Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dekadence Název pochází z latiny (úpadek, úpadkovost) Označení pro taková období kulturního vývoje, která jsou pokládána za vyznívání velkých tvůrčích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dekadence Název pochází z latiny (úpadek, úpadkovost) Označení pro taková období kulturního vývoje, která jsou pokládána za vyznívání velkých tvůrčích."— Transkript prezentace:

1 Dekadence Název pochází z latiny (úpadek, úpadkovost) Označení pro taková období kulturního vývoje, která jsou pokládána za vyznívání velkých tvůrčích epoch a jež nedostatek spontánních tvůrčích sil nahrazují rafinovaností. Vžilo se zvláště pro část literatury z konce 19. a začátku 20. století. Její autoři sami takto pojmenovávali složitý komplex sociálně psychologických rysů své tvorby, například nonkonformismus bohémského typu, zálibu v odstínech, hledanost a zjemnělost stylistických prostředků, zaměření ke kulturně historickým námětům, opovržení soudobými životními formami a stesk po jiných kulturnějších epochách, aristotelismus a pesimismus. A. Procházka, K. Hlaváček, M. Marten, S. Solovjov, Fjodor Michajlovič Dostojevskij a dalši.. Osobnosti, které vyznávali dekadenci:

2 Pochopení dekadence Tento sloh je ukázkou působení pocitů na člověka a na jeho duši Záleží na člověku a jeho mysli, ne na umění a znalostech

3 Katolická dekadence Dekadence, která je předělána k obrazu náboženství, proto už není tak citová. Toto káže katolická dekadence: "Není zlý človek, je jen zlo." Je mnoho lidí, kteří se cítí být kvůli něčemu vyloučeni ze světa i z Církve. Ale Kristus "stoloval s nevěstkami a hříšníky" a Církev je všeobecná, tedy v ní má právo být každý.

4 Pomluvy a pověry Jsou to fanatičtí blázni, co věří v SATANA a uctívají ho ! Toto je dekadence a ne satanismus, i když si to lidé často pletou. Dekadentista je člověk, který prozkoumává pocity a snaží se je pochopit víc než jen jako upozornění. Když lidé něco nemohou pochopit, hned je to Satanovo dílo.

5 Jak poznám, že je určitě dekadentista?
Jak se stát dekadentistou? Nejdříve si promuvte s někým o kom víte, že je dekadentista a poraďte se sním. Internet je plný klamů a nesprávných informací. Jak poznám, že je určitě dekadentista? Pokud vám poradí a vysvětlí vše na co se ho zeptáte (o dekadenci).

6 Začala dekadence ve 19. a začátku 20. století ?
Podle dekadentistů začala už mnohem dříve: Shakespear se věnoval citům, už v 16.století

7 Sakespearovi básně a sonety
Dokonce i básně, které Sakespear skládal byly plné zamyšlení nad dekadencí, ale název vznikl, až v 19.století. Než jsem se nadál, přišlo stáří, až k zemi ohnulo mi hřbet. Ne,nikomu se nepodaří uchovat oheň mladých let.

8 Závěrem Dekadence je slohem, ale zároveň je povznesením, které nám umožní pochopit smysl světa a jeho cíl.

9 Konec dekadentista Lukáš Veselý Použil: - své znalosti a
Vytvořil: dekadentista Lukáš Veselý Použil: - své znalosti a - internet (obrázky)


Stáhnout ppt "Dekadence Název pochází z latiny (úpadek, úpadkovost) Označení pro taková období kulturního vývoje, která jsou pokládána za vyznívání velkých tvůrčích."

Podobné prezentace


Reklamy Google