Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ČjL.2.29 Vytvořeno:20. 5. 2013 Ověřeno: 22.5. 2013 Třída:2. OA, 2. VE

2 Realismus v českém dramatu Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace. Předmět:Český jazyk a literatura Ročník:2. Autor:Mgr. Martina Sedlářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:žádné Klíčová slova: Gabriela Preissová, Gazdina roba, Leoš Janáček, Její pastorkyňa, Maryša, Alois a Vilém Mrštíkové, hanácké nářečí, kompoziční prostředky Anotace: Žák se z prezentace dozví o představitelích českého realistického dramatu 2. poloviny 19. století. V závěru prezentace se nachází test pro zopakování látky formou otevřených otázek.

3 Realismus pokračování

4 Gabriela Preissová (1862 – 1946)  Její hry se odehrávají na slovácké vesnici. Gazdina Roba  Drama Gazdina Roba (1889) - švadlena Eva se provdá na truc za kulhavého Samka, i když miluje selského syna Mánka. Z nešťastného manželství ale uteče za Mánkem, který je ale už ženatý. Odcházejí spolu pracovat do Rakouska, ale když Mánek není schopen se dát rozvést a Eva se cítí ponižovaná, protože je jen „gazdina roba“, nikoli manželka, končí sebevraždou.  Zhudebněno B. Foerstrem jako opera Eva.

5 Její pastorkyňa  Drama Její pastorkyňa (1890) – hlavní hrdinka Jenůfka nekončí tragicky, i když její příběh je také baladický.  Poté, co se jí narodí nemanželské dítě se Števou, jí chce její nevlastní matka mlynářka Kostelnička pomoci a dítě utopí.  Jenůfka odchází se Števovým bratrem Lacem, který ji miluje a chce začít nový život.  (Zhudebněno L. Janáčkem)

6 Alois (1861 – 1925) a Vilém (1863 – 1912) Mrštíkové Maryša  Realistická tragédie (společné dílo Mrštíků) Maryša – realistické drama z české vesnice napsané podle skutečné události.  Drama se odehrává také na slovácké vesnici, v níž vládne místo lidských vztahů moc peněz, která rozhoduje i o tom, kdo si koho vezme.  Maryša miluje chudého Francka, ale musí se provdat za mnohem staršího vdovce mlynáře Vávru. Francek odchází na vojnu. Manželství je ale velmi nešťastné. Když se Francek vrátí z vojny, schází se potají s Maryšou. Ta jeho nabídku, aby spolu odešli do Brna, odmítá. Vávra mu vyhrožuje, že ho zastřelí. Maryša chce Francka chránit, a proto podává Vávrovi při jídle jed.

7  Hlavní myšlenka díla: manželství uzavřené pro peníze a majetek nemůže být šťastné (věková nerovnost, bez vztahů citových)  Kontrast: opravdový cit a touha po bohatství  Rozhodující úloha peněz na vesnici a síla předsudků v tehdejším životě.  Umělecké a kompoziční prostředky: tragédie o 5 dějstvích podle vzoru antického dramatu (základní situace = expozice), zápletka (kolize), vyvrcholení (krize), obrat ve vývoji děje (peripetie), závěr(katastrofa)

8  slovácké nářečí – funkce charakterizační  prostředí – vesnice, vesnické postavy  dílo je vrcholem české realistické dramatiky

9 Opakování

10  Jak se jmenuje drama, ve kterém hlavní hrdinka Eva utíká z nešťastného manželství za jiným mužem?  Gazdina roba  Proč Eva končí svůj život sebevraždou?  Cítí se ponížena tím, že se její milenec odmítá rozvést a žít s ní jako s manželkou  Jak se jmenuje drama, ve kterém nevlastní matka Jenůfy zabije její nemanželské dítě?  Její pastorkyňa

11  Jak končí toto drama?  Jenůfa odchází s bratrem svého svůdce a začnou spolu nový život  Jak se jmenuje vrcholné realistické drama bratří Mrštíků?  Maryša  Proč Maryšini rodiče nutí svou dceru, aby si vzala staršího vdovce?  Protože je bohatý

12  Co je příčinou tragédie?  Vynucené manželství bez lásky kvůli majetku  Kde se odehrává příběh?  Na slovácké vesnici  Jakým jazykem je hra napsána?  Autoři použili hanácké nářečí

13 KONEC Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google