Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství pole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství pole"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství pole
rostliny na poli

2 obiloviny – ječmen obecný
Tato jednoletá bylina je nejstarší kulturní obilninou. Roste i na chudších půdách s menším množstvím živin. Ozimy sejeme na pole v září, jařiny co nejčasněji v březnu až dubnu. Zrno zpracováváme na mouku, kroupy, kaše, polévky, pivo i jako krmivo pro zvířata.

3 obiloviny – pšenice obecná
Jednoletá kulturní rostlina má klásky ve svislých klasech uspořádány střídavě dvouřadě. Vysévá se na pole na jaře v březnu až dubnu, nebo jako ozim v říjnu až listopadu. Z jedné obilky vyroste trs stébel. Po semletí ve mlýně získáme mouku, kterou využíváme k výživě. Zrna též používáme jako krmivo pro zvířata.

4 obiloviny – žito seté Tuto jednoletou bylinu vyséváme na pole pouze na podzim v září až listopadu. Sečeme ji a mlátíme za plné zralosti plodů, když kolénka ztrácejí svou zelenavou barvu. Zrna se melou na hodnotnou mouku.

5 obiloviny – oves setý Jednoletá bylina s dlouhými klásky s dvěma až třemi květy se pěstuje především jako krmivo pro koně. Je vhodným obilím pro mírné pásmo severní polokoule. Na pole ho vyséváme v březnu až dubnu. Zrna zpracujeme na vločky, či krmivo pro koně a drůbež.

6 obiloviny – kukuřice setá
Jednoletá bylina je důležitou kulturní rostlinou. Zrna této trávy přinesl do Evropy Kryštof Kolumbus. Dnes je po rýži nejdůležitější obilninou a nenahraditelným krmivem a potravinou. Na pole ji vyséváme v dubnu a květnu. Po 20 týdnech je až tři metry vysoká. Jakmile je zrno žlutohnědé, sklízíme ji.

7 olejniny – slunečnice roční
Tuto velice vysokou (až přes 3 metry) jednoletou bylinu vyséváme v dubnu až červnu a asi po 22 týdnech ji sklízíme. Úbor uřízneme a jadérka vyloupneme nebo vyklepneme. Slouží jako krmivo pro ptáky i k lidské zdravé výživě. Lisováním se získává stolní olej.

8 pícniny – tolice vojtěška
Vytrvalá, až 80 cm vysoká bylina s tuhou, přímou lodyhou a trojčetnými listy. Kvete od června do září modrými nebo fialovými květy v hustých, krátkých hroznech. Plodem je šroubovitě svinutý lusk. Pěstuje se jako cenná pícnina.

9 Kulturní rostliny – chmel otáčivý
Vytrvalou popínavou rostlinu pěstujeme ve chmelnicích. Až šest metrů dlouhá chlupatá lodyha vyrůstá z oddenku. Vstřícné listy jsou dlouze řapíkaté. Kvete od července do srpna. Oválně vejčité šišticovité květy samičích rostlin obsahují hořčinu, která se používá pro výrobu piva.

10 Kulturní rostliny – réva vinná
Vytrvalá popínavá rostlina patří k nejstarším kulturním rostlinám. Pěstujeme ji ve vinicích na plně slunných stanovištích. Kvete v květnu až červnu a plody dozrávají na podzim. Žlutozelené květy v hustých latách slabě voní. Kromě použití jako stolní ovoce je sušíme na rozinky, použijeme je ke zkvašení na mošt či víno.

11 Kulturní rostliny – lilek brambor
Hlízy vysazujeme v březnu až dubnu na dobře vyhnojené pole. V červnu a červenci rostliny rozkvetou a poté začne listí žloutnout. To už můžeme hlízy vyorat. Hodí se k uskladnění. Nebezpečnými škůdci jsou háďátko, které se zažírá do kořenů a způsobuje hnilobu a mandelinka, jejíž larvy žerou listy.

12 Léčivé byliny – heřmánek lékařský
Jednoletá vonná bylina s větvenou a hustě listnatou lodyhou zdomácněla na obilných polích. Pěstuje se jako léčivka. Kvete od března do srpna žlutobílými květy. Využívá se při léčení křečí a zánětů i jako inhalace při nachlazení či přísada do koupelí. Bývá často zaměňován se rmenem.

13 Léčivé byliny – podběl lékařský
Vytrvalá bylina s plazivým oddenkem. Kvete v březnu a dubnu žlutými květy. Dlouze řapíkaté listy v přízemní růžici se objevují až po odkvětu. Roste hojně na polích, kde je považován za plevel. Je léčivou rostlinou - využívá se hlavně při kašli, při onemocnění cév a hojení ran.

14 plevele – heřmánkovec přímořský
Jednoleté nebo dvouleté byliny dorůstají téměř půlmetrové výšky. Vytvářejí přímou lodyhu, nahoře rozvětvenou. Středové květy jsou žluté, s bílými okraji. Kvete od června do října. Roste velmi hojně na polích jako plevel. Velmi rychle se šíří zejména na ladem ležících polích.

15 plevele – hořčice rolní
Jednoletá bylina s přímou lodyhou má nestejně zubaté listy. Roste dost hojně jako plevel na polích. Kvete od května do října žlutozelenými květy. Příbuzná hořčice bílá je pěstována pro semena s hořčičným olejem.

16 plevele – kokoška pastuší tobolka
Jednoletá nebo dvouletá bylina s větvenou lodyhou dorůstá až do půlmetrové výšky. Kvete od března do listopadu drobnými bílými květy. Roste jako plevel na polích. Dává přednost kyprým půdám bohatým na živiny.

17 plevele – lilek černý Jednoletá bylina roste dost hojně jako plevel na polích. Má přímou nebo poléhavou lodyhu s široce vejčitými listy. Kvete od června do října bílými květy. Plodem je černá jedovatá bobule. Obsahuje slizovitá semena, která se při požívání bobulí ptáky snadno přilepí k jejich zobáku a jsou tak roznášena po okolí.

18 plevele – pýr plazivý Vytrvalá, dlouze výběžkatá tráva s plazivým, tuhým oddenkem. Kvete od června do srpna zploštělými klásky. Je to velmi hojný a úporný plevel na polích. Dá se těžko odstranit, protože má dlouze plazivé a výběžkaté oddenky, které vrůstají v půdě až do hloubky 80 cm.

19 plevele – mák vlčí Jednoletá bylina s chudě větvenou lodyhou. Řapíkaté, hluboce zubaté listy jsou v horní části až přisedlé. Roste jako plevel na polích. V oblibě má výživné, jílovité půdy. Kvete od května do července jednotlivými, nachově červenými květy. Plodem jsou lysé makovice.

20 plevele – penízek rolní
Jednoletá lysá bylina s hranatou lodyhou a zubatě vykrajovanými listy. Při rozemnutí nepříjemně páchne. Roste jako plevel na polích. Bílé květy v přímých hroznech se objevují od května do října. Plodem je velká plochá šešulka připomínající penízek – odtud jméno rostliny.

21 plevele – přeslička rolní
Vytrvalá rostlina, na jaře se žlutohnědými členěnými lodyhami na vrcholku, v létě se zelenými rýhovanými větvenými lodyhami. Po vyprášení v březnu a dubnu jarní lodyhy odumírají. Roste hojně na otevřených a světlých polích, kde je považována za obtížný plevel. Má v oblibě vlhké a jílovité půdy.

22 plevele – ptačinec prostřední
Jednoletá bylina se rozprostírá na ploše polí. Jedná se o plevel, který je značně rozšířen. Kvete s výjimkou nejstudenějších měsíců po celý rok drobnými bílými květy. Plodem je tobolka s malými hnědými semeny. Je běžně nazýván jako žabinec.

23 plevele – svlačec rolní
Vytrvalá bylina se dlouze plazí a ovíjí kolem okolních rostlin. Kvete od června do září. Velké bílé nebo růžové květy vytváří jednotlivě a na dlouhých stopkách. Rozkvétají pouze na jeden den a hezky voní. Roste jako obtížný plevel na polích. Pokud při zorání pole zůstane podzemní výběžek rostliny v půdě, vyrůstá z něj nová rostlina.

24 plevele – pumpava rozpuková
Jednoletá bylina s přímou, chlupatou lodyhou. Přízemní listy v růžici jsou dlouze řapíkaté, horní mají řapík krátký. Kvete od dubna do října růžovofialovými květy, které tvoří květenství. Během zrání plodu se malé plůdky oddělují od středního sloupku a jsou vymršťovány do okolí. Roste hojně na písčitých polích.

25 Zopakujeme si Hořčice bílá je na poli a) léčivka b) plevel c) kulturní plodina Nejstarší kulturní plodina – dřevina je a) réva vinná b) kukuřice setá c) tolice vojtěška Z Ameriky pochází kulturní rostlina a) kukuřice setá b) chmel otáčivý c) lilek brambor 1 c) 2 a) 3 a), c)

26 Zdroje V prezentaci byly použity s laskavým svolením autora obrázky a fotografie z výukového programu Přírodní společenství (vydala firma Pachner Praha, 2002).


Stáhnout ppt "Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství pole"

Podobné prezentace


Reklamy Google