Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karl May Český jazyk 5. ročník ZŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karl May Český jazyk 5. ročník ZŠ"— Transkript prezentace:

1 Karl May Český jazyk 5. ročník ZŠ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Karl May Český jazyk 5. ročník ZŠ

2 Karl Friedrich May (25. února 1842 Ernstthal–30. března 1912 Radebeul)
byl německý spisovatel převážně dobrodružných románů. Proslavil se zejména příběhy o indiánském náčelníku Vinnetouovi a zálesáku Old Shatterhandovi, známém také jako Kara ben Nemsí. Obliba jeho díla se obnovila v šedesátých letech dvacátého století, kdy podle něj bylo natočeno mnoho výpravných filmů. 1842 Karel May se narodil 25. února v malém chudém městečku Ernstthalu jako páté ze čtrnácti dětí otce Heinricha Augusta a matky Christiane Wilhelmine. V raném věku onemocněl a dočasně přišel o zrak.

3 Životopis - pokračování
1846 Mayova matka absolvovala v Drážďanech šestiměsíční kurz porodnictví. Během kurzu vyprávěla řediteli institutu o osudech svého slepého dítěte. Profesoři Grenser a Haase chlapce vyléčili. Docházka do národní školy. Základní látku zvládal hravě. Otec brzy rozpoznal synovo nadání a rozhodl se z Karla vychovat vzdělaného muže. Syna nutil - často také ranami - k mnohahodinovému učení a opisování bezcenných knih, encyklopedií či starých modlitebních knížek.

4 Životopis - pokračování
Studium na učitelském semináři ve Waldenburgu. V listopadu 1859 měl May na starosti osvětlování třídy svíčkami. Šest jich ukryl ve svém kufru. Spolužáci svíčky objevili a informovali ředitele. May byl ze semináře vyloučen. Studia dokončil mezi červnem a zářím 1861 v Plauen. 1861 Počátkem října přijal místo pomocného učitele chudinské školy v Glauchau a v prvním listopadovém týdnu tovární školy v Altchemnitz. O vánočních prázdninách byl zatčen za údajnou krádež hodinek svého spolubydlícího. 1862 Za neoprávněné užívání cizích věcí byl potrestán šesti týdny vězení. Trest si odpykal od 8. září do 20. října 1862 v Chemnitz. Navždy skončila jeho učitelská kariéra. Po návratu k rodičům do Ernstthalu příležitostně vystupoval jako recitátor a hudebník.

5 Životopis - pokračování
Ponížení z příhody s hodinkami vyvolalo bláznivý nápad: začal myslet na pomstu, která měla spočívat v tom, že on, uvržený kvůli trestu mezi zločince, se zločincem skutečně stane. Jako Dr. Med. Heilig si v červenci nechal u krejčího zhotovit pět kusů šatstva, s ušitou garderobou však zmizel bez placení. V prosinci si dal jako seminární učitel Lohse přinést do hostince různé kožešnické zboží, odešel s ním do vedlejší místnosti, aby je prý ukázal nemocnému panu řediteli, opět však utekl bez placení. Starý trik s kožešinami ještě jednou zopakoval v březnu 1865 jako rytec bankovek Hermin. 1865 Na základě výše zmíněných deliktů byl 8. června odsouzen ke čtyřem letům a jednomu měsíci trestnice na Zámku Osterstein ve Zwickau. Dostal trest, který se dnes ukládá za napomáhání k vraždě.

