Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Windows 7 Triky ve Windows 7 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Windows 7 Ověřeno ve výuce: 17. 10.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Windows 7 Triky ve Windows 7 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Windows 7 Ověřeno ve výuce: 17. 10."— Transkript prezentace:

1

2 Windows 7 Triky ve Windows 7

3 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Windows 7 Ověřeno ve výuce: 17. 10. 2012

4 Postup je vždy uveden na snímcích samotných. Žáci provádí to, co se od nich na snímcích očekává. Ideální způsob předvádění prezentace je nechat žáky, ať si ji spustí přímo na svým počítačích. Přes projektor by mohl být některý text či obrázek špatně čitelný z větší dálky. Snímky často obsahují obrázky s červenými čísly. Čísla se vždy zmiňují v textu slovem nebo číslem v závorce, např. (1). To vždy odkazuje na konkrétní obrázek nebo jeho část, pro lepší pochopení látky. Je dobré snímky doplnit komentářem a upřesněním detailů souvisejících s konkrétní učebnou (např. způsob ukládání výsledných prací apod.). Metodický postup

5 Windows 7 Windows 7 je ihned po Windows 8 dnes pravděpodobně nejrozšířenější operační systém. Před ním byl nejrozšířenější systém Windows XP. Jak tedy poznám, že mám právě Windows 7? Jednoduše. Podívej se vlevo dole na tlačítko START. Pokud tam máš přímo napsáno START, tak máš Windows XP. Windows 7 tam mají kulaté tlačítko s logem Windows (viz obrázek dole). Stejné tlačítko tam má i Windows Vista, pro který většina zde zmíněných triků také platí.

6 Minimalizování všech oken kromě vybraného Otevři si několik oken (Dokumenty, Obrázky, Hudba, Počítač, jiné složky...). Nechej je všechny zobrazené jako na obrázku vlevo. Pokud se nyní nacházíš v jednom okně (tomu se říká aktivní okno), a chceš ostatní okna minimalizovat, chytni vybrané okno za horní poloprůhledný pruh a zatřepej s ním třikrát do stran (stačí malý pohyb, např. doleva-doprava-doleva). Ostatní okna se minimalizují (obrázek vpravo). Pokud zatřepeš znovu, tak se opět objeví (obrázek vlevo).

7 Chceš-li minimalizovat všechna okna naráz (tedy dostat se rychle na plochu), jsou dvě možnosti. První je, že použiješ klávesovou zkratku Windows + M. Klávesa Windows je vlevo dole, napravo od CTRL a obvykle slouží pro otevření nabídky START. Druhá možnost je kliknout na svislý obdélníček úplně vpravo dole, napravo od hodin (obrázek). Pokud na obdélník jen ukážeš, zobrazí se plocha, ale dokud neklikneš, žádné okno se neminimalizuje

8 Nové a lepší vyhledávání Windows 7 mají mnohem lepší způsob pro vyhledávání souborů. V jakémkoli okně/složce máš vpravo nahoře políčko (obrázek vlevo). To slouží právě pro hledání. Napiš co chceš, a právě otevřená složka se prohledá. Funguje to i např. v ovládacích panelech. Řekněme, že chceš změnit ukazatel myši. Tak otevři přes START Ovládací panely a vpravo nahoře napiš „ukazatel myši“ a nebo jen „myš“. Během chvilky se ti najde vše co souvisí s nastavením myši (obrázek vpravo).

9 Práce ve dvou oknech Často se stává, že potřebujeme nějaké soubory zkopírovat/přesunout z jedné složky do druhé, například z flash disku do počítače. Pro tuto a mnoho dalších činností se hodí mít zobrazeny dvě okna naráz. Není ale potřeba ručně měnit jejich velikost tak, abychom viděli obě okna celá. Jak na to? Otevři si první okno a pokud je maximalizované (na celou obrazovku), tak stiskni tlačítko vpravo nahoře, které je nalevo od červeného křížku. Tím okno zmenšíš.

10 Práce ve dvou oknech Nyní okno chytni za horní poloprůhledný pruh a přesuň jej na monitoru úplně doleva. Vůbec nevadí že se okno „usekne“, zkrátka drž okno za pruh a přesuň myš úplně doleva dokud nenarazí na levý okraj monitoru. Dokud budeš držet stisknuté levé tlačítko myši, uvidíš průhledný náhled toho, jak se okno přizpůsobí (obrázek vlevo). Pusť tlačítko myši a okno změní velikost přesně tak, aby vyplnilo náhled, tedy půlku monitoru (obrázek vpravo).

11 Práce ve dvou oknech Teď si otevři druhé okno, například nějakou složku na ploše apod. Udělej s ním to stejné, ovšem tentokrát myší s chytnutým pruhem okna jdi narazit do pravé strany/stěny monitoru. Výsledek bude jako zde na obrázku. Nyní můžeš přetahovat obsah jednoho okna do druhého. Nebo můžeš v jednom pustit film/video na youtube a ve druhém psát do Wordu (nemusí to být pouze okna, ale přímo programy).

12 Aero Velice šikovný vynález u Windows 7 je tzv. systém Aero, který umožňuje na malém prostoru zobrazit více. Otevři si několik složek, dokud se nezaplní dolní panel (horní obrázek). Pak si otevři několik dokumentů ve stejném programu (například tři dokumenty v programu Word) a pak všechny minimalizuj. Stane se, že dole uvidíš pouze jednou spuštěný Word. A možná se stane i to, že se všechny otevřené složky přemění na jednu ikonku s názvem Průzkumník Windows (dolní obrázek).

13 Aero Nyní ukaž myší (ale neklikej) na jedinou ikonku Wordu. Najednou se ikonka rozšíří a ty uvidíš všechny tři dokumenty Wordu naráz, a to i s jejich náhledy (to je právě funkce Aero). Pokud na některý ukážeš (ale pořád neklikáš) tak se zobrazí na monitoru (takto se můžeš podívat bez klikání na všechny). Až najedeš na ten, který chceš, tak klikneš a budeš přepnutý v něm. To stejné platí i u seskupených složek u Průzkumník Windows (zde na obrázku má useknutý název, protože se tam již nevejde):

14 Nyní již znáš základní triky pro ulehčení práce ve Windows 7. Je jich samozřejmě více, ale tyto jsou pravděpodobně nejvíce užitečné pro každodenní práci na počítači.

15 Operační systém Windows 7 (většina triků funguje i ve Windows Vista). Microsoft Office PowerPoint 2003, verze 11.8335.8341), SP3


Stáhnout ppt "Windows 7 Triky ve Windows 7 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Windows 7 Ověřeno ve výuce: 17. 10."

Podobné prezentace


Reklamy Google