Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23."— Transkript prezentace:

1 Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23. 10. 2012 Ročník4. ročník čtyřletého gymnázia a 8. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahRodinné právo – manželství (podmínky uzavření, práva a povinnosti manželů) Způsob využitíPrezentaci používáme jako podpůrný prostředek k osvojení si základních pojmů z oblasti rodinného práva. Snímky obsahují shrnutí výkladu, otázky a správné odpovědi na zadané otázky. AutorMgr. Jana Karolová KódVY_32_INOVACE_19_ZKAR18

2 Rodinné právo manželství Každé uzavřené manželství se zapisuje do matriky. Za tím účelem musí orgán církve bezodkladně doručit příslušnému úřadu protokol o každém manželství uzavřeném církevní formou.

3 Rodinné právo manželství Každé uzavřené manželství se zapisuje do matriky. Za tím účelem musí orgán církve bezodkladně doručit příslušnému úřadu protokol o každém manželství uzavřeném církevní formou.

4 Rodinné právo manželství Platné manželství nelze uzavřít: 1. S ženatým mužem nebo vdanou ženou – překážka bigamie. Navíc je bigamie z hlediska trestního práva trestným činem. 2. S osobou mladší než osmnáct let – překážka nezletilosti. Výjimečně může soud povolit uzavření manželství osobě starší šestnácti let.

5 Rodinné právo manželství Platné manželství nelze uzavřít: 3. Manželství nemůže uzavřít osoba zbavená způsobilosti k právním úkonům – překážka zbavení způsobilosti k právním úkonům. Osoba, jejíž způsobilost k právním úkonům je omezena, může uzavřít manželství jen s povolením soudu. 4. S osobou postiženou duševní poruchou, která by měla za následek omezení způsobilosti k právním úkonům – překážka duševní choroby. I v tomto případě může soud povolit výjimku, je-li zdravotní stav osoby slučitelný s účelem manželství.

6 Rodinné právo manželství Platné manželství nelze uzavřít: 5. Mezi předky a potomky a mezi sourozenci, i tzv. nevlastními, kteří mají společného pouze jednoho z rodičů – překážka příbuzenství. Totéž platí o příbuzenství založeném osvojením. Uzavření manželství mezi bratrancem a sestřenicí je přípustné.

7 Rodinné právo manželství Platné manželství nelze uzavřít – doplňte: 1. 2. 3. 4. 5.

8 Rodinné právo manželství Platné manželství nelze uzavřít: 1. Překážka bigamie 2. Překážka nezletilosti 3. Překážka zbavení způsobilosti k právním úkonům 4. Překážka duševní choroby 5. Překážka příbuzenství

9 Rodinné právo manželství V manželství mají muž a žena stejná práva a povinnosti: Mají žít spolu, být si věrni, vzájemně si pomáhat a vytvářet zdravé rodinné prostředí. Manželé rozhodují společně o rodinných záležitostech a nedohodnou-li se o podstatných věcech, rozhodne na návrh jednoho z nich soud. Manželé se mohou bez plné moci navzájem zastupovat v běžných záležitostech. Jednání jednoho je v takovém případě závazné pro oba. Plnění těchto povinností nelze vynutit uplatněním právních sankcí, ale jejich porušování může vést k rozvodu manželství.

10 Rodinné právo manželství V manželství mají muž a žena stejná práva a povinnosti: Mají žít spolu, být si věrni, vzájemně si pomáhat a vytvářet zdravé rodinné prostředí. - Uveďte příklad (z životní praxe, z uměleckého díla):

11 Rodinné právo manželství Vyjmenujte jaká mají muž a žena v manželství práva a povinnosti:

12 Rodinné právo manželství V manželství mají muž a žena stejná práva a povinnosti: Mají žít spolu, být si věrni, vzájemně si pomáhat a vytvářet zdravé rodinné prostředí. Manželé rozhodují společně o rodinných záležitostech a nedohodnou-li se o podstatných věcech, rozhodne na návrh jednoho z nich soud. Manželé se mohou bez plné moci navzájem zastupovat v běžných záležitostech. Jednání jednoho je v takovém případě závazné pro oba. Plnění těchto povinností nelze vynutit uplatněním právních sankcí, ale jejich porušování může vést k rozvodu manželství.


Stáhnout ppt "Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23."

Podobné prezentace


Reklamy Google