6 Životopis - pokračování
1868 V prvních měsících roku 1868 sestavil Repertorium C. Maye - dodnes dochovaný plán se 137 položkami a skicami budoucích literárních prací. Dne 2. listopadu 1868 byl pro dobré chování předčasně propuštěn z vězení. 1869 Psychické napětí se opět vybíjí: "nepřetržitě jsem slýchal vnitřní rozkazy, abych se pomstil lidské společnosti, a to tím, že přestoupím její zákony." Začala série drobných podvodů a krádeží - v policejním převleku zabavoval "falešné peníze", ukradl sadu biliárových koulí, koně, ručník a cigaretovou dýmčičku. Byl zadržen policií, avšak při převozu do Bräunsdorfu se vymanil z pout a dal se na útěk. Počátkem ledna byl zadržen v českých Valkeřicích. Četníkům vyprávěl fantastickou historku: prý se jmenuje Albin Wadenbach a je majitelem plantáží na Martiniku. Četníci zpočátku historce uvěřili, ale po krátké výměně dopisů se saskými úředníky byla Mayova identita zjištěna. Byl odsouzen k trestu káznice v trvání čtyř let, který si odpykal od 3. května 1870 do 2. května 1874 ve Waldheimu.

7 Životopis - pokračování
May se stal redaktorem několika časopisů nakladatele Münchmeyera: Der Beobachter an der Elbe, Schacht und Hütte, Deutsches Familienblatt - zde zveřejnil novelu Old Firehand, v níž se poprvé setkáváme s Vinnetouem - a Feierstunden am häuslichen Heerde. Pro posledně jmenovaný napsal první příběh z Orientu Leilet a vůbec první román - Poslední cesty obou Quitzowů. 1877 May se měl oženit se sestrou nakladatelovy manželky. Münchmeyer doufal, že rodinným svazkem připoutá schopného redaktora ke své firmě natrvalo, avšak May pro nehezkou Minnu Ey nepociťoval žádné sympatie a od Münchmeyera odešel. 1879 Navázal spolupráci s renomovaným katolickým časopisem Deutscher Hausschatz nakladatele Pusteta z Regensburgu, kterému dodával příspěvky téměř 20 let Dne 17. srpna se May oženil s Emmou Linou Pollmerovou, s krásnou ženou, která se však k němu povahově nehodila. Velmi dobře znala své tělesné přednosti, vyžadovala obdiv, milovala družnost a peníze.

8 Životopis - pokračování
1882 Obnovená spolupráce s nakladatelem Münchmeyerem. Do roku 1888 pro něj napsal pět obřích kolportážních románů, později proslavených soudními procesy. Zatímco si Emma zvala domů návštěvy a pořádala večírky, May se zavíral ve své pracovně a často celé noci nepřetržitě psal, aby dostál slíbeným termínům. 1887 May se stal spolupracovníkem nově založeného časopisu pro mládež Der Gute Kamerad, kterému během deseti let věnoval osm příběhů patřících právem ke klasickým dílům dobrodružné literatury: Syn lovce medvědů, Duch Llana Estakada, Karavana otroků, Inkův odkaz, Poklad ve Stříbrném jezeře, Petrolejový princ, Červenomodrý Metuzalém a Černý mustang.

9 Životopis - pokračování
1892 Freiburský nakladatel Friedrich Ernst Fehsenfeld začal vydávat Mayovy romány a povídky knižně. Už v příštím roce začal vycházet orientální cyklus Ve stínu pádišáha, v dalších letech pak následovaly romány Vinnetou, Old Surehand, V zemi Mahdího, Satan a Jidáš a mnoho dalších. Mayova obliba dosahovala parametrů hysterie. Začal se vydávat za skutečného Old Shatterhanda a Kara ben Nemsího, pořádal přednášky, na kterých tvrdil, že všechna dobrodružství sám prožil, ve své nové vile se nechával fotografovat v kostýmech svých hrdinů, dokonce si pořídil i slavnou henryovku, medvědobijku a Vinnetouovu stříbrnou ručnici. Užíval si výslunní popularity. Čtenáři mu věřili každé slovo a May si na jejich dotazy vymýšlel neskutečné historky, kterým možná věřil i on sám.

