Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA"— Transkript prezentace:

1 KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA
(JAROŠ, LOMÍČEK) Hodnocení sleduje: I. Držení hlavy a krku II. Hrudník III. Břicho se sklonem pánve IV. Křivka zad V. Držení v rovině čelní VI. Dolní končetiny

2 Obr 1. Zdravotní tělesná výchova, PaedDr
Obr 1. Zdravotní tělesná výchova, PaedDr. Miluše Matoušková a kolektiv str obr. 4 Obr 2. Zdravotní tělesná výchova, PaedDr. Miluše Matoušková a kolektiv str. 60 – obr. 30

3 I. Hodnocení držení hlavy a krku
Známka 1: - držení hlavy je takové, že obličej hledí přímo vpřed, štěrbina oční a horní část ušního boltce leží ve vodorovné rovině, dolní čelist je zasunuta, osa krku je svislá, velikost krčního prohnutí je nejvýše 2 cm od těžnice spouštěné ze záhlaví. Známka 2: - obličej hledí kupředu, avšak osa krku je skloněna mírně dopředu asi 10 stupňů. Známka 3: - hlava a krk jsou v předklonu 20 stupňů, anebo zakloněny. Známka 4: - krk a hlava jsou v předklonu v úhlu přes 30 stupňů.

4 II. Hodnocení hrudníku Známka 1: Známka 2: Známka 3a: Známka 3b:
- normální hrudník je souměrný, jeho osa je svislá, je dobře klenutý, žebra svírají s páteří úhel 30 stupňů, souměrně se při dýchání pohybují. Známka 2: - malé odchylky od normálu v průběhu osy hrudníku, která je skloněna asi o 10 stupňů. Známka 3a: - hrudník je plochý a hrudní páteř je značně ohnutá, olovnice spuštěná ze zátylí se ohýbá o ohnutá záda. Známka 3b: - hrudník plochý a páteř plochá, krční prohnutí, hrudní prohnutí a bederní prohnutí je téměř vymizelé. Známka 4: - těžká odchylka tvaru hrudníku, který je plochý, hrudní páteř je silně vyhnuta v totální oblouk a tečna na vrcholu hrudní páteře odstupuje daleko od záhlaví.

5 III. Hodnocení břicha a sklonu pánve
Známka 1: břicho není vyboulené, je vtaženo za svislicí spuštěnou od mečovitého výběžku kosti hrudní, bederní prohnutí je malé, 2,5 – 3cm u dětí jedenáctiletých, u starších je o něco větší. Známka 2: - malé odchylky od normálu, stěna břišní je mírně vyklenutá, bederní prohnutí mírně zvětšené. Známka 3: stěna břišní silně vyboulená, sklon osy břicha a pánve je 40 stupňů. Známka 4: - velké odchylky v držení pánve a průběhu osy břicha. Bederní prohnutí je větší než 5cm.

6 IV. Hodnocení křivky zad
Známka 1: - svislice spuštěná ze záhlaví se dotýká zad u lopatek a prochází rýhou mezi hýžděmi. U dětí jedenáctiletých je hloubka krčního prohnutí 2cm, bederního prohnutí 2,5 - 3cm. Známka 2: - malé odchylky od normálu ve smyslu plus nebo mínus. Známka 3: - zjevně vyznačená kulatá záda, totálně kulatá nebo plochá. Známka 4: těžké odchylky od normálu, značně kulatá záda, těžké prohnutí a plně plochá záda.

7 V. Hodnocení držení těla v čelní rovině
Známka 1: - naprostá souměrnost, stejná výše ramen, ramena uvolněná, lopatky neodstávají, jejich vnitřní okraje jsou rovnoběžné, trojúhelníky v pase jsou stejně veliké, souměrnost boků. Známka 2: - nepatrná odchylka v jednom bodu, vyjma trvalé nesouměrnosti ramen (např. jedno rameno výše) nebo lopatek (odstávající lopatky). Známka 3: - trvalé vysunování jednoho boku mírného stupně a nesouměrnost postavy trojúhelníky v pase, je-li porušeno držení v rovině čelní nebo je-li při předklonu a v hlubokém předklonu odchylka ve výši žeber, patří dítě do Léčebné TV. Známka 4: - značné odstávání lopatek, značné vysunování boků, nesouměrnost trojúhelníků.

8 VI. Hodnocení dolních končetin
Známka 1: - osa dolních končetin je správná, středy kloubů kyčelních, kolenních a hlezenních jsou ve svislici. Dále klenby nohou jsou dokonalé, jak klenba podélná, tak příčná. Známka 2: - O - vybočení - Y - vbočení kolen není větší než 3cm -vzdálenost mezi klouby kolenními nebo mezi vnitřními kotníky není ve stoji spojném větší než 3cm, nohy jsou nepatrně ploché. Známka 3: - osa dolních končetin jako při známce 2 nebo normální, avšak ploché nohy. Známka 4: - O - vybočení kolen 5cm, - Y - vbočení kolen 6cm, současně ploché nohy vyššího stupně. Jiné deformity řadíme podle závažnosti do stupně 3 až 4.

9 TABULKA PRO KLASIFIKACI
HODNOCENÉ PARTIE ZNÁMKA POZNÁMKY Držení hlavy a krku Hrudník Břicho se sklonem pánve Křivka zad Držení v rovině čelní Dolní končetiny

10 1 - dokonalé držení těla 5 bodů
Držení těla hodnotí součet bodů, není zahrnuta klasifikace dolních končetin, kterou píšeme jako index ve formě zlomku (např. výsledek 9/1). Klasifikace držení těla: 1 - dokonalé držení těla 5 bodů 2 - dobré (téměř dokonalé držení těla) bodů 3 - vadné držení těla bodů 4 - velmi špatné držení těla 16 – 20 bodů

11 POUŽITÝ MATERIÁL Zdravotní tělesná výchova, PaedDr. Miluše Matoušková a kolektiv, Sport pro všechny asociace rekreační tělesné výchovy a sportu, Praha 1992 (str obr. 4, str obr. 30, str.34, 36, 37, 38 )


Stáhnout ppt "KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA"

Podobné prezentace


Reklamy Google