Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Planety sluneční soustavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Planety sluneční soustavy"— Transkript prezentace:

1 Planety sluneční soustavy
Oblast: Zeměpis 6.ročník Autor: Mgr. Jiří Kučera Stručná anotace : Prezentace slouží k výkladu a procvičení učiva Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Planety sluneční soustavy

3 Merkur Merkur je nejmenší a Slunci nejbližší planeta. Je skalnatý a pokrytý krátery (podobně jako Měsíc). Je téměř bez atmosféry. Teplota na povrchu kolísá mezi -180°C a 430°C. Okolo Slunce oběhne za 88 pozemských dní.                                        

4 Venuše Venuše je druhá planeta od Slunce.
Je pojmenována po římské bohyni lásky a krásy Venuši. Okolo Slunce oběhne jednou za 224,7  pozemského dne. Je označována jako „Jitřenka“ či „Večernice“ a pokud se objeví, jde o zdaleka nejsilnější zdroj světla na obloze.

5 Země http://data.scienceworld.cz/import/scw-349-326-0.jpg

6 Země je třetí planeta sluneční soustavy a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých poznatků potvrzen život. Země nejspíše vznikla před 4,6 miliardami let a krátce po svém vzniku získala svůj jediný přirozený satelit – Měsíc. Země je se skládá z jednotlivých zemských sfér. Má tvar koule (v oblasti pólů je zplštělé), s poloměrem 6378 km, uprostřed se nachází malé pevné jádro obklopené polotekutým vnějším jádrem, dále pak pláštěm a zemskou kůrou, která se dělí na oceánskou a kontinentální. Zemská kůra je tvořena litosférickými deskami, které jsou v neustálém pohybu.

7 Mars Mars je čtvrtá planeta od Slunce a zároveň druhá nejmenší planeta
sluneční soustavy. Je pojmenována po římském bohu války Martovi. Má dva měsíce nepravidelného tvaru pojmenované Phobos a Deimos. Slunce oběhne za 1,8 roku.

8 Jupiter Jupiter je největší planeta sluneční soustavy, v pořadí pátá od Slunce. Hmotnost planety Jupiter je dva a půl krát větší než všechny ostatní planety sluneční soustavy dohromady. Planeta je pojmenována po římském bohu Jovovi (v 1. pádě Jupiter). Slunce oběhne za11,8 roku.

9 Saturn

10 Saturn

11 Teplota v horní oblačné vrstvě atmosféry dosahuje -140 °C.
Saturn je šestá, po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy a byla pojmenována po římském bohu Saturnovi. Saturn patří mezi velké plynné obry, pro které je typické, že nemají pevný povrch, ale pouze hustou atmosféru, která postupně přechází do pláště. Při pozorování Saturnu z dálky je planeta světle žlutá.což způsobuje vrstva mraků. Teplota v horní oblačné vrstvě atmosféry dosahuje -140 °C. Slunce oběhne za 29,5 roku.

12 Uran Uran je sedmá planeta od Slunce,
třetí největší a čtvrtá nejhmotnější planeta ve sluneční soustavě. Jméno má po řeckém bohu Úranovi, bohu nebes. Slunce oběhne za 84 let.

13 Neptun Neptun je osmá a od Slunce nejvzdálenější planeta sluneční
soustavy. Slunce oběhne za 164 roky.

14 Otázky k procvičení 1) Vyjmenuj planety sluneční soustavy
2) Která planeta je označována jako Jitřenka ? 3) Která planeta je největší ? 4) Která planeta oběhne Slunce za nejkratší (nejdelší) dobu ? 5) Která planeta má kolem sebe prstenec ? 6) Kdy vznikla Země ? 7) Vyjmenuj 3 největší planety.

15 Správné odpovědi : Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun Venuše 3) Jupiter 4) Merkur, Neptun Saturn 6) Před 4,6 miliardami let 7) Jupiter, Saturn, Uran


Stáhnout ppt "Planety sluneční soustavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google