Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MIKROSKOP prima osmiletého studia Mgr. Ladislav Fedor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MIKROSKOP prima osmiletého studia Mgr. Ladislav Fedor"— Transkript prezentace:

1

2 MIKROSKOP prima osmiletého studia Mgr. Ladislav Fedor
1 vyučovací hodina Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání

3 Mikroskop byl v historii bezpochyby nejdůležitějším nástrojem pokroku vědeckého bádání. Zlatá doba mikroskopického bádání nastala v 17. století, kdy Nizozemci Antony van Leeuwenhoek a Jan Swammerdam, Ital Marcello Malpighi a Angličan Robert Hooke uviděli a jiným zpřístupnili svět drobnohledných dimenzí.

4 Svět mikroskopických dimenzí I

5 Svět mikroskopických dimenzí II

6 Přehlídka mikroskopů

7 Popis mikroskopu OKULÁR TUBUS OBJEKTIV STOLEK SVORKY MAKROŠROUB
MIKROŠROUB CLONA KONDENZOR ZDROJ SVĚTLA (ZRCÁTKO) STATIV

8 ŠKOLNÍ MIKROSKOP

9 ŠKOLNÍ MIKROSKOP

10 Zvetšení mikroskopu x zvětšení okuláru zvětšení objektivu 5 x 40 = 200

11 Lupa

12 Elektronový mikroskop
Optický (paprskový) mikroskop dosáhl ve 30. letech své teoretické hranice. Ta je limitována 500násobným nebo 1000násobným (2000násobným) zvětšením a rozlišením 0,2 mikrometru. Vědci však chtěli vidět detaily buněk. To vyžadovalo zvětšení řádově násobné. Bylo tedy nutno zkonstruovat mikroskop na jiném principu. Místo světelného paprsku se zde využívá elektronový paprsek (tok rychlých elektronů), místo skleněné čočky čočka magnetická. První mikroskop na tomto principu byl vyvinut v Německu v roce 1931 a zasloužili se o to především Max Knoll a Ernst Ruska.

13 Byl to tzv. prozařovací elektronový mikroskop (TEM – Transmission Electron Microscope), kdy elektronové paprsky procházely zkoumaným předmětem (urychlovací napětí až 20 kV) a vytvořily stínový obraz (jako např. při promítání diapozitivu). Druhý typ elektronového mikroskopu, tzv. skenovací (SEM – Scanning Electron Microscope), se objevil v roce 1942, komerčně však byl požíván až kolem roku 1965, kdy se podařilo zvládnout skenování (postupné bombardování elektrony) vzorku (podobně jako např. při skenování fotografií). U tohoto typu mikroskopu je nutné urychlovací napětí pro elektrony 60 až 80 kV a jejich zvětšení je násobné a s kombinací s mikroskopem optickým až násobné.

14 ELEKTRONOVÝ MIKROSKOP

15 Přemýšlíte již o své budoucí profesi ?

16 Přemýšlíte dobře …tak ať se vám daří !


Stáhnout ppt "MIKROSKOP prima osmiletého studia Mgr. Ladislav Fedor"

Podobné prezentace


Reklamy Google