Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : Technologie obrábění - vrtáním

2 1.3.3. Technologie obrábění vrtáním
Vrtání je operace, při které v obrobku (dílci) vznikají otvory kruhového nebo oválného průřezu pomocí různých druhů vrtáků. Základní směry vrtání používané v nábytkářském průmyslu jsou znázorněny na obrázku na následující straně. Ve výrobě nábytku se operace vrtání vyskytuje : a) při vyspravování nedovolených vad dřeva (vyvrtávání vadných a nedovolených suků a zhotovování zátek pro jejich vyspravení), b) při vrtání otvorů pro spojovací kolíky, kování, spojovací vruty a šrouby, vrchní a uzavírací kování zámky) atd.

3 Technologie obrábění vrtáním
Základní způsoby vrtání Neprůchozí otvor, Průchozí otvor stupňovitý napříč dřevních vláken, Průchozí otvor kruhový, Otvor průchozí se zahloubením Rovnoběžně s dřevními vlákny (plochou), Napříč dřevních vláken Do zkosené boční plochy, Do plochy Do boční plochy

4 Technologie obrábění vrtáním
Volba vhodných vrtáků a řezných podmínek závisí : na opracovaném materiálu (měkké dřevo, tvrdé dřevo, aglomerované desky, laminované desky), na směru vrtání (rovnoběžné s dřevními vlákny, napříč dřevních vláken, do hrany aglomerovaných desek, do plochy laminovaných desek), Na tvaru a způsobu vrtání otvorů (průchozí otvory, neprůchozí otvory, stupňovité otvory, otvory se zahloubením, oválné otvory atd. – viz obrázek 19 na následující straně). Na druhu vrtáků (lžícovitý, šnekovitý, hadovitý Irwin, hadovitý Douglas, hadovitý Lewis, šroubovitý s kuželovým hrotem, šroubovitý s podřezávači, kolíkovací, kolíkovací se záhlubníkem.

5 Technologie obrábění vrtáním
Obr Schéma tvoření třísky při vrtání šroubovitým vrtákem

6 Technologie obrábění vrtáním
Kinematika vrtání a řezné podmínky Při nezměněných otáčkách a stejném posuvu opisují jednotlivé body břitu šroubovici o stejném stoupání, ale o různém úhlu stoupání. Řezná rychlost je největší po obvodu vrtáku : kde D je jmenovitý průměr vrtáku (mm), n – počet otáček za minutu. Řezná rychlost na konci vrtáku je nulová.

7 Technologie obrábění vrtáním
Pro vrtáky hadovité typu Lewis se udává až n.min-1 a posuv na jednu otáčku od 0,1 až 2,2 mm. Nejvíce používané jsou šroubovité vrtáky. Vyrábějí se s kuželovitým hrotem pro vrtání rovnoběžně s vlákny a s podřezávači pro vrtání napříč vláken

8 Technologie obrábění vrtáním
Tab. 8 Doporučované řezné podmínky pro šroubovité vrtáky Pro zhotovování kolíkových spojů se šroubovité vrtáky vyrábějí ve speciálních úpravách, zpravidla podle způsobu upínání do kolíkovacícího stroje v provedení pravotočivém a levotočivém.

9 Technologie obrábění vrtáním
Geometrie šroubovitých vrtáků Jmenovitý průměr vrtáků D (obr. 20 – viz obrázek vedle) je průměr válcové části měřený u hrotu. Délka L se měří od hrotu ke konci stopky. Délka držáku se měří od hrotu ke konci výběhu drážky. Obr Hlavní části šroubovitého vrtáku 1 – hřbet vrtáku, 2 – příčné ostří, 3, 10 – drážky, 4 – hlavní ostří, 5 – válcová ploška (fazetka), 6 – hřbet hrotu, 7 – žebro, 8, 9, 11 - jádra

10 Technologie obrábění vrtáním
Žebra jsou šroubovité části těla vrtáku mezi drážkami. Fazetka je úzká válcovitá část hřbetu vrtáku na okraji hřbetu, která vede vrták ve vyvrtaném otvoru. Hřbet vrtáku je vnější povrch těla vrtáku mezi drážkami včetně fazetek. Jeho průměr d je kromě fazetek menší než jmenovitý průměr vrtáku. Úhel sklonu šroubovice  je úhel sevřený tečnou ke šroubovici a osou vrtáku.

11 Technologie obrábění vrtáním
Pro správnou funkci vrtacích strojů a zejména přesnost vrtání je velmi důležitý technický stav vrtacích strojů. Rovinnost a vodorovnst pracovního stolu má činit 0,2/1000 mm, kolmost (rovnoběžnost) stolu s pracovním vřetenem 0,2/1000 mm, obvodové házení vřetena 0,05 mm, kolmost (rovnoběžnost) stolu s posuvnou dráhou vřetena 0,1/1000 mm.

12 Technologie obrábění vrtáním
Dobrý technický stav stroje je velmi důležitý především u vícevřetenových vyvrtávaček zařazených v sestavě obráběcí linky při obrábění dýhovaných a laminovaných desek. Otvory pro spojovací kování se vyvrtávají nadvakrát, aby se vyloučilo vyštípnutí materiálu. Otvory se vyvrtávají ze spodní a horní strany dílce. Rozteč mezi vrtáky činí 32 mm (viz tab. 9 – na následující straně)

13 Technologie obrábění vrtáním
Tab. 9 Geometrie doporučená pro šroubovité vrtáky

14 Kolíkovací stroj do malých dílen


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google