Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ICT ve výuce fyziky pro posluchače Studia k výkonu specializovaných činností (ICV) Mgr. Martin Dojiva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ICT ve výuce fyziky pro posluchače Studia k výkonu specializovaných činností (ICV) Mgr. Martin Dojiva."— Transkript prezentace:

1 ICT ve výuce fyziky pro posluchače Studia k výkonu specializovaných činností (ICV) Mgr. Martin Dojiva

2 Podmínky pro úspěšné absolvování Vyřešení 2 úkolů: 1. 1. Charakteristika školy, na které působíte; popis současného využití ICT ve výuce chemie nebo fyziky na této škole; popis jednoho výukového programu, který je využíván na škole, nebo který chcete doporučit k využití. 2. 2. Návrh školení pro vyučující o využití ICT ve výuce chemie nebo fyziky, nebo příprava na jednu vyučovací hodinu fyziky nebo chemie. Přiměřená účast na cvičeních.

3 Požadavky na vyučující fyziky vzhledem k ICT využívat kancelářský software (text, tabulka a prezentace), využívat služeb Internetu se zdroji informací (e-mail a WWW), koncipovat, realizovat a hodnotit výuku fyziky s použitím výukového software, pracovat a ve výuce efektivně použít počítačové modely (např. modely motorů, jaderné elektrárny) a simulace (např. laboratorních přístrojů a metod), pracovat a ve výuce efektivně použít hardware a software k realizaci počítačem podporovaného školního fyzikálního experimentu.

4 Využití počítačů ve výuce fyziky Didaktický software – standardní (výukové programy) a nestandardní (např. kancelářský) Počítačová podpora školního fyzikálního experimentu (počítačové simulace, měření s počítačem) Internet ve výuce fyziky (WWW, e-mail, metainformace a projekty)

5 Kancelářský software pro učitele fyziky textový editor (MS Word): zásady DTP, zpracování laboratorních protokolů, závěrečných zpráv, referátů apod. s fyzikální tématikou, testy, tabulky, grafy, psaní vztahů, apod. tabulkový editor (MS Excel): zpracování výsledků pozorování, měření a zpracování experimentů, práce s buňkami (konstanta, vzorec), datovými poli a grafickými výstupy editor prezentací (MS PowerPoint): příprava prezentace jako doplňku výkladu, jako materiálu k procvičování a materiálu k ověření znalostí; zásady prezentace, navigace aj.

6 Fyzikální didaktický software Databázový charakter – TOP-HIP Praha Animovaná fyzika – TOP-HIP Praha Multimediální výukový software LangMaster ( http://www.langmaster.cz/) – Škola hrou: Fyzika 1, Fyzika 2 LangMaster Physikus, Physicus – Návrat Zebra (http://shop.zebra.cz/detail/B2889DFC-84AA-40C8-A530-0CB2C98F8850) – Fyzika Zebra Terasoft (http://www.terasoft.cz/katalog/index.htm#fyz) Terasoft (Videoprogramy) Produkce VŠ Tvorba schémat ProfiCAD ( http://www.proficad.cz/index.html) – elektrotechnická dokumentace ProfiCAD

7 Interaktivní tabule ve fyzice umožňuje využití PC při frontální výuce několik systémů, které ale jsou pouze omezeně kompatibilní Activboard (http://www.activmedia.cz/) Activboard SMART Board ( http://www.avmedia.cz/smart-produkty/interaktivni-tabule-smart-board.html) databáze již připravených výukových hodin metodický portál RVP (http://rvp.cz/) metodický portál RVP ve škole (http://www.veskole.cz/) ve škole

8 Internet pro učitele fyziky WWW FyzWeb ( http://fyzweb.mff.cuni.cz/index.php) FyzWeb Nobelovy ceny za fyziku ( http://nobelprize.org/) Nobelovy ceny za fyziku JAVA aplety ( http://www.walter-fendt.de/ph14cz/) JAVA aplety fyzikální tabulky ( http://www.converter.cz/tabulky/index.htm) fyzikální tabulky převody jednotek (http://www.labo.cz/mft/konvertor.htm) převody jednotek E-mail a jeho služby LMS (Moodle)

9 Modely a simulace ve výuce fyziky Modelování s podporou počítače Např. modely magnetického pole ( http://www.slunecnice.cz/product/Tesla/)modely magnetického pole Simulace laboratorních dovedností Např. virtuální laboratoře ( http://fyzweb.cuni.cz/knihovna/brouzdame /2/index.htm#5)virtuální laboratoře

10 Počítačem podporovaný školní fyzikální experiment Hardware Software Měření fyzikálních veličin Měřící systémy ( http://everest.natur.cuni.cz/konference/2009/prispevek/stratilova_smejkal.pdf) – PASCO ( http://www.pasco.cz/), ISES ( http://www.ises.info/index.php/en/systemises), Infraline Graphic ( http://www.pierron.cz/navody/19070.pdf) Měřící systémy PASCOISES Infraline Graphic Vzdálené a virtuální laboratoře ( http://www.ises.info/old-site/Lustig_ICTE_c.html)


Stáhnout ppt "ICT ve výuce fyziky pro posluchače Studia k výkonu specializovaných činností (ICV) Mgr. Martin Dojiva."

Podobné prezentace


Reklamy Google