10 Životopis - pokračování
Dne 26. března se May vydal na svou první cestu do Orientu. Prohlédl si pyramidy, poprvé se svezl na velbloudu. Nakladatelům, redakcím a známým odesílal stohy pohlednic, aby dokázal, že je skutečně Kara ben Nemsí a pobývá v zemích, o kterých píše ve svých knihách. Zároveň byl ale otřesen, že skutečný Orient je zcela jiný, než jak si ho vysnil ve svých románech. Dne 31. července 1900 návrat do Radebeulu. 1901 Dne 14. února zemřel Mayův přítel Richard Plöhn. Začínají soudní spory s Adalbertem Fischerem pro neoprávněný dotisk Mayových kolportážních románů. Pro tisk se May stal nanejvýš zajímavou osobou. Noviny šířily zprávy, že zatímco psal pro katolické časopisy morálně nedotčené příběhy, současně sepisoval kolportážní škváry nejhoršího druhu.

11 Životopis - pokračování
1903 Dne 14. ledna nastal konec manželství s Emmou. Dne 30. března se May se oženil s Klárou Plöhnovou. 1904 Na scénu vstoupil Mayův nejhorší nepřítel: Rudolf Lebius. Zkrachovalý žurnalista nejprve požadoval po Mayovi půjčku a když ji nedostal, začal Maye systematicky ničit. Do novin psal urážlivé články a vytahoval na světlo dřívější Mayovy tresty, jejichž soupis vystavoval ve výkladních skříních drážďanských knihkupectví. Soudní spory trvaly téměř až do Mayovy smrti. 1908 Od září do prosince absolvovali Mayovi druhou doloženou velkou cizokrajnou cestu, tentokráte do USA. Ohlasy na ni daly v roce 1910 vzniknout čtvrtému dílu cyklu Vinnetou.

12 Životopis - pokračování
Vrcholí novinářská a soudní štvanice, objevují se kompromitující materiály o Mayových kriminálních deliktech. Spisovatel se zoufale brání autobiografií Mein Leben und Streben. Dne 18. prosince 1911 byl Lebius za těžkou pomluvu odsouzen k peněžní pokutě 100 marek nebo k náhradnímu trestu 20 dní vězení. Pro Maye to znamenalo konečné vítězství nad nejhorším z nepřátel. Do konce života mu však zbývaly pouhé tři měsíce. 1912 Dne 22. března se konala ve vídeňském Žofiině sále přednáška Vzhůru do říše ušlechtilých lidí! Před dvěma tisíci posluchačů May hovořil o svých osobních osudech, o svých bojích, o svých nových usilováních, opakovaně se vyznal jako křesťan a vyzýval k míru a toleranci. Sklidil bouřlivé ovace. Do Radebeulu se vrátil trochu nachlazen a s lehkou horečkou. Dne 30. března ve 20 hodin zemřel.

13 O díle Karla Maye Romány Karla Maye Vinnetou, Syn lovce medvědů nebo Poklad ve Stříbrném jezeře patří ke klasickým dílům dobrodružné literatury. Většina z nás celou řadu jeho románů četla, nebo přinejmenším známe filmy podle nich natočené, ale o autorovi samotném toho příliš nevíme. Snad jen to, že si údajně všechno vymyslel, že kradl a dlouhá léta strávil ve vězení, že nikdy nenavštívil země, o kterých tak věrně psal ve svých románech. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoho z nejoblíbenějších a nejčastěji překládaných německých autorů, je to žalostně málo.

14 Základní motivy v díle Karla Maye
Karl May byl bezpochyby skvělým vypravěčem, dokázal mistrně popisovat krajinu i zvyky národů (i když se při tom dopouštěl nepřesností) a do svých dialogů obratně vkládal cizojazyčná slova. Rozvíjel fantazii malých i velkých čtenářů, vyzýval k rasové snášenlivosti, mírovému řešení sporů a náboženské toleranci, nabádal k čestnému jednání, statečnosti, přátelství, obětavosti a odvaze, opakovaně se vyznával proti kolonialismu, otroctví a rasismu.

