Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji."— Transkript prezentace:

1 Jak vybírat školu a obor?

2 Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji najdete v příručce „Čím budu?“ Před podáním přihlášky na střední školu se vyplatí: mít dostatečné informace o oboru, na který se hlásím přijít na den otevřených dveří na vybrané střední škole zjistit si zkušenosti současných nebo bývalých studentů Přihlášku si můžete podat na 2 střední školy… …ale jak si vybrat ty správné? Jak vybírat školu a obor?

3 Poznejte a rozvíjejte své silné stránky Ke každé z oblastí přiřaďte alespoň 3 činnosti, kterými tyto své silné stránky rozvíjíte nebo byste mohli/měli rozvíjet K úspěchu ale nestačí své schopnosti jen pojmenovat! Musíte je také rozvíjet! Proč? Pro správnou volbu dalšího studia je důležité poznání silných stránek vaší osobnosti Protože jinak tyto schopnosti zakrní a zůstanou nevyužité…a to by byla velká škoda! Malý úkol pro vás: Zkuste si teď vybavit 3 oblasti (třeba předměty ve škole), ve kterých se cítíte silní, ve kterých jste dobří Jak vybírat školu a obor?Poznejte a rozvíjejte své silné stránky

4 Zjistěte, co vás baví Říkáte si, jak zájmy souvisejí s volbou školy? Na první pohled možná málo, ale … Pokud vás totiž něco baví je pravděpodobné, že v tom budete úspěšnější a celkově spokojenější Zájmy jsou jednou ze základních podmínek úspěšné volby studia i povolání…víte, proč? Zájmy vám mohou napovědět, jak můžete nejlépe uplatnit vaše schopnosti – ve škole, ale i v budoucí praxi! Tak neseďte doma a rozvíjejte své zájmy! Buďte aktivní a pravidelně se věnujte různým činnostem (nejen PC hrám…!) Zjistěte, co vás bavíJak vybírat školu a obor?

5 Vyberte si to svoje povolání Jak vybírat školu a obor? Že si povolání vyberete až po studiu? Bez představy o budoucím povolání si jen stěží dokážete vybrat tu správnou školu pro svojí kariéru Co byste při úvahách o svém povolání měli mít na paměti? vaše silné stránky (umím…, jsem dobrý/á v.., jde mi…) vaše zájmy (baví mě…, ve volném čase rád/a…) Tím to ale nesmí skončit… Už to přeci víte…! Zjistěte se víc o vybraném povolání… CHYBA!!!

6 Jak vybírat školu a obor? Co tohle povolání obnáší? Víte například: jak se vyvíjí mzdy v té vaší profesi? Nejde totiž jen o to říci: „Budu kuchař/účetní/doktor…“ je nutné také vědět, co se za těmito pojmy doopravdy skrývá… jestli je/bude po té vaší profesi poptávka na trhu práce? To a mnohem víc si můžete snadno zjistit třeba na webech: A pak už hurá…do školy! Studuj v plzeňském kraji Národní soustava povolání Budoucnost profesí Víte, co je při výběru samotné školy to nejdůležitější…?

7 Vědět, co chcete… a proč Než si vyberete tu pravou školu, ujasněte si svá očekávání. Zkuste si odpovědět alespoň na tyto otázky: Jaké úrovně vzdělání chci dosáhnout a proč? Jak vybírat školu a obor?Vědět, co chcete…a proč Že už víte kam dál? Výborně! Střední vzdělání bez maturity a vyučení (1-2 roky) Výuční list (2-3 roky) Maturitu (4 roky) … Odborné vzdělání Všeobecné vzdělání (gymnázia) Odborné vzdělání s odbornou přípravou Pak ale ještě nezapomeňte na poslední důležitý krok… A když maturitu tak:

8 Zjistěte si co nejvíc informací Jak a kde můžete tyto důležité informace sehnat? Než se definitivně rozhodnete kam dál, obětujte trochu času a energie a sežeňte si dostatek informací také o: Na internetu: www.studujvpk.cz, www.infoabsolvent.cz, Integrovaný systém typových pozicwww.studujvpk.cz www.infoabsolvent.czIntegrovaný systém typových pozic U odborníků: Informační a poradenské středisko při ÚP - např. IPS Plzeň, IPS Domažlice, IPS KlatovyIPS PlzeňIPS DomažliceIPS Klatovy Na dnech otevřených dveří SŠ – informace přímo „od zdroje“ Jak vybírat školu a obor?Zjisti si co nejvíc informací škole, kam se chcete hlásit oboru, na který se chcete hlásit

9 Pro projekt Správná volba Design: Creative Studio, s.r.o., Plzeň Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o. p. s. vyrobila v roce 2010 (aktualizace 2013)

10 Projekt Správná volba je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky


Stáhnout ppt "Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji."

Podobné prezentace


Reklamy Google