Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková zpracováno:2.4.2013 ročník (obor)sekunda tematická oblastFyzikální veličiny PředmětCvičení z fyziky Anotace:Prezentace je vytvořena jako podpora k laboratorní práci Mechanické vlastnosti kapalin. V úvodu slouží několik rad k úspěšnému zvládnutí zadaných úkolů a v závěru je studentům nabídnut návrh na protokol o vykonané laboratorní práci, který odevzdají dle domluvy s vyučujícím. Šablona číslo materiálu III/2-11 III/2 -11-16

2 Mechanické vlastnosti kapalin (Hrátky s bublinami)

3 Co bychom měli vědět: Jak vyrobit foukačku: Foukačku vyrobíme z plastové láhve, ze které odřízneme dolní polovinu s dnem. Na širším odříznutém konci uděláme dokola zářezy (asi 5 mm).

4 Rychlokurz velkých bublin: Odříznutý konec foukačky namočíme do roztoku a vyndáme. Zůstane na něm pružná blána. Vhodným foukáním vytváříme velké bubliny. Pokud chceme bublinu oddělit, foukačku plynule pootočíme o pravý úhel vzhůru a lehkým trhnutím bublinu oddělíme.

5 Rychlokurz bublin v bublině: Chceme-li vytvořit bublinu v bublině, je třeba spolupráce alespoň dvou. Na foukačce vytvoříme velkou bublinu, kterou jeden drží. Druhý nabere na slámku roztok tak, že ji ponoří asi do dvou třetin. (Velká bublina nepraskne, je-li slámka dobře namočená v roztoku). Takto namočenou slámkou propíchneme velkou bublinu a uvnitř v ní vyfoukneme menší bublinu. Pak slámku vytáhneme a velkou bublinu uvolníme od foukačky.

6 Úkol č.1:Pozorování kapek vody Co budeme potřebovat: Voda, saponát, kapátko(brčko), lžička

7 Úkol č.1:Pozorování kapek vody Jak budeme postupovat: Lžičkou nabereme vodu a tu pak nakapeme na desku stolu. Voda by měla držet pohromadě v malých kapkách. Brčko namočíme do saponátu. Tím se pak dotkneme kapek na stole. Pozorujeme, co se bude dít s vodou, výsledek zapíšeme.

8 Úkol č.2: Hrátky s bublinami Co budeme potřebovat: Namíchaná směs vhodná k tvorbě bublin, brčko, pet láhev, nůžky, sada speciálních pomůcek

9 Úkol č.2:Hrátky s bublinami Jak budeme postupovat: Danou směs nalijeme do připravené nádoby. Pomocí foukaček z pet lahví vytváříme bubliny, dvojbubliny, bubliny v bublině,… Pomocí speciální sady pomůcek můžeme vytvořit další zajímavé útvary. Pečlivě pozorujeme. Zdařilé výsledky vyhodnotíme – nakreslíme, zapíšeme a vysvětlíme.

10 Úkol č.2:Hrátky s bublinami Možné tvary:

11 Zhodnocení výsledků Závěr: Co se dělo s kapkami vody po kápnutí saponátu? Jaký tvar měly bubliny? Na čem závisí velikost bubliny? Proč?

12 Protokol:

13 Zdroje : Obrázky: vlastní tvorba galerie z office.microsoft.com FYZIKA učebnice pro ZŠ a VG, K. Rauner, Nakladatelství Fraus 2004, ISBN 80-7238-210-1


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková."

Podobné prezentace


Reklamy Google