15 Základní motivy v díle Karla Maye - pokračování
Přestože byl May obdařen nesmírnou mírou fantazie, nevyhnul se jisté schematičnosti: příběh obvykle začíná tím, že hrdina Old Shatterhand / Kara ben Nemsí se stane svědkem nebo přímo obětí nějakého hanebného zločinu. Společně se svými přáteli se rozhodne pachatele pronásledovat a předat spravedlnosti. Celé dny a noci putují pouští a prérií a hledají stopy. Mnohdy je některý z jeho přátel díky vlastní neuváženosti zajat a Old Shatterhand / Kara ben Nemsí má pak plné ruce práce, aby ho z nebezpečí vysvobodil. Hlavní hrdina často objeví zločince bezstarostně tábořící v lese, nenápadně se k nim připlíží a většinou má to štěstí, že jejich rozhovor vyslechne právě ve chvíli, kdy tito spřádají další plány. Old Shatterhand / Kara ben Nemsí se pokouší jejich nekalé úmysly překazit a organizuje protiakce. Zločinci jsou obvykle zajati, ale aby děj mohl běžet dále, podaří se jim uniknout a pronásledování začíná nanovo.

16 Základní motivy v díle Karla Maye - pokračování
Pokud byli protivníci ke zločinu svedeni, nastává zpravidla uzavření míru za čestných podmínek, pokud se zatížili těžkou vinou, pak většinou přicházejí o svůj život. Nikdy je však netrestá Old Shatterhand / Kara ben Nemsí - pachatelé umírají téměř vždy jen následkem vlastního selhání nebo nešťastnou náhodou. Protože lze často nadcházející událost předvídat, neokouzluje čtenáře ani tak napínavý děj, nýbrž je spíše fascinován spravedlivostí a statečností hrdinů, kteří jsou vystavováni stále novým nebezpečím a zkouškám schopností v dalekých exotických krajích.

17 Základní motivy v díle Karla Maye - pokračování
May skutečně nelhal, když tvrdil, že všechna dobrodružství sám prožil. Sice ne v Orientu či Americe, nýbrž doma v rodném Německu nebo v Čechách, ale mnozí arabští šejkové, američtí zálesáci, súdánští otrokáři či prérijní lupiči jsou kopiemi skutečných osob, které žily v Mayově blízkosti. Jako příklad nám může posloužit kniha V zemi Mahdího: Kara ben Nemsí se setkává s tureckým obchodníkem Murádem Násirem. Ten se ho pokouší získat pro své obchody a aby ho k sobě těsněji připoutal, nabízí mu ruku své sestry. Kara ben Nemsí ji ale odmítá a odhaluje, že Turek obchoduje s otroky... Kdo zná podrobněji Mayův život, rozpozná v Murádu Násirovi nakladatele Münchmeyera, který chtěl schopného redaktora oženit se svojí švagrovou Minnou Ey. Obchodem s otroky je pravděpodobně myšlen obchod s brakovou literaturou, kterou Münchmeyer vydával. Podobně zakódovaných zážitků najdeme v knihách Karla Maye celou řadu.

18 Dílo Karla Maye Romány:
Poslední cesty obou Quitzowů Zajati na moři Komanč a zálesák Žezlo a kladivo Ostrov šperků Syn lovce medvědů , také pod názvem Mezi supy Duch prérie Červenomodrý Metuzalém Karavana otroků Na Río de la Plata Poklad ve Stříbrném jezeře V Kordillerách , Dobyvatelé Gran Chaca II. V roklinách balkánských , Ve stínu padišáha IV. Divokým Kurdistánem Odkaz Inky -1892, česky jako Odkaz posledního Inky nebo také jako Poklad Inků

