Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Čapek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Čapek."— Transkript prezentace:

1 Karel Čapek

2

3 AUTOR Karel Čapek byl narozen dne : 9.1. 1890, Malé Svatoňovice
zemřel : Zemřel ve věku 48 let na plicní edém. Žil v první polovině 20.století… Čapek byl český prozaik, dramatik, novinář a překladatel.. Narodil se u Trutnova. -Roku 1901 nastoupil Čapek do gymnázia v Hradci Králové. Jako student kvarty vstoupil do tajného studentského debatního spolku, což nakonec vedlo k jeho vyloučení ze školy. Do roku 1938 byl redaktorem v Národních listech a v Lidových novinách. Ve Vinohradském divadle působil v letech 1921 –1923 jako dramaturg a režisér.

4 DÍLA  Osobnost a dílo Karla Čapka byly symbolem nejen kulturního, ale i občanského života první republiky. Víra v hodnoty lidství a spravedlnost, pozornost k malému člověku i smysl pro dramatickou fabulaci jsou dodnes základem jeho obliby u širokého publika. Čapek psal zejména : drama,próza, cestopisy, pro děti, filozofická a politická díla Světový úspěch mu přineslo utopické drama R.U.R., ve kterém se poprvé objevilo slovo „robot“. Dášeňka -> napsané a fotografované s Josefem Čapkem, je vyprávění o narození a růstu štěňátka – foxteriéra Dášeňky. Karel Čapek vypráví tomuto pejskovi psí pohádky, které jsou tak trochu také bajkami. Karel Čapek doma nazývaný Íček, byl nejoblíbenější syn jejich matky. Matka ho považovala za toho nejchytřejší, nejlepšího atd.. Bratr Josef byl spíše odstrkovaný.Josef byl trochu blázen – jednoho dne chtěl spáchat sebevraždu,chtěl se střelit do spánku, ale nakonec se tak nestalo…

5

6 Rodina Bratr Josef vynikl jako malíř a spisovatel.
Sestra Helena kromě několika próz je autorkou vzpomínkové knihy Moji milí bratři (1962). Ženou Karla Čapka byla herečka a spisovatelka Olga Scheinpflugová. • MUDr. Antonín Čapek(otec) Božena Čapková(matka)

7 Rukopis Rukopis

8 Bratři Bratři Čapkové byli významnými osobnostmi kulturního života meziválečného Československa. Osobnost a dílo Karla Čapka byly symbolem nejen kulturního, ale i občanského života první republiky. Oba bratři se výrazně angažovali v boji proti fašismu.  

9 Busta Karla Čapka z roku 1967 u zámku v Chyši.

10 Malé Svatoňovice „muzeum“

11 Josef Čapek

12 Josef Narozen dne :23.března 1887 Hronov Zemřel dne : 13.duben 1945  Josef zahynul v roce 1945 v koncentračním táboře v Bergen-Belsenu. Karel Čapek zemřel po těžkém zápalu plic v Praze. Je autorem slova „robot“.

13 Život Byl spoluzakladatel Skupiny výtvarných umělců, poté člen Spolku výtvarných umělců Mánes, s kterou se rozešel aby pak působil ve skupině Tvrdošíjných. Jako jevištní výtvarník spolupracoval s Národním divadlem v Praze, Státním divadlem v Brně a s Městským divadlem na Vinohradech. Začínal jako redaktor Národních listů, později (1921–1939) byl redaktorem a výtvarným kritikem v Lidových novinách. Mimo to působil jako redaktor v několika časopisech zabývajících se výtvarným uměním Umělecký měsíčník, Volné směry. Působil i jako karikaturista.

14 Josefova umělecká činnost byla velmi pestrá, jeho výtvarnou tvorbu ovlivnil kubismus, který osobitým způsobem rozvinul a modifikoval v barevnosti i expresivitě výrazu. Spolu se svým bratrem Karlem psal divadelní hry a pohádky pro děti. Josef byl malíř,ilustrátor, grafik, fotograf.

15


Stáhnout ppt "Karel Čapek."

Podobné prezentace


Reklamy Google