Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Botanika Téma: Botanika Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova nového učiva, doplňuje pracovní list: Botanika. Při společném doplňování a kontrole mají žáci před sebou pro lepší orientaci v nové látce obrázky všech rostlin, o kterých si přečtou v textu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 BOTANIKA

3 Věda, která studuje rostliny Zakladatelem byl Carl Linné 23. května 1707 a 10. ledna 1778 Dvouslovné názvy rostlin, zkratka L. za názvem rostliny - violka vonná, L.

4 NIŽŠŠÍ ROSTLINY – řasy http://www.naturfoto.cz/chaluha-pilovita- fotografie-10198.html

5 VYŠŠÍ ROSTLINY Výtrusné Mechy ploník http://www.naturfoto.cz/plonik-stihly-fotografie-5961.html bělomech sivý - učebnice str.65 rašeliník http://www.naturfoto.cz/raselinik-fotografie-809.html

6 VYŠŠÍ ROSTLINY výtrusné Kapradiny – učebnice str.68 Kapraď samec Papratka samičí Hasivka orličí

7 VYŠŠÍ ROSTLINY výtrusné Plavuně Plavuň vidlačka http://www.naturfoto.cz/plavun-vidlacka-fotografie- 3889.html

8 VYŠŠÍ ROSTLINY výtrusné Přesličky Přeslička rolní jarní a letní lodyha http://www.naturfoto.cz/preslicka-rolni-jarni-lodyha- fotografie-11382.html

9 Zařazení do skupin plavuň vidlačka bělomech sivý

10 plavuň vidlačka růže šípková chaluha smrk ploník jinan violka žabí vlas bělomech sivý tulipán dub narcis bříza sedmikráska kapraď samec hluchavka

11 PLETIVA Krycí – ochrana rostliny (pokožka) Vodivé – vedou vodu s živinami z půdy Podpůrné – umožňují vzpřímený růst Zásobní – ukládání zásobních látek Dělivé –růst do výšky(stonek) a hloubky(kořen)

12 STAVBA ROSTLINY KOŘEN Funkce: upevnění v půdě příjem vody a živin zásobní

13 STONEK Funkce: nese listy a květy vede živiny a zásobní látky růst zásobní (kedluben)

14 LIST Funkce: fotosyntéza hospodaření s vodou

15 KVĚT Funkce: rozmnožování

16 Zdroje: Přírodopis II pro 7. Ročník základní školy: RNDr. Ing. Luděk Dobroruka, Mgr. Naďa Kutzerová, Mgr. Tomáš Kučera, Mgr. Zdena Třeštíková, RNDr. Ladislav Havel, vydalo nakladatelství Scientia, Praha 1998, ISBN 80-7183-302-9 Přírodopis 7 – V. Čabradová, F.Hasch, J.Sejpka, I.Vaněčková, vydalo nakladatelství FRAUS 2005, ISBN 80-7238-424-4


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google