19 Dílo Karla Maye - pokračování
Romány: Pouští- 1892, Ve stínu padišáha I. Z Bagdádu do Cařihradu , Ve stínu padišáha III. Zemí Škipetarů , Ve stínu padišáha V. Žut , Ve stínu padišáha VI. Vinnetou , tři díly V zemi Mahdího , knižně Petrolejový princ Satan a Jidáš , také Supové Mexika, Trampem v Sonoře a Vinnetou mezi Beduíny Černý mustang Old Surehand , 1895, 1897, tři díly Vánoce Na věčnosti -1899, také pod názvem Pouť do Mekky a V městě prorokově, dopsal Franz Kandolf A mír na Zemi! , česky pod názvem Do země mandarínů V Říši stříbrného lva Ardistan a Džinistan , také pod názvem Růže ze Šírázu Vinnetou IV , také pod názvem Vinnetouova závěť nebo Vinnetouovi dědicové

20 Dílo Karla Maye – pokračování Povídky
Mluvící kůže Na březích Driny Nepravé Excelence Núr eš šemá Old Firehand Old Shatterhandova první láska Písek zkázy Petrolejový požár Profesor Vizliputzli Proklatec Quimbo Ríh, Ríh, Ríh! Synové Upsaroků Šamah Talisman Tyčkař Umm-ed-džamál V zemi draka Vánoce v Damašku Z Murzúku do Kairvánu Zpívající voda Abdán Effendi Bůh se nedá urážet Černé oko Černý kapitán Ehri z Papete Fi-fob, bůžek Ghazva Gitano Hamail Inn-nu-woh Jeskyně pokladů Joe Boukers Konec uprchlíků ze Sibiře Kouzelný koberec Krevní msta Kristova krev Kristus či Mohamed Krumir Kutb Loupežná karavana

21 Tv filmy a seriály S Karlem Mayem v Orientu - z plánovaných 13 dílů bylo natočeno pouze 6, pak byla produkce zastavena. Některé díly vysílala v roce 1963 německá televize ZDF v rámci zkušebního programu, kvalita těchto snímků byla však natolik nízká, že se od regulérního vysílání upustilo. Svoboda pro Old Shatterhanda - dne 12. dubna 1910 stojí Karel May opět před soudem – zažaloval redaktora Rudolfa Lebiuse, který ho pomluvil a tvrdil, že je rozeným zločincem. Lebius může na základě dokumentů dokázat, že May strávil dlouhá léta ve vězení a vynáší na světlo dřívější Mayova provinění: podvody a krádeže. Mayův obhájce se ve vyprávění vrací zpět až do rodného městečka Hohenstein-Ernstthalu a líčí jeho pohnutý život… Kara ben Nemsí Effendi - kladnou kritiku tisku tato série věru neobdržela, ale u diváků byla oblíbená, a to především pro svou věrnost knižní předloze. Kara ben Nemsí a hádží Halef Omar najdou v poušti mrtvolu a rozhodnou se vraha pronásledovat. Na konci dlouhé cesty vedoucí přes divoký Kurdistán a roklinami Balkánu narazí na Žuta, vůdce rozvětvené zločinecké bandy...

22 Tv filmy a seriály - pokračování
Karel May - náročný tříhodinový film, srozumitelný spíše znalcům Karla Maye. Zobrazuje posledních deset let Mayova života protkaných soudními procesy. Vysloužil si mnohá uznání filmových kritiků i expertů na Karla Maye, sympatie publika však nezískal. Můj přítel Vinnetou - s příběhy Karla Maye nemá tento nic společného - jen postavy Vinnetou, Old Shatterhand a Sam Hawkens jsou přejaty z jeho děl. Vinnetou bojuje za práva Indiánů v rezervacích a je přitom doprovázen mladým adoptivním synem Tašunkou, kterého zasvěcuje do způsobu života jeho předků. Ačkoli Pierre Brice doufal v obrovský úspěch této (spíše filozoficky zaměřené) série, opak byl pravdou… Přízrak ve křoví - pro mnoho televizních diváků, kteří spisovatele znali jen povrchně, byl tento film velikým překvapením. Je to první filmová mayovka, která se neodehrává ani na Divokém západě, ani v Orientu, nýbrž v Krušných horách - hlavními postavami jsou tkalci, horníci a pašeráci. Tento dvoudílný televizní film byl velmi úspěšný.

