Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_12_32_SLUNCE – PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_12_32_SLUNCE – PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_12_32_SLUNCE – PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_12_32_SLUNCE – PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY

2 Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo.
Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: obohacení a rozšíření učiva na téma Člověk a Vesmír Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: vesmír, planety, Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina: let

3 Planety sluneční soustavy

4 Merkur Venuše Země Mars Jupiter Saturn Uran Neptun

5 Merkur zpět Merkur je Slunci nejbližší a současně i nejmenší planetou sluneční soustavy,[ která dosahuje pouze o 40 % větší velikosti než pozemský Měsíc. Jeho oběžná dráha je ze všech planet nejblíže ke Slunci a jeden oběh kolem Slunce trvá pouze 87,969 dne. Nepřítomnost atmosféry je příčinou velkých rozdílů teplot mezi osvětlenou a neosvětlenou polokoulí. Rozdíly dosahují hodnot téměř 700 °C. Na polokouli přivrácené ke Slunci může teplota vystoupit na téměř 430 °C. Na polokouli odvrácené panuje mráz až −180 °C.

6 Venuše zpět Venuše je druhá planeta od Slunce ve sluneční soustavě. Je pojmenovaná po římské bohyni lásky a krásy Venuši. Jedná se o jedinou planetu sluneční soustavy, která je pojmenována po ženě. Venuše je zcela zakryta vrstvou husté oblačnosti, která nedovoluje spatřit její povrch v oblasti viditelného světla.  Lze ji ze Země vidět jen před svítáním nebo po soumraku. Proto je Venuše někdy označována jako „Jitřenka“ či „Večernice“.

7 Země zpět Země je třetí planeta sluneční soustavy a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých poznatků potvrzen život. Země nejspíše vznikla před 4,6 miliardami let a krátce po svém vzniku získala svůj jediný přirozený satelit – Měsíc. Země obíhá kolem Slunce po téměř kružnicové dráze s velmi malou excentricitou. Celou planetu obklopuje hustá atmosféra tvořená převážně dusíkem a kyslíkem vytvářející směs obvykle nazývanou jako vzduch.

8 Mars zpět Mars je čtvrtá planeta sluneční soustavy, druhá nejmenší planeta soustavy po Merkuru. Je pojmenována po římském bohu války Martovi. Má pevný horninový povrch pokrytý krátery, vysokými sopkami, hlubokými kaňony a dalšími útvary. Má dva měsíce nepravidelného tvaru pojmenované Phobos a Deimos. Kvůli jejímu načervenalému nádechu, způsobenému červenou barvou zoxidované půdy na jejím povrchu, považovaly staré národy Mars většinou za symbol ohně, krve a zániku.

9 Jupiter zpět Jupiter je největší planeta sluneční soustavy, v pořadí pátá od Slunce. Jupiter, Saturn, Uran, a Neptun jsou označovány jako plynní obři. Planeta je pojmenována po římském bohu Jovovi (v 1. pádě Jupiter). Jupiter má hmotnost přibližně jedné tisíciny Slunce, což je okolo dva a půl krát více než všechny ostatní planety sluneční soustavy dohromady.

10 saturn zpět Saturn je šestá, po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Teplota v horní oblačné vrstvě atmosféry dosahuje -140 °C. Jeden oběh okolo Slunce vykoná Saturn za 29,46 pozemského roku. Při pozorování Saturnu z dálky je planeta světle žlutá, což způsobuje vrstva mraků s nejasnými pásy různých barevných odstínů.

11 uran zpět Uran je sedmá planeta od Slunce, třetí největší a čtvrtá nejhmotnější planeta ve sluneční soustavě. Řadí se mezi plynné obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové obry. Atmosféra Uranu je nejchladnější atmosférou ve sluneční soustavě. Podobně jako další plynné planety má i Uran planetární prstence. Sama planeta je nejspíše složena především z ledu a kamení.

12 neptun zpět Neptun je osmá a od Slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy; řadí se mezi plynné obry. Neptun má charakteristicky modrou barvu, která je zapříčiněna mj. přítomností většího množství metanu v atmosféře. Atmosféra Neptunu je složena převážně z vodíku a hélia s větším podílem vody, čpavku a metanu. Vnitřní stavba planety je spíše kamenitá a navíc obohacená vodním ledem.

13 Zdroje – obrázky :


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_12_32_SLUNCE – PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY"

Podobné prezentace


Reklamy Google