Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sluneční soustava Indra Tomáš Kočková Lucie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sluneční soustava Indra Tomáš Kočková Lucie."— Transkript prezentace:

1 Sluneční soustava Indra Tomáš Kočková Lucie

2 Vznik sluneční soustavy
vznikla z obrovského oblaku plynu a prachu. Díky výbuchu jiné hvězdy se oblak začal pro svou vlastní hmotnost smršťovat,uprostřed zahušťovat a roztáčet. Pozvolna dostal tvar disku. Disk se před 4,6 mld let tak zahustil,že uprostřed začala probíhat termonukleární reakce a vzniklo Slunce. Ze zbytků plynu a prachu vznikly během sta milionů let planety.V blízkosti Slunce vznikly z úlomků hornin Merkur,Venuše,Země a Mars.Ve vzdálenějších a chladnějších oblastech se začaly spojovat horniny a kusy ledu. Tak vznikly jádra velkých planet.Ty na sebe začaly nabalovat plyn.To je případ Jupitera,Saturna,Uranu a Neptuna.

3

4

5

6

7 Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem.Roku 1969 přistáli Neil Armstrong a Edwin Aldrin v rámci programu Apollo jako první lidé na Měsíci a jako první lidé na jiném vesmírném tělese.Měsíc byl pochopitelně znám už od prehistorických dob,je to po Slunci - druhý nejjasnější objekt na obloze. Jak Měsíc obíhá jednou za měsíc kolem Země, úhel mezi Zemí, Měsícem a Sluncem se mění a my vidíme tyto cykly jako fáze Měsíce Díky své velikosti a složení je Měsíc občas charakterizován také jako "planeta" pozemského typu spolu s Merkurem, Venuší, Zemí a Marsem pokud by obíhal Slunce po své nezávislé dráze, byla by to zcela regulérní planeta.

8

9 Slunce je naše hvězda,nebyl by tu bez ní život. Vzniklo z velkého oblaku plynu a prachu.Je staré přibližně 4,6 miliard let.Proč Slunce vlastně září?Slunce je velkou zásobárnou vodíku.Na vodík působí velký tlak a teplota,díky nimž se kdysi dávno zažehla termonukleární reakce,která trvá dodnes. Termonukleární reakce je složitý chemický děj,při které se vodík přeměňuje na helium. Uvolňuje se viditelné světlo (vlnová délka tohoto světla je nanometrů). Při jeho rozkladu uvidíme jako první fialovou barvu a nakonec červenou barvu. Dále k zemi doputuje mnoho dalších záření,které naše oko nevidí:rentgenové záření ,UV zaření,infra červené záření,elektromagnetické záření a mnoho dalších.

10

11 Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže jej částečně, nebo zcela zakryje. Taková situace se objevuje, jen pokud je měsíc v novu a Slunce i Měsíc jsou při pohledu ze Země v jedné přímce.

12 Merkur je nejmenší planetou Sluneční soustavy. Jeho oběžná dráha je ze všech planet nejblíže ke Slunci. Kolem Slunce obíhá ve střední vzdálenosti 58 milionů kilometrů po dráze s dosti velkou excentricitou. Merkur patří k terestrickým planetám. Povrch planety je poset množstvím kráterů. Na povrchu jsou také lávou zalité oblasti.

13 Venuše Venuše je druhou planetou od Slunce, pojmenovaná po římské bohyni lásky a krásy Venuši, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi. Ačkoliv orbity všech ostatních planet jsou elipsami, orbita Venuše je jediná podobná téměř kružnici.

14 Země je jedinou planetou sluneční soustavy, na které je prokázána existence života. Planeta vznikla před 4,57 miliardami let a krátce po svém vzniku získala svůj jediný přirozený satelit – Měsíc. Od ostatních planet se liší hlavně tím, že je na ní voda v kapalném stavu, jenž zakrývá 2/3 povrchu planety. Země sestává z těchto vrstev: jádro, plášť, kůra

15 Mars známý jako Rudá planeta, je v pořadí čtvrtým tělesem Sluneční soustavy. Mars je planetou, na které není vyloučena existence jednoduchých jednobuněčných organismů.Druhá nejmenší planeta soustavy po Merkuru.Jedná se o pokrytý planetupevný horninový povrch.Má dva měsíce nepravidelného tvaru.

16 Jupiter je největší planeta Sluneční soustavy, v pořadí pátá od Slunce. Sluneční soustava je někdy popisována jako systém skládající se ze Slunce, Jupiteru a různého smetí. Planeta Jupiter je plynný obr, je tedy tvořena převážně vodíkem, také se vyznačuje nejrychlejší rotací mezi všemi planetami sluneční soustavy.

17 Saturn je šestou planetou Sluneční soustavy, po Jupiteru druhou největší. Jupiter je víc než dvakrát tak těžký než všechny ostatní planety dohromady.V roce 1610 se pozorováním Saturnu zabýval Galileo Galilei. Okolo planety obíhá 56 měsíců, ale číslo nemusí být konečné, jelikož se objevují nová tělesa. Stejně jako ostatní vnější planety je tvořen z větší části plyny.Jeho průměrná hustota je nižší, než hustota vody.

18 Uran je sedmá planeta Sluneční soustavy.Je to plynný obr,počítáno podle průměru třetí největší další z plynných obrů s nízkou teplotou.Má 27 známých měsíců.Uran se skládá především z kamene a různých typů ledu, na rozdíl od Jupiteru a Saturnu obsahuje jen 83% vodíku, dále 15% helia.

19 Neptun Osmou planetou sluneční soustavy je téměř stejně velká jako planeta Uran, ale přesto, že je mnohem dále od Slunce, jeho teplota je o něco vyšší (-213°C). Planeta Neptun má v nitru vlastní zdroj energie, podobně jako Jupiter a Saturn.Je velmi daleko od Slunce a proto dostává 900krát méně sluneční energie, než Země .

20 Odkazy http://cs.wikipedia.org http://www.scifiworld.cz
ttp://podskubkar.wz.cz

21 KONEC


Stáhnout ppt "Sluneční soustava Indra Tomáš Kočková Lucie."

Podobné prezentace


Reklamy Google