23 Tv filmy a seriály - pokračování
Haló - tady Karel May - vůbec první trikový seriál. Vinnetou zde vystupuje jako komiksová figurka s dlouhýma pavoučíma nohama. Film je doplněn skutečnými záběry spisovatele, kterého ztělesnil Ernst Fritz Fürbringer. Ve své pracovně sahá po telefonu ("Haló - tady Karel May!") a odpovídá na různé otázky. Později byla série rozdělena do devíti dílů, reálné scény byly vystříhány a seriál byl přejmenován na Bärenstark. Prérijní lovci v Mexiku - dvoudílný televizní film natočený na motivy Lesní růžičky se stal velkým propadákem. Nabízí nudný děj a podprůměrné herecké výkony. V některých chvílích je děj identický s Pyramidou boha Slunce (1965). V roli náčelníka Medvědí oko Gojko Mitić. Stopa vede ke Stříbrnému jezeru - Stopa vede ke Stříbrnému jezeru je adaptací úspěšného Mayova románu Poklad ve Stříbrném jezeře. Film je své předloze velice věrný, ačkoliv zde chybí některé motivy, jako např. boj o Butlerovu farmu, souboj s Utahy nebo některé postavy jako Castlepool či Hartley. Nenajdeme tu však herce v pravém slova smyslu, film je totiž loutkový.

24 Tv filmy a seriály - pokračování
Karel May - v roce 1992 vysílala ZDF u příležitosti 150. výročí narození Karla Maye (25. únor 1842) tuto šestidílnou sérii. Po filmech Freispruch für Old Shatterhand (1965) a Karl May (1974) je tento TV seriál třetím pokusem o zfilmování života slavného spisovatele. Ve srovnání s oběma jmenovanými biografickými filmy je však hodnocen jako nejhorší. Vinnetou - animovaný seriál na motivy 1. dílu románu Vinnetou. Kajowové přepadnou Mescalery a ukradnou jim koně. Medicinman sní o pomstě, avšak starý Kitečonga nabádá k usmíření. Cítí, že už dlouho nebude naživu. Jeho nástupce, tak praví Kitečonga, bude rovněž běloch a poznají ho podle zvláštního znamení: žaludu. Toho času pracuje u jedné železniční společnosti zeměměřič Charly, který skutečně nosí náramek s vyšitým žaludem... Vinnetou se vrací - základní myšlenkou filmu je, že střelná rána, která ve filmu Poslední výstřel mířila Vinnetouovi přímo do srdce, nebyla smrtelná. Těžce raněný náčelník byl tehdy pochován, ale díky péči medicinmana se opět uzdravil. Mnoho let žil o samotě v jeskyni v horách, ale nyní se opět vrací: starý a plný moudrosti. Kritika tisku byla z převážné části negativní a mnozí se shodují, že tento film neměl být nikdy natočen.

25 Tv filmy a seriály - pokračování
WinneToons - 26-dílný animovaný seriál napsaný speciálně pro děti bez násilí a krvavých scén. Jednotlivé epizody líčí příhody Vinnetoua, Old Shatterhanda, Nšo-či a jiných hrdinů, děj je však zcela vymyšlený a nemá s Karlem Mayem nic společného. Např. Nšo-či je zde vykreslena jako sebevědomá a emancipovaná "Pocahontas". Jejími kamarády jsou skunk Misty a kojot Fastfood. Legenda o Pokladu ve Stříbrném jezeře - Pilotní film od tvůrců úspěšného seriálu WinneToons (2002). Film se odehrává v roce 1869 v Americe: Bobby, mladík z New Yorku, zdědil od svého otce tajemný list odkazující na slavný poklad starého aztéckého krále Montezumy. Bobby opouští svůj domov a vydává se na Divoký západ hledat poklad.

