Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32"— Transkript prezentace:

1 stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
Ing. Zdeněk Pšeja

2 Roubení a pažení Roubení Pažení
Roubení s pažením je dočasná stavební konstrukce, která chrání stěny výkopu proti sesuvu. Druh roubení se volí podle hloubky výkopu, hladiny podzemní vody a geologického zatřídění horniny. Pažení Pažení je plochá výplň roubení, která je v přímém styku se zeminou. Stěny výkopu je nutno zajistit pažením dříve, než nastane uvolnění zeminy svislých stěn výkopů vzniklé působením povětrnostních podmínek nebo tlaků zemin.

3 roubení a pažení Druhy roubení
s vodorovným příložným pažením - vhodné pro pažení stavebních rýh do hloubky 6 m bez přítomnosti podzemní vody, se svislým příložným pažením - vhodné pro pažení stavebních rýh do hloubky 5 m bez přítomnosti podzemní vody, se spouštěným, zátažným nebo hnaným pažením - starší způsoby pažení, v současnosti se běžně nepoužívané, nahrazené záporovým pažením nebo štětovnicovými stěnami, se záporovým pažením - vhodné pro pažení stěn v širokých a hlubokých stavebních jamách v soudržných i nesoudržných zeminách bez přítomnosti podzemní vody, se štětovnicovými stěnami - vhodné pro pažení v silně stlačených horninách a v nesoudržných horninách pod hladinou podzemní vody.

4 Roubení a pažení Roubení se záporovým pažením
Zaberanění ocelových I profilů se pomocí beranidla po obvodu stavební jámy v osové vzdálenosti délky pažin Provedení výkopu stavební jámy na hloubku jednoho pracovního záběru Očištění přírub I profilů a zasunutí dřevěných pažnic za příruby Zajištění pažnic dřevěnými klíny a doplnění horniny mezi líc stěny výkopu a stěny pažnic Výkop dalšího pracovního záběru Jednotlivé kroky se dále opakují až po dosažení požadované hloubky výkopu stavební jámy

5 Roubení a pažení Roubení s pažením štětovnicovými stěnami
Pro beranění ocelových štětovnic se požívají vibroberanidla, která dovedou štětovnice nejen zaberanit, ale po dokončení stavebních konstrukcí a zásypu stavební jámy i vytáhnout. Štětovnicové stěny umožňují vytvoření vodotěsného pažení stavební jámy. Štětovnicové stěny lze beranit prakticky bez omezení, pokud nemá nízká teplota vliv na rozpojitelnost zeminy a provozuschopnost mechanizmů. Štětovnice jsou vzájemně spojeny nasouváním do zámků. Beranění nebo vytahování štětovnic lze provádět pouze za přirozeného denního osvětlení.

6 Roubení a pažení Stabilita pažení Rozepření stěn pažení
Zajištění zle provádět těmito způsoby: Rozepření Kotvení Rozepření stěn pažení Je vhodný pouze pro zajištění u stavebních jam malých půdorysných rozměrů Rozpěry omezují vnitřní pracovní prostor jámy Kotvení stěn pažení Půdorysné rozměry jámy nedovolují rozepření Ve stavební jámě musí zůstat volný prostor


Stáhnout ppt "stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32"

Podobné prezentace


Reklamy Google