Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český spisovatel, novinář,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český spisovatel, novinář,"— Transkript prezentace:

1 Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK Český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf.

2 Karel Čapek se narodil v Malých Svatoňovicích u Trutnova 9. ledna 1890
do rodiny báňského a lázeňského lékaře jako třetí dítě. Měl sestru Helenu a bratra Josefa.

3 v Praze, poté studoval filosofii v Berlíně a Paříži.
Studoval na gymnáziu v Hradci Králové, odkud musel přestoupit do Brna. V roce1915 ukončil studium na filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval filosofii v Berlíně a Paříži.

4 jako soukromý učitel Prokopa, syna hraběte Lažanského.
  V březnu 1917 nastupuje jako soukromý učitel Prokopa, syna hraběte Lažanského. V květnu s nimi odjíždí na jejich zámek v Chýších u Žlutic. Službu u nich končí 30. září 1917. Zámek Chyše u Žlutic

5 bratrem Josefem a několika dalšími redaktory výpověď
Působil jako redaktor v Národních listech a Lidových novinách. Z Národních listů dává společně se svým bratrem Josefem a několika dalšími redaktory výpověď pro nesouhlas s politickou linií šéfredaktora listu.

6 Olga Scheinpflungová, jeho budoucí manželka.
V říjnu 1921 se stává dramaturgem Městského divadla Královských Vinohrad, divadla v němž také mimo jiné hrála Olga Scheinpflungová, jeho budoucí manželka.

7 osobně představen Tomáši
byl poprvé osobně představen Tomáši G. Masarykovi, s kterým poté navázal hluboké přátelství a napsal knihu rozhovorů. Na ustanovující schůzi je zvolen předsedou pražského Penklubu.

8 Čapek uměl velmi dobře využívat českého jazyka a jeho zvláštností
Čapek uměl velmi dobře využívat českého jazyka a jeho zvláštností. Autorství slova „robot“, které se s divadelní hrou R.U.R. rozšířilo po světě, je připisováno jeho bratru Josefu. Oba bratři Čapkové jsou považováni za předchůdce sci-fi literatury.

9 Svatba s Olgou Scheinpflugovou se konala
26. srpna 1935 a přišlo na ni kromě příbuzných a známých hodně zvědavců a novinářů. A tak se koncem léta dočkala tehdejší umělecká Praha zcela nečekané senzace.

10 V době hrozící nacistické okupace byl Karel Čapek jedním z hlavních motorů odporu, kdy využil veškeré své možnosti a kontakty pro vyburcování národa a světa při snaze o zachování svobody. Evakuaci do Anglie jako správný vlastenec odmítl. Po Mnichovské dohodě a Benešově opuštění této země se stal terčem politických útoků.

11 Poslední tři roky svého života prožil ve Staré Huti u Dobříše
Poslední tři roky svého života prožil ve Staré Huti u Dobříše. Dnes je zde jeho památník. Zemřel na zápal plic několik měsíců před plánovaným zatčením gestapem. Byl pohřben na vyšehradském hřbitově v Praze.

12 „Jsem slabý člověk, ale v mé slabosti je má síla; můj smutek mne nebolí, má osamělost, to bude zároveň mé přemýšlení; mé odříkání, to bude zároveň má čistota.“ Karel Čapek


Stáhnout ppt "Český spisovatel, novinář,"

Podobné prezentace


Reklamy Google