26 Filmové mayovky Pouští (1936) - Historicky první zvuková mayovka.
Karavana otroků (1958) - Barevný snímek z prostředí Orientu. Babylonský lev (1959) - Barevný snímek z prostředí Orientu. Poklad na Stříbrném jezeře (1962) - Cornel přepadne dostavník a ukradne polovinu plánu k pokladu... Vinnetou (1963) - Na Západ přijíždí geometr, aby zjistil, proč se staví železnice napříč územím Apačů...

27 Filmové mayovky - pokračování
Old Shatterhand (1963) - Řádění banditů přežije syn holandských osadníků. Jen on ví, kdo za masakrem stojí. Žut (1964) - Bohatý obchodník Galingré byl zajat Žutovou bandou... Vinnetou - Rudý gentleman (1964) - Mír mezi Indiány a bělochy bude spečetěn, když se Ribanna provdá za bílého muže... Mezi Supy (1964) - Přes vyprahlou poušt Llano Estacado musejí projet vozy přistěhovalců... Poklad Aztéků (1965) - Mexiko zmítané občanskou válkou mezi Juárezem a císařem Maxmiliánem...

28 Filmové mayovky - pokračování
Pyramida boha Slunce (1965) - Princezna Karja se snaží přesvědčit aztézkého kněze, aby nezabíjel Sternaua... Petrolejový princ (1965) - Petrolejový princ vlastní jezero plné nafty a chce je prodat zámožnému bankéři... Divokým Kurdistánem (1965) - Kara ben Nemsí se doslechne o zajetí svého přítele Ahmeda el Kordy... Vinnetou - Poslední výstřel (1965) -Kmen Apačů přichází o svého velkého náčelníka... Old Surehand (1965) - Old Surehand pátrá po mužích, kteří vyvraždili jeho rodinu...

29 Filmové mayovky - pokračování
V říši stříbrného lva (1965) - Obávaný lupič Abu Sajf se chystá přepadnout rozsáhlé jeskyně hory Nejdir... Poklad Inků (1965) - Gambusino zabije Inku a ukradne kipu ukazující cestu k bájnému pokladu... Vinnetou a míšenka Apanači (1966) - Půvabná míšenka Apanači dostává k narozeninám nebezpečný dar - zlatý důl... Old Firehand (1966) - V Miramonte stojí proti sobě Silersova tlupa a desperáti kapitána Quilvery... Vinnetou a Shatterhand v Údolí smrti (1968) - Než byl major Kingsley zavražděn, ukryl na tajném místě poklad...

30 Z které knihy je tento text?
„Můžeme začít. Skoč tam!“ „Smím si napřed zkusit, jak je to hluboko?“ zeptal jsem se stísněným hlasem. Po tváři mu přeběhl pohrdavý úsměv. Přikázal, aby mi podali oštěp. Ustrašeně jsem ho ponořil do vody, ale na dno jsem nedosáhl. Za mnou to nevlídně a opovrživě zašumělo – spolehlivé znamení, že jsem na shromáždění udělal ten dojem, který jsem potřeboval – a Sam mě od kůlu zapřísahal: „Pro smilování boží, radši se vraťte sem, sir!“ …

31 Otázky: Kdo byl Old Shatterhand? Znáš jiné postavy z knihy Vinnetou?
Kdo byl Vinnetou? Jaké charakterové vlastnosti měl Vinnetou? Proti čemu bojovali Vinnetou a Old Shatterhand? Jak jinak se ještě jmenoval Old Shatterhand?

32 Spoj, co k sobě patří: Petrolejový Poklad Mezi Old Babylonský Vinnetou
Shatterhand princ a poslední výstřel supy Inků lev

33 Spoj, co k sobě patří: Řešení!
Petrolejový Poklad Mezi Old Babylonský Vinnetou Shatterhand princ a poslední výstřel supy Inků lev

34 Vysvětli, co znamená věta:
JSI SYNEM SMRTI!

35 Galerie fotek

36 Karel May 5. ročník ZŠ Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Obrázky z internetu internet Autor: Mgr. Květa Jeníčková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Karl May Český jazyk 5. ročník ZŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google