Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klávesové zkratky 1 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce: 15. 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klávesové zkratky 1 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce: 15. 1."— Transkript prezentace:

1

2 Klávesové zkratky 1

3 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce: 15. 1. 2013

4 Informace obsažené v této prezentaci jsou vhodné pro klasický výklad a zapisování do sešitu. V dalších hodinách lze prověřit znalosti testem nebo ústním zkoušením. Jiná varianta je, že žáci dostanou pouze zkratky bez popisu a pokusí se najít jejich význam na Internetu. Metodický postup

5 Klávesové zkratky 1 Jak již název dnešní hodiny napovídá, budeme se učit o klávesových zkratkách.

6 Co je to klávesová zkratka? Jedná se o stisknutí dvou či více kláves na klávesnici naráz. Tím vykonáš nějakou činnost, kterou bys jinak musel/a provádět zdlouhavěji pomocí myši. Nejprve si ale popíšeme klávesnici samotnou:

7

8

9 A můžeme začít Nyní již víme, kde najdeme kterou klávesu. Nyní se naučíme některé jejich kombinace, abychom je mohli začít používat běžně při práci s počítačem a tím si práci zjednodušit a zrychlit. Pamatuj, že pokud není u párových kláves přímo napsáno jestli jde o levou či pravou klávesu, je to vždy ta levá.

10 Alt + F4 Ukončí právě spuštěný program (jako když klikneš vpravo nahoře na křížek). Pokud jsi na ploše, můžeš takto vypnout počítač. F1 Spustí nápovědu k právě spuštěnému programu.

11 Ctrl+A Vybrat vše. Jsi-li ve složce, označí v ní všechny soubory. Jsi-li v dokumentu, označí všechen text apod. Ctrl+F Umožní ti vyhledávat soubory či text. Jsi-li v dokumentu, zobrazí se okénko pro hledání. Jsi-li na internetové stránce,zobrazí ti nahoře či dole malé políčko, kam zadáš hledané slovo.

12 Ctrl+C Máš-li označený text či soubory, zkopírují se do tzv. schránky. Schránka je neviditelné úložiště, kam se mohou soubory či text uložit pro pozdější použití. Zkopírovaný obsah se po vložení jinam (zkratka na dalším snímku) z původního místa neztratí. Ctrl+X Funguje naprosto stejně jako Ctrl+C, ale s tím rozdílem že po vložení jinam se původní obsah ztratí. Nejde tedy o kopírování, ale o přesouvání.

13 Ctrl+V Vloží obsah ze schránky tam, kde právě jsi (do složky, do místa v dokumentu apod.) Ctrl+Z Při práci v dokumentech, prezentacích apod. vrátí tvou poslední provedenou akci zpět. Pokud tedy něco pokazíš, neopravuj to. Místo toho použij tuto zkratku – je to jednodušší a rychlejší.

14 Pravý Alt+V Slouží pro napsání tzv. zavináče, tedy symbolu @ Ten se používá u emailových adres. Shift+Del(delete) Smaže označený soubor bez přesouvání do Koše.

15 Nyní si vyzkoušíme, co si ještě pamatuješ. Doplň následující tabulku:

16 Obrázky na snímcích 6 a 7 jsou vlastním výtvorem autora DUMu. Microsoft Office PowerPoint 2003, verze 11.8335.8341), SP3


Stáhnout ppt "Klávesové zkratky 1 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce: 15. 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google