Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

15.7.1848-19.8.1923 Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "15.7.1848-19.8.1923 Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně."— Transkript prezentace:

1 15.7.1848-19.8.1923 Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně

2 Pocházel ze vznešené Janovské rodiny Narodil se v Paříží roku 1848 italskému stavebnímu inženýrovi Raffaelu Paretovi, který opustil Itálii podobně jako Mazzini a další italští nacionalisté a francouzské ženě v domácnosti Marii Metenierové Původně se jmenoval Fritz Wilfried. Toto jméno dostal během německé revoluce v roce 1848 od rodičů, kteří byly jejími zastánci. V roce 1858 byl přejmenován na Vilfreda Federica poté co se přestěhovala jeho rodina zpět do Itálie

3 V roce 1870 získal titul na dnešní Polytechnic University of Turin s disertační prací jejíž název byl „Základní principy rovnováhy v pevných tělesech“ V této práci se poprvé začal zabývat analýzou rovnováhy, kterou následně uplatňoval i v dalších pracích zabývajících se ekonomií a sociologií Po škole pracoval několik let jako stavební inženýr pro Italské železnice a poté i v soukromém sektoru. V roce 1886 se stal přednášejícím učitelem ekonomiky na Univerzitě ve Florencii

4 V roce 1889, po smrti rodičů změnil svůj životní styl. Opustil svoji práci a vzal si za manželku ruskou dívku Alessandrinu Bakuninovou, která jej později opustila kvůli mladšímu muži. Během svého pobytu ve Florencii sepsal mnoho článků, kterými kritizoval italskou vládu. V roce 1893 byl jmenován učitelem ekonomie na Švýcarské univerzitě v Lausanne a později i profesorem.

5 Je tvůrcem sociologického systému jako mechanismu a psychologismu „Teorie koloběhu elit“ Vůdčí postavení ve společnosti má elita, které si musí udržovat svoji pozici, když tak neučiní bude vytlačena silnějším členem nižší třídy Tato teorie byla zneužita fašistickými vůdci pro jejich ideologii.

6 V ekonomii pak praktikoval toto rozdělení pod názvem „Paretovo optimum“ Funguje v tržní ekonomice na principu dokonalé konkurence. Představuje situaci, kdy při určitém stupni ekonomiky se lidé mají tak dobře, jak jim to daný stupeň dovoluje. Neznamená to, že se všichni mají dobře. Žádný subjekt nemůže zvýšit svůj blahobyt, aniž by jinému jeho blahobyt nesnížil.

7 Paretův index Tvrdil, že v každé zemi a době se rozděluje bohatství v předem definovaném nepoměru log N = log A + m log x N – počet lidí s bohatstvím větším než je hodnota x A – konstanta ekonomiky m – konstanta logaritmu

8 V roce 1906 učinil slavný postřeh 20% populace vlastnilo 80% majetku v Itálii. Tento postřeh byl v budoucnosti adaptován na mnoho dalších odvětví a měnil i svou formulaci. 80 % zisku přináší 20 % zákazníku Tzn. Malá skupinka velkoodběratelů tvoří podstatnou část zisku firmy. Je tedy nutné zaměřit se především na ně. 80 % nákladů je tvořeno 20 % prací Ve stavebnictví je užíváno jako poměr mezi cenou hrubé stavby a zemních pracích, které tvoří jen malou část objektu, ale náklady na ně jsou nejvyšší.

9 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "15.7.1848-19.8.1923 Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně."

Podobné prezentace


Reklamy Google