Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josef Čapek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josef Čapek."— Transkript prezentace:

1 Josef Čapek

2 Život Josef Čapek se dne narodil v Hronově jako druhý ze tří sourozenců. Byl český malíř, spisovatel, fotograf, grafik, knižní ilustrátor a autor slova „robot“. V letech navštěvoval německou tkalcovskou odbornou školu ve Vrchlabí. Roku 1904 odešel natrvalo do Prahy, kde studoval na Uměleckoprůmyslové škole. V roce 1907 vstoupil společně s bratrem Karlem do literárního života výtvarnými a literárními referáty a drobnými prózami. V roce 1910 odjel do Paříže, kde navštěvoval Academii Colarossi. Navštívil i Španělsko. Bratři Čapkové se z cest po Evropě vrátili do Prahy roku 1911, tedy v době, kdy vyvrcholilo napětí mezi starší a mladou nastupující uměleckou generací v pražském spolku Mánes. Většina mladých umělců, včetně bratří Čapků, nakonec Mánes opustila a založila Skupinu výtvarných umělců. Pro zdravotní postižení (oční vada) nebyl odveden v rámci 1. světové války na frontu, přestože toto nebezpečí hrozilo. Od roku 1917 do roku 1921 byl redaktorem Národních listů, potom až do svého zatčení redaktorem Lidových novin. Od roku 1929 byl členem Umělecké besedy. V roce 1919 se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Jarmiluo Pospíšilovou a s ním měl jednu dceru, Annu. Stejně jako jeho bratr Karel byl proti nástupu fašismu v Evropě a své názory nijak netajil. Již dne 1. září 1939 byl zatčen gestapem v Zálesí, kde byl s rodinou na letním bytě a až do své smrti v dubnu 1945 byl internován v koncentračním táboru Bergen-Belsen, kde zemřel na skvrnitý tyfus.

3 Josef Čapek

4 Díla Prózy psané společně s Karlem Čapkem: Zářivé hlubiny a jiné prózy – Krakonošova zahrada – Prózy v jeho samostatných knižních souborech: Lelio – Pro delfína – Nejskromnější umění – Málo o mnohém – Umělý člověk – Ledacos – Stín kapradiny – 1930 – baladická novela Dramata: Země mnoha jmen – 192 – alegorická a utopické drama Ze života hmyzu – 1921 – spolupráce s Karlem Čapkem Adam Stvořitel – Pro děti: Povídání o pejskovi a kočičce – O tlustém pradědečkovi a loupežnících – 1932 – pohádka Studia, eseje, fejetony: Kulhavý poutník – 1936 – meditativní dialogický esej Psáno do mraků – 1947 – vydáno posmrtně, deníkové zápisy z let 1936 – Básně z koncentračního tábora – vyšlo posmrtně v roce 1946

5 Výtvarná díla Čapek vycházel z pocézannovské francouzské malby, poměrně brzy začal tvořit pod vlivem kubismu. Jeho obrazy mají silný emotivní náboj, před druhou světovou válkou nakreslil několik cyklů symbolizující válku. Jeho výtvarnou tvorbu výrazně ovlivnily dětské motivy a krajinářství.

6 Další obrazy


Stáhnout ppt "Josef Čapek."

Podobné prezentace


Reklamy Google