Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Dřevo jako materiál pro truhlářskou výrobu Sada číslo: ICT-102A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 09 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102A-09 Téma vzdělávacího materiálu: Přířezy řeziva Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o přířezech řeziva Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář a operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 - vznikají zpracováním řeziva.
Přířezy řeziva - vznikají zpracováním řeziva.

3 Definice přířezu Přířez řeziva je polotovar vzniklý zpracováním řeziva s určitým stupněm tvarového a rozměrového opracování povrchu, který je dodáván v určité vlhkosti. Stupeň opracování závisí na dalším účelu využití přířezu a požadavcích odběratele. Sortiment, rozměry, jakost i stupeň opracování přířezů je dán rovněž normami.

4 Rozdělení přířezů Podle dřeviny - jehličnaté - listnaté měkké - listnaté tvrdé Podle tvarů a rozměrů příčného průřezu - deskové b≥2xh - hraněné b≤2xh Podle účelu použití - nábytkové přířezy - pro stavebně truhlářskou výrobu - pro přepravní prostředky (palety, obaly atd.) - pro výrobu dřevěných podlah - pro výrobu hudebních nástrojů

5 Rozdělení přířezů Podle jakosti Jehličnaté přířezy dělíme do 4 stupňů jakosti I. - červená barva II. - modrá barva III. - zelená barva IV. - černá barva Listnaté přířezy dělíme do 3 stupňů jakosti bílá - výběr červená - jakost A modrá - jakost I.

6 Rozdělení přířezů Podle stupně opracování - neopracované přířezy - opracované přířezy můžeme mít ve formě: a) polotovarů, které se dále ještě budou opracovávat b) montážních dílců úplně opracovaných, již se dále neopracovávají pouze se povrchově upravují

7 Neopracované přířezy Povrch těchto přířezů je obroben pouze řezáním.
Rozměry musí být zvětšeny o přídavky na sesychání a další opracování. Přídavky na sesychání jsou stanoveny normou. Přídavky na opracování závisí na požadovaném konečném stupni opracování povrchu.

8 Rozdělení neopracovaných přířezů
Neopracované jehličnaté přířezy - dodávají se předsušené ve vlhkosti 20-22% - používají se především ve stavebně truhlářské výrobě a na výrobu dřevěných konstrukcí Neopracované listnaté přířezy - dodávají se ve vlhkosti cca 10% - používají se převážně v nábytkářské výrobě Neopracované přířezy určené k ohýbání - dodávají se ve vlhkosti % - vyrábějí se převážně z bukového dřeva, případně javoru - používají se pro výrobu ohýbaného nábytku

9 Opracované přířezy Vyrábějí se z neopracovaných přířezů, jejich vysušením na konečnou vlhkost. Stupeň opracování je dohodnut v technických podmínkách pro dodávku. Mohou být obrobeny např. hoblováním, frézováním, vrtáním, čepováním. Patří sem např.: - spárovky, - vlysy - nekonečný vlys - euro hranoly - palubky - obkladové dílce - podlahové vlysy, parkety

10 Opracované přířezy podle účelu použití můžeme rozdělit
Přířezy pro nábytkářskou výrobu - převážně vlysy a spárovky. Přířezy pro stavebně truhlářskou výrobu - mohou být ve formě polotovaru, nebo úplně opracované včetně profilování a opracování čela. Rezonanční přířezy - převážně se používají pro výrobu hudebních nástrojů - u těchto přířezů je zaručena vysoká kvalita vstupního řeziva - je omezen výskyt vad a jakost je také zaručena jemností letokruhu (počtem letokruhů na 1 cm).

11 Příklady opracovaných přířezů – profilovaná prkna
Obr. 1.

12 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN Obr. 1. NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN

13 Otázky k opakování a ověření učiva
1. Vysvětli pojem přířez řeziva. 2. Proveď rozdělení přířezu podle účelu použití. 3. Jaký je rozdíl mezi opracovaným a neopracovaným přířezem? 4. Proveď rozdělení neopracovaných přířezů. 5. Uveď konkrétní příklady přířezů používaných v praxi.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google