Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR."— Transkript prezentace:

1 České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR

2 Priority Programu rozvoje venkova - období 2014 - 2020  Posílit podporu na restrukturalizaci a inovace potravinářského průmyslu  Podpořit propagaci kvalitních potravin  Zajistit efektivní zpracování zemědělské produkce do bezpečných výrobků s vysokým podílem přidané hodnoty  Vznést výhradu, aby proces zvyšování konkurenceschopnosti agrárního sektoru EU se neorientoval výhradně na malé a střední zemědělské podniky. Nositeli restrukturalizačních a inovačních aktivit jsou rovněž podniky, v rámci potravinového řetězce, přímo navazující na prvovýrobu  Oddělit oblast zemědělsko-potravinářských aktivit v rámci rozvoje venkova od politiky soudržnosti (koheze)  Nesouhlas s kofinancováním finančních prostředků převedených do II. pilíře z přímých plateb (v rámci cappingu)

3 Priority Programu rozvoje venkova - období 2014 - 2020  Zvýšit konkurenceschopnosti zpracovatelského průmyslu cestou restrukturalizace  Zvýšení energetické účinnosti produkce a výrobkových a procesních inovací cestou posílení spolupráce s vědou a výzkumem a efektivnějším přenosem jejich výsledků do praxe  Posílení tržního postavení kvalitních a regionálních produktů na trhu prostřednictvím propagace a podpory zapojení výrobců do systémů kvality Podněty pro vyjednávání:  Prosazovat udržení obálky na PRV pro ČR na současné úrovni.

4 Financování plateb a dotací v zemědělství ČR v jednotlivých letech (zdroj: Agra Facts, ZS ČR)

5 Dotace do Potravinářského průmyslu

6 Dotační titul 13

7 Standardní sazby DPH v členských státech EU a DPH u potravin (stav k 1. 1. 2011)

8 Vliv zvýšení DPH ze 10 na 14 % - spotřebitelské ceny

9 Vliv zvýšení DPH z 10 na 14 % na spotřebitelské ceny

10 Priority zemědělského sektoru  Nesouhlas s principem zastropování přímých plateb pro velké zemědělské podniky  U „ozelenění“ zásadní nesouhlas s vyjmutím 7 % zemědělské půdy z produkce  Zachování kvót u sektorů mléka, cukru a bramborového škrobu i po roce 2015  V rámci podpory citlivých komodit - hledat řešení pro sektor chovu prasat  Podporu aktivity pro rozvoj venkova hledat v kohezních fondech

11 Regionální potravina  2010 – vznik – ministr Šebesta  objem finančních prostředků na podporu – 50 miliónů Kč  2011 – II. ročník – ministr Fuksa  objem finančních prostředků na podporu – 50 miliónů Kč  využito 26 miliónů Kč –  24 miliónů na mediální kampaň nevysoutěženo  kde jsou???  2012 – III. Ročník – ministr Bendl  objem finančních prostředků na podporu – 50 miliónů Kč  využito ??? miliónů Kč

12 KLASA  Znalost loga KLASA je vysoká (více než 90 % spotřebitelů toto logo zná)  Podle 71 % spotřebitelů logo KLASA usnadňuje výběr potravin  Více než dvě třetiny spotřebitelů dává přednost takto označeným potravinám  Podle 81 % spotřebitelů jsou české potraviny kvalitnější než zahraniční  Polovina spotřebitelů je ochotna si za kvalitu pod záštitou značky KLASA připlatit průměrně o 10 % více

13 Český výrobek – garantováno PK ČR

14 Držitelé loga Český výrobek – garantováno PK ČR I.  AGROPOL Bolehošť, a. s.  BEAS, a.s.  BOHEMILK, a.s.  BONECO, a.s.  CARLA spol. s.r.o.  ČESKÉ HOUBY, a.s.  FRITAGRO NÍŽKOV, s.r.o.  FrostFood, a.s.  FUNGHI CZ, a.s.  HAMÉ s.r.o.  Jaroslav Radoš - řeznictví, uzenářství  Jaroslav Schneider a spol. - PEKÁRNA TANVALD  JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s.r.o  Jižní Morava, a.s.  Josef Pelant - TERMOSKLADY ŽALMANOV  Konekta SAP s.r.o.  Kostelecké uzeniny, a.s.  LACRUM Velké Meziříčí s.r.o.  MADETA, a.s.  Masokombinát Plzeň s.r.o.  Mlékárna Olešnice, RMD  Mlékárna Otinoves s.r.o.  Mlýny J. Voženílek spol.s.r.o.  Moravia Lacto, a.s.  Pekárna KOMPEK spol. s.r.o.  PENAM, a.s.

15 Držitelé loga Český výrobek – garantováno PK ČR – II.  POEX Velké Meziříčí, a.s.  PROQIN s.r.o.  PT servis konzervárna spol. s.r.o.  SEVAK star s.r.o.  ŠUMAVSKÝ PRAMEN, a.s.  Tereos TTD, a.s.  TIPAFROST, a.s.  Vodňanská drůbež, a.s.  ZLATÁ VEJCE, a.s.  ZŘUD - MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a.s.  ZŘUD - Masokombinát Polička, a.s.

16 Priority potravinářského průmyslu  Intenzivní a kontinuální podpora kvalitních českých potravin  Podpora inovací a modernizací v potravinářském sektoru  Vyšší a stabilní politická podpora sektoru  Efektivní proexportní politika  Stabilní podnikatelské prostředí bez neustálých změn podmínek

17 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google