Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KAREL ČAPEK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KAREL ČAPEK."— Transkript prezentace:

1 KAREL ČAPEK

2 Dětství a studium Íčka • Narodil se v Malých Svatoňovicích 9. ledna Jeho rodiči byli lékař Antonín Čapek a Božena Čapková. Své dětství prožil se svými staršími sourozenci Helenou a Josefem. Do obecné a měšťanské školy však chodil v Úpici, kam se přestěhovali. Roku 1901 nastoupil do Gymnázia v Hradci Králové. Jako student kvarty vstoupil do tajného studentského debatního spolku, což nakonec vedlo k jeho vyloučení ze školy. Posléze vystudoval filozofickou fakultu Univerzity Karlovy.

3 Čím byl Karel Čapek ? • Karel Čapek pracoval jako člen redakční rady časopisu Národ, dramaturg Vinohradského divadla, Lidových novin a od roku 1917 byl spolu s Josefem redaktorem Národních listů a nového satirického týdeníku Nebojsa. Pravidelně se vídal s prezidentem Masarykem, navštívil i Edvarda Beneše. Zastával funkce v různých kulturních a literárních výborech a komisích. Opakovaně byl nominován na Nobelovu cenu norským tiskem.

4 Čapek jako spisovatel Karel Čapek je prvním českým spisovatelem, který uspěl v zahraničí a tím velice prospěl české literatuře. Disponoval velmi širokou slovní zásobou, používal neobvyklá slova a rozvitá souvětí, uměl velmi dobře využívat zvláštností českého jazyka. Čapkova rozsáhlá díla bývala dělena na dvě části. V první, zabývající se vnitřním životem člověka jako jedince se Čapek pokouší zkoumat možnosti i hranice lidského poznání. Druhá, utopická část je kritikou společenských problémů moderní společnosti, zároveň je zde často vyjadřována obava ze zneužití techniky proti člověku a v dílech je i patrná obava z nastupujícího fašismu. Pro tato díla bývá občas K. Čapek považován za předchůdce sci-fi.

5 Nejznámější díla R.U.R. (divadelní hra, kde bylo poprvé užito slovo Robot) Ze života hmyzu (divadelní hra, s Josefem Čapkem) Věc Makropulos (zhudebnil Leoš Janáček) Továrna na Absolutno Krakatit Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy Dášeňka čili Život štěněte Válka s mloky Bílá nemoc

6 Smrt V době hrozící nacistické okupace evakuaci do Anglie jako správný vlastenec odmítl. Bohužel koncem roku 1938 umírá na následky chřipky a zánětu ledvin, ve věku 48 let. Byl pohřben na vyšehradském hřbitově v Praze.

7


Stáhnout ppt "KAREL ČAPEK."

Podobné prezentace


Reklamy Google