Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan."— Transkript prezentace:

1 Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan

2 Americký spisovatel, autor satirických děl - zejména novel a dramat.Americký spisovatel, autor satirických děl - zejména novel a dramat. Pocházel z Brooklynu v New Yorku.Pocházel z Brooklynu v New Yorku. Jeho rodiče byli židovští přistěhovalci z Ruska.Jeho rodiče byli židovští přistěhovalci z Ruska. Ve druhé světové válce sloužil u amerického bombardovacího letectva na Korsice.Ve druhé světové válce sloužil u amerického bombardovacího letectva na Korsice. V letech 1948–49 studoval na Columbijské universitě v New Yorku, poté studoval v Anglii v Oxfordu.V letech 1948–49 studoval na Columbijské universitě v New Yorku, poté studoval v Anglii v Oxfordu.

3 Po ukončení studií pracoval v několika reklamních agenturách a věnoval se psaní.Po ukončení studií pracoval v několika reklamních agenturách a věnoval se psaní. Roku 1975 se stal mimořádným profesorem literatury City College v New Yorku.Roku 1975 se stal mimořádným profesorem literatury City College v New Yorku. „Věděl o literatuře všechno, mimo toho, jak z ní mít radost.“ (Hlava XXII)

4 Dílo Ve svém díle posouvá literaturu o druhé světové válce do trochu jiné roviny. Snaží se ji zesměšňovat a ukázat její absurditu, Snaží se ji zesměšňovat a ukázat její absurditu, přičemž projevuje smysl pro černý humor a ironii. „Myslel jsem si, že když o tom nebude nikdo mluvit, nebude to pravda.“ (Hlava XXII)

5 Hlava XXII Hlava XXII (Catch-22) Nejznámější a nejlepší román, Autor vychází z vlastních zkušeností Absurdní ale realistický. Nemá jednotnou koncepci – –vylíčení mnoha absurdních situací. Název díla je odvozen od vojenského paragrafu XXII – –voják může požádat o propuštění z armády, je-li blázen, ale zároveň, v případě, že si uvědomuje své bláznovství, nemůže být bláznem.

6 Hlavní postavou je poručík letectva Yossarian, který je trochu klaun a trochu blázen (svým způsobem obdoba Haškova Švejka).

7 Kapitán Yossarian - Sloužil u letecké eskadry na ostrově Pianosa. Je to člověk, kterému se válka zprotivila. Zjistil, že ve válce nezáleží na jednotlivci. Řadoví vojáci, tedy podřízení, byli jen zprostředkovateli nesmyslných rozkazů nadřízených, kteří tyto rozkazy vyžadovali splnit do posledního bodu. Simuloval různé choroby. Po množství vedlejších epizod a nejrůznějších snah se rozhodl dezertovat. Utekl do svobodné země – do Švédska a navždy se tak odvrátil od Hlavy XXII a ostatních absurdit a hrůz, které působí válka.

8 Heller se na tento úspěšný román pokusil navázat ve svých dalších dílech. Jeho následná tvorba však zdaleka nedosahuje předchozí kvality.

9 Další dílo

10 Něco se stalo Something Happened 1974 Románový monolog průměrného Američana žijícího v šedesátých letech, který není schopen uniknout prázdnotě života.

11 Gold za všechny peníze   Good as Gold   1979   Románová satira, v níž se hlavní hrdina pokouší uniknout před svou rodinou do politického života.  Pro získání postu, který by mu přinesl moc, peníze a vliv, je ochoten udělat téměř cokoliv.

12 Bombardovali jsme New Haven We Bombed New Haven 1967 drama v díle se zabývá válečnou problematikou

13 Dále napsal celou řadu povídek především počátkem 50. let, česky tyto povídky vyšly v knize: Hlava nehlavaDále napsal celou řadu povídek především počátkem 50. let, česky tyto povídky vyšly v knize: Hlava nehlava

14 „Rozhodl se, že bude žít věčně a zemře, jen když mu to nevyjde.“ (Hlava XXII)„Rozhodl se, že bude žít věčně a zemře, jen když mu to nevyjde.“ (Hlava XXII)


Stáhnout ppt "Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan."

Podobné prezentace


Reklamy Google