Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola."— Transkript prezentace:

1 Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

2 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1994 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět):Chemie Tematický okruh - téma:Sacharidy Autor vzdělávacího materiálu/DUM:Ing. Martina Hrabáková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 2.3.2013 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 9. Datum: 20.3.2013 Metodický list/anotace: Prezentace umožňuje žákům ověřit si znalosti z předchozích prezentací skupinové práce. Seznámit se s výskytem sacharidů s jejich stavbou, složením a použitím. VY_52_inovace_CH_9.55

3 Sacharidy Jsou chemické sloučeniny složené z vázaných atomů C, H, O. Obsahují více hydroxylových skupin OH a jednu karbonylovou

4 Sacharidy nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách V zelených rostlinách vznikají fotosyntézou ze vzdušného CO2 a vody H2O účinkem slunečního záření za přítomnosti chlorofylu 6 CO2 + 6 H2O -> C6H12O6 + 6 O2

5 Fotosyntéza

6 Sacharidy v rostlinách V tělech rostlin mají sacharidy především stavební funkci. Součást stěn rostlinných buněk je celulosa.

7 Sacharidy v živočišném organismu Živočišný organismus přijímá sacharidy převážně v potravě. Pro živočišný organismus hlavním zdrojem energie

8 Sacharosa Sacharosa (řepný cukr) Nachází se ve všech rostlinách, cukrová řepa a cukrová třtina. Bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě. Zahříváním hnědne a mění se na karamel. Používá se ke slazení potravin a nápoju.

9 Sacharosa- řepný cukr

10 Glukosa- hroznový cukr Bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti Výskyt- hrozny Nachází se v krvi (cukrovka) Umělá výživa

11 Škrob

12 Bílá ve vodě málo rozpustná látka Zdrojem škrobu jsou některé části rostlin. Bramborové hlízy mají až 20% škrobu, obilná zrna 50 až 80%. Základní složka potravy. (bezlepková dieta) Výrobky z mouky, mletých semen obilovin, dále také v rýži, luštěninách nebo bramborách..

13 Glykogen Živočišný škrob je zásobní látkou živočichů. Vzniká v játrech Ukládá se ve svalech- při zátěži se štěpí na jednoduchý cukr a rozvádí se krví

14 Celulosa Bílá pevná látka Obsažena v dřevě stromů Čistá celulosa (bavlna) Je ve vodě nerozpustná látka. Vyrábí se z ní viskózové hedvábí, celofán, papír, obalové materiály, hygienické potřeby. Je hlavní živinou býložravců.

15 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Karbonylov%C3%A9_slou%C4%8Deniny http://www.gvi.cz/files/chemie/sacharidy.pdf http://www.google.cz/search?q=fotosynt%C3%A9za&ie=utf-8&oe=utf- 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox- a&source=hp&channel=nphttp://www.google.cz/search?q=fotosynt%C3%A9za&ie=utf-8&oe=utf- 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox- a&source=hp&channel=np http://www.vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2003122201 http://www.google.cz/search?q=%C5%A1krob&hl=cs&client=firefox- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ &sa=X&ei=u_0wUaC9Gaep4ATf3YDgBg&sqi=2&ved=0CEMQsAQ&biw=9 11&bih=443http://www.google.cz/search?q=%C5%A1krob&hl=cs&client=firefox- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ &sa=X&ei=u_0wUaC9Gaep4ATf3YDgBg&sqi=2&ved=0CEMQsAQ&biw=9 11&bih=443 http://www.google.cz/search?q=celulosa&hl=cs&client=firefox- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm=isch&sa=X& ei=ZAExUYDlEvD24QSw94CAAQ&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911& bih=443http://www.google.cz/search?q=celulosa&hl=cs&client=firefox- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm=isch&sa=X& ei=ZAExUYDlEvD24QSw94CAAQ&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911& bih=443

16 Použité zdroje http://www.google.cz/search?q=glykogen&hl=cs&client=firef ox- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm =isch&sa=X&ei=- wExUZGUDcuLswbpt4G4CA&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&b iw=911&bih=443http://www.google.cz/search?q=glykogen&hl=cs&client=firef ox- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm =isch&sa=X&ei=- wExUZGUDcuLswbpt4G4CA&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&b iw=911&bih=443 http://www.google.cz/search?q=glukosa&hl=cs&client=firefo x- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm =isch&sa=X&ei=7wIxUZmYLMmUtAaXpYDwAw&ved=0CAc Q_AUoAQ&biw=911&bih=443http://www.google.cz/search?q=glukosa&hl=cs&client=firefo x- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm =isch&sa=X&ei=7wIxUZmYLMmUtAaXpYDwAw&ved=0CAc Q_AUoAQ&biw=911&bih=443 http://www.google.cz/search?q=cukrov%C3%A1+t%C5%99ti na&ie=utf-8&oe=utf- 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-ahttp://www.google.cz/search?q=cukrov%C3%A1+t%C5%99ti na&ie=utf-8&oe=utf- 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a

17 Použité zdroje http://www.google.cz/search?q=cukrov%C3%A1 +%C5%99epa&ie=utf-8&oe=utf- 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefo x-ahttp://www.google.cz/search?q=cukrov%C3%A1 +%C5%99epa&ie=utf-8&oe=utf- 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefo x-a


Stáhnout ppt "Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google