Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 6. 12. 2012 Autor: Mgr. Pavel Navrátil Určeno pro předmět: Informační a komunikační technologie Tematická oblast: Práce se standardním aplikačním programovým vybavením textový editor Obor vzdělání: Podnikání (64-41-L/51) 2. ročník Název výukového materiálu: Tabulky I Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_ICTPS2A1860NAV

2 TABULKY I Motto: Srovnáno do škatulek…

3 PŘÍKLADY z praxe Rozvrh hodin Otevírací doba Kalendář Tabulka turnaje Týdenní plánování Rozpočet Seznamy Přehledů Některá schémata

4 Tabulku do dokumentu Vkládáme Tabulku mohu „vybarvit“ tažením myší Vložit (zadám počet řádků a sloupců) Navrhnout (nakreslit myší od ruky) Použít tabulku Excel (výpočty) Použít předdefinované Rychlé tabulky Vkládání tabulek JAK na to?

5 Vložili jsme tabulku 5 x 4 Nezapomeneme na řádek pro záhlaví a sloupec s názvy Tabulku jsme vyplnili údaji, lze použít i schránka V tabulce se pohybujeme myší, nebo pomocí šipek Pokud uděláme chybu, dá se odstranit na kartě Nástroje tabulky (Rozložení – odstranění nebo vložení) Experimentujte!!! Vložení a vyplnění tabulky JAK na to?

6 ZÁKLADní verze

7 NABÍDKY, upřesnění, volby Tabulka v základní verzi je příliš „strohá“ Provedeme: Formátování obsahu (textu) Ohraničení (části/í) tabulky Podbarvení buněk

8 Abychom mohli pracovat s určitou částí tabulky, musíme si ji vybrat (označit) Označit můžeme Buňku (klepnutím v levé části buňky – objeví se obrácená šipka) Více buněk (tažením myši) Řádek (klepnutím vlevo od začátku řádku) Sloupec (klepneme nad sloupcem) Část tabulky (zatáhneme myší) Celou tabulku (klepneme do křížku v levém horním rohu tabulky) Vybrání části tabulky JAK na