Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3. Základní, doplňkové a některé odvozené jednotky soustavy SI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3. Základní, doplňkové a některé odvozené jednotky soustavy SI"— Transkript prezentace:

1 3. Základní, doplňkové a některé odvozené jednotky soustavy SI
a) Základní jednotky

2 M e t r (m) je délka rovnající se ,73 vlnové délky záření odpovídajícího přechodu mezi hladinami 2p10 a 5d atomu kryptonu 86 ve vakuu. K i l o g r a m (kg) je roven hmotnosti mezinárodního prototypu kilogramu. S e k u n d a (s) je doba trvání period záření, které přísluší přechodu mezi dvěma velmi jemnými hladinami základního stavu atomu cesia 133. A m p é r (A) je stálý elektrický proud, který procházel-li by dvěma rovnoběžnými vodiči, přímými, nekonečně dlouhými, zanedbatelného kruhového průřezu, umístěnými ve vakuu, ve vzájemné vzdálenosti 1 m (od sebe), způsoboval by mezi těmito vodiči sílu rovnou N na jeden metr délky .

3 K e l v i n (K), jednotka termodynamické teploty, je 1/273,16. část
K e l v i n (K), jednotka termodynamické teploty, je 1/273,16. část termodynamické teploty trojného bodu vody. M o l (mol) je látkové množství soustavy, která obsahuje právě tolik elementárních jedinců,(entit), kolik je atomů v 0,012 kg uhlíku 12. Elementárními jedinci mohou být atomy, molekuly a jiné částice. K a n d e l a (cd) je svítivost černého tělesa v kolmém směru k povrchu, jehož velikost je 1/ m2 při teplotě tuhnutí platiny, při tlaku Pascalu.

4 b) Doplňkové jednotky R a d i á n (rad) je rovinný úhel sevřený dvěma poloměry, které vytínají na obvodě kruhu oblouk stejné délky, jako má poloměr. S t e r a d i á n (sr) je prostorový úhel, který s vrcholem ve středu koule vytíná na jejím povrchu plochu velikosti čtverce o hraně rovné poloměru koule

5 c) Přehled vybraných odvozených jednotek

6

7 Přednostně doporučované předpony násobků a dílů jednotek SI

8 V ČR platí od norma ČSN "Zákonné měrové jednotky", která důsledně a nekompromisně prosazuje mezinárodní soustavu jednotek SI. K důslednému prosazování přistupují postupně všechny státy světa. Kromě jednotek SI jsou ještě i nadále přístupné tzv. vedlejší jednotky, ke kterým patří minuta (min), hodina (h), den (d) pro čas, stupeň (°), minuta (') a vteřina ('') pro rovinný úhel, litr (l) pro objem, tuna (t) a atomová jednotka (u) pro hmotnost, Celsiův stupeň (°) pro teplotu, elektron - volt (eV) pro energii a astronomická jednotka (UA) a paprsek (pc) pro délku. V jaderné i reaktorové fyzice byl jako jednotka energie používán elektronvolt. Je to vedlejší jednotka a podle nové normy jí lze i nadále časově neomezeně používat. Všeobecně by však měla platit zásada, aby koherentnost jednotek SI nebyla zbytečně narušována uváděním vedlejších jednotek, není-li pro to jiný důvod než tradice.


Stáhnout ppt "3. Základní, doplňkové a některé odvozené jednotky soustavy SI"

Podobné prezentace


Reklamy Google