Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVlastimil Jaroš
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.23 Osobní hygiena Vytvořeno:1.9. 2013 Ověřeno: 26.9. 2013 Třída:SUS1
2
ÚVOD DO TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:zdravotní průkaz, osobní hygiena, lékařská prohlídka Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými zásadami osobní hygieny v zařízeních veřejného stravování.
3
OSOBNÍ HYGIENA Pracovníci veřejného stravování přicházejí do styku s potravinami =) musí se podrobit lékařské prohlídce. Po vyšetření obdrží zdravotní průkaz. Musí chodit na pravidelné lékařské prohlídky. Průjmová a horečnatá onemocnění – musí hlásit lékaři!!! Pracovníci dodržují: zásady osobní hygieny, nezávadnost potravin, BP a čistotu pracoviště.
4
OSOBNÍ HYGIENA Zásady osobní hygieny: Dbát na čistotu těla a dutiny ústní. Udržovat čistotu rukou. Upravit vlasy pod pokrývku hlavy. Dbát na čistotu pracovního oděvu. Při kýchání a kašlání používat čistý kapesník.
5
POŽADAVKY NA PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ Do výrobních a skladových prostor nepouštíme nepovolané osoby. Nesmí se křížit špinavé a čisté cesty =) výdej pokrmů s odkládáním použitého inventáře. Zbytky jídel odkládáme do uzavřených nádob na určeném místě. Není povoleno si sedat na pracovní stoly a technologická zařízení.
6
POŽADAVKY NA PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ Po skončení pracovního úkonu uklidíme své pracovní místo. Úklid provádíme i během provozu. Prostory dostatečně větráme. Podlahu myjeme podle potřeby – i několikrát denně! Úklidové pomůcky a prostředky jsou uloženy mimo kuchyň. Dodržujeme hygienu i v přilehlých prostorách.
7
POŽADAVKY NA NEZÁVADNOST POKRMŮ Pokrmy připravujeme z nezávadných surovin. Věnujeme pozornost kontrole kvality surovin. Sledujeme záruční lhůtu. Zajistíme kvalitní uskladnění. Používáme pouze pitnou vodu. Používáme nepoškozené nářadí a náčiní. Pokrmy podáváme na čistém a předehřátém inventáři.
8
OPAKOVÁNÍ Co musí dodržovat pracovníci VS? Pracovníci dodržují zásady osobní hygieny, nezávadnost potravin, BP a čistotu pracoviště. Jaké zásady osobní hygieny dodržujeme? Čisté tělo, čistý oděv, čisté ruce, upravené vlasy, mytí rukou při provozu, kýchat do kapesníku, neutírat si ruce do oděvu, nenalakované a krátké nehty.
9
OPAKOVÁNÍ Uveď požadavky na pracovní prostředí. Nevpouštíme nepovolané osoby a osoby bez zdravotního průkazu, nesmí se křížit cesty čisté a špinavé, zbytky a odpadky uklízíme do učených nádob, nesedáme si na pracovní stoly, udržujeme pracoviště v čistotě, pomůcky na úklid máme v oddělené místnosti, nenecháváme civilní oblečení v kuchyni.
10
OPAKOVÁNÍ Jak zajistíme hygienickou nezávadnost pokrmů? Používáme kvalitní suroviny, dodržujeme zásady skladování, sledujeme záruční lhůtu, používáme kvalitní náčiní a nepoškozené nádobí, používáme pitnou vodu, pro zajištění kvality pokrmů používáme předehřátý inventář.
11
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.