Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury"— Transkript prezentace:

1 Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P7_2.5 Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Správné držení těla Typ: DUM - kombinovaný Předmět: TVZ Ročník: 4. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Marcel Gibiec Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Metodický pokyn Tento výukový materiál slouží k výkladu a procvičení tématu. Výklad je doplněn obrazovým materiálem ke zvýšení názornosti probíraného učiva. Žáci se seznámí se zásadami správného držení těla, názvy svalových skupin, pomocí kterých ho lze docílit a názvoslovím. V závěru prezentace žáci splní jednoduchý úkol.

3 Co znamená správné držení těla?
Držení těla je výsledkem vzájemného poměru jednotlivých částí těla se zřetelem na osu, tj. páteř. Správné držení těla je takové držení, při němž jsou těžiště jednotlivých částí těla udržována nad sebou s vynaložením nejmenšího úsilí.

4 Nápověda Posturální svaly
Jejich hlaví funkcí je udržení vzpřímené polohy těla. Pomalu se unaví, jsou vytrvalé a rychle regenerují (př. svaly šíjové, horní trapézy, prsní svaly, zádové a bederní svaly, ohybače kyčle, přitahovače stehna, trojhlavý lýtkový, zadní stehenní sval). Pozn. Mají sklon ke zkracování a musíme je protahovat!!!

5 Nápověda Fázické svaly
Jejich hlavní funkcí je vykonávat pohyb. Je jich o polovinu méně než svalů posturálních. Rychle se unaví, pomalu regenerují. (př. ohybače krku a hlavy, deltový, mezilopatkové svaly, břišní, hýžďové, čtyřhlavý stehenní, přední a boční svaly bérce). Pozn. Mají sklon k oslabení, musíme je posilovat!!!

6 NÁZVOSLOVÍ CVIČENÍ PROSTNÝCH
Pro odbornost tělovýchovné praxe je nezbytné používat správné názvosloví pohybových činností. Přes zdánlivou složitost je naše názvosloví jedno z nejjednodušších na světě. Poloha je popisována vzhledem k vnějšímu prostředí, tj. k základně, k nářadí, k druhému cvičenci atd.). Pro setrvání v poloze používáme výraz výdrž. Pro určení tempa průběhu pohybu používáme termínů rychle - zvolna.

7 Názvosloví Názvy nejdůležitějších částí těla
hlava – obličej, temeno, týl trup - hrudník, prsa, břicho, záda, ramena, bedra paže – rameno, záloktí, předloktí, zápěstí, ruka (dlaň, hřbet, prsty), klouby nohy – stehno, koleno, bérec (holeň, lýtko), kotník, noha (nárt, chodidlo, pata, prsty), pánev, kříž, boky, pas

8 Názvosloví Názvy směrů vzhůru – dolů vpřed – vzad vlevo – vpravo
Názvy os předozadní pravolevá délková

9 Cvičení prostná Pohyby celého těla obraty chůze skoky a poskoky běhy

10 Cvičení prostná Pohyby a polohy částí těla pohyby a polohy paží
pohyby a polohy nohou pohyby a polohy trupu pohyby a polohy hlavy

11 Polohy celého těla Kleky
kleky jsou polohy celého těla, při nichž se tělo opírá o základnu koleny a jinými částmi nohou Sedy sedy jsou polohy celého těla, při nichž spočívá tělo na základně hýžděmi nebo hýždí a zpravidla i nohama nebo jejich částmi Lehy lehy jsou polohy celého těla, při nichž tělo spočívá na základně celou plochou trupu nebo její větší částí Podpory podpory jsou pohyby celého těla, při nichž se opíráme o základnu jen pažemi (podpory prosté), nebo pažemi a jinou částí těla (podpory smíšené)

12 Pohyby celého těla Obraty
Obraty jsou otáčivé pohyby celého těla kolem podélné osy, prováděné vpravo nebo vlevo. Podle úhlové míry rozeznáváme: celý obrat -180 stupňů, půlobrat - 90 stupňů, dvojný obrat stupňů provedeno ve vzduchu - vrut

13 Pohyby a polohy paží Pohyby paží napjatých
(při pohybu je předloktí a záloktí v přímce) předpažit zapažit upažit vzpažit

14 Polohy a pohyby nohou Polohy a pohyby nohou napjatých přednožit
zanožit unožit přinožit

15 Pohyby a polohy paží a nohou
Pohyby krčením skrčit, úhel je menší než 90 stupňů, pokrčit, úhel je 90 stupňů a větší.

16 Polohy a pohyby trupu Klony jsou pohyby, při nichž se trup odklání od délkové osy těla. Základem popisu je určení směru využitím předpon: předklon, záklon, úklon (vpravo, vlevo) Klony trupem míra klonu – mírný, hluboký tvar páteře – ohnutý, prohnutý Točení trupem otočit trup - úhel asi 90 stupňů pootočit trup - menší rozsah pohybu kroužení trupem – oblouk menší než 360 stupňů kruh(y) 360 stupňů a více

17 Polohy a pohyby hlavy Jde o polohy a pohyby malého rozsahu, které jsou svým charakteru podobné pohybům a polohám trupu, proto i způsob popisu je obdobný. předklon hlavy záklon hlavy úklon hlavy otočit hlavu

18 Úkol: 1. Pomocí těchto pojmů popiš správný postoj.
Chodidla, boky, kolena a kyčle, pánev, břišní svaly, lopatky, ramena, hlava, brada, krk, páteř, neutrální poloha, zakřivení, nahoru, dolů. 2. Vyberte si jednoho spolužáka a demonstrujte na něm správné držení těla.

19 Zdroje citací: Text: BURSOVÁ, Marta. Kompenzační cvičení uvolňovací - protahovací - posilovací. GRADA Publishing, a.s. Praha: GRADA, 2005. JARKOVSKÁ, Helena a Markéta JARKOVSKÁ. Posilování s vlastním tělem 417 krát jinak. GRADA Publishing, a.s. Praha: GRADA, 2005.


Stáhnout ppt "Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury"

Podobné prezentace


Reklamy Google