Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technická mechanika Pružnost a pevnost Namáhání na krut, pevnostní rovnice v krutu, dovolené napětí v krutu 09 Ing. Martin Hendrych www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technická mechanika Pružnost a pevnost Namáhání na krut, pevnostní rovnice v krutu, dovolené napětí v krutu 09 Ing. Martin Hendrych www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 Technická mechanika Pružnost a pevnost Namáhání na krut, pevnostní rovnice v krutu, dovolené napětí v krutu 09 Ing. Martin Hendrych

2 Anotace Materiál seznamuje žáky s namáháním součástí na krut. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Martin Hendrych (Autor) Jazyk čeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova kroutící moment, pevnostní rovnice v krutu, dovolené napětí v krutu Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity kombinované Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály je součástí STR_TEM_Pruznost a pevnost

3 Namáhání na krut Součást je namáhaná na krut, působí-li na ni dvojice sil rovnoběžná s průřezem.

4 Namáhání na krut Součást je namáhaná na krut, působí-li na ni dvojice sil rovnoběžná s průřezem. Na volném konci vzniká kroutící (točivý) moment Mk.

5 Namáhání na krut Deformace: zkroucení Pevnostní rovnice:
Pokud nakreslíme na pryžový válec přímku 01, po zkroucení se změní ve šroubovici 01’. Pevnostní rovnice:

6 Namáhání na krut Napětí v krutu vzrůstá přímo úměrně se vzdáleností od osy kroucení, kde je nulové, až do maxima na povrchu tyče.

7 Pevnostní rovnice v krutu
Rovnici můžeme použít třemi způsoby. Obdobně jako i pro ostatní způsoby namáhání. Kontrolní výpočet – skutečné napětí nesmí překročit hodnotu dovoleného napětí.

8 Pevnostní rovnice v krutu
Návrhový výpočet – počítáme (navrhujeme) tvar a velikost průřezu. Výpočet únosnosti – počítáme velikost přípustného kroutícího momentu.

9 Pevnostní rovnice v krutu
Výpočet kroutícího momentu z výkonu a otáček – nejčastěji počítáme (navrhujeme) na krut hybné hřídele. P [W] … přenášený výkon w[s-1] ... úhlová rychlost n [s-1] … otáčky hřídele

10 Dovolené napětí v krutu
Pro běžné houževnaté materiály přibližně platí Pro pružinovou ocel Pro šedou litinu platí pro kruhový průřez pro obdélníkový a čtvercový průřez

11 Literatura a zdroje informací
MRŇÁK, Ladislav a Alexander DRLA. MECHANIKA: Pružnost a pevnost. 3., opravené vydání. Praha: SNTL, 1981.


Stáhnout ppt "Technická mechanika Pružnost a pevnost Namáhání na krut, pevnostní rovnice v krutu, dovolené napětí v krutu 09 Ing. Martin Hendrych www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google