeme máslem a pečeme ve vyhřáté troubě. Při podávání posypeme cukrem.

4

5 Jablečný závin z lístkového těsta Lístkové těsto vyválíme na tenký obdélníkový plát. Do středu plátu nasypeme mleté piškoty a poklademe očiš­ těná, jaderníků zbavená a na tenké plátky nakrájená nebo strouhaná jablka posypaná cukrem smíchaným se skořicí a opláchnutými, přebranými rozinkami. Náplň se překryje z jedné strany těstem, potřeme jej rozšlehanými vejci a těstem z druhé strany se náplň překryje. Okraje přehneme a stlačením spojíme, aby šťáva z jablek během pečení nevytekla. Jablkový závin na povrchu potřeme zbylou částí rozšlehaných vajec a pečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Pečený závin nakrájíme na jednotlivé porce a posypeme práškovým cukrem.

6

7

8

9

10

11 Jablka v županu Lískové těsto vy válíme na tenčí plát a z něj nakrájíme čtverce. Na každý čtverec položíme očištěná a jaderníků zbavená jablka (celá) a posypeme pískovým cukrem smíchaným s mletou skořicí. Do otvorů po jadernících nasypeme zbylou část cukru se skořicí, marmeládu, přebrané a spařené hrozinky. Okraje těsta potřeme rozmíchaným vejcem, jablka zabalíme do těsta, potřeme vejcem a pečeme v horké troubě dozlatova.

12 Jablková žemlovka Housky nakrájíme, navlhčíme mlékem s rozmíchanými vejci. Jablka očistíme, odstraníme jaderníky a nakrájíme na plátky. Pekáč vymastíme, vložíme třetinu navlhčených housek. Na housky dáme nakrájená jablka, posypeme hrozinkami a cukrem smíchaného se skořicí. Na jablka navrstvíme další housky a zbylou část jablek s cukrem, skořicí a rozinkami. Pekáč doplníme zbytkem housek, vše pokapeme tukem a pečeme. Pří podávání jednotlivé porce cukrem.

13 Použité zdroje: Technologie v kostce, autor – Libuše Vodochodská, PaedDr. Karel Štěpánek, vydalo nakladatelství RATIO, 1.vydání Foto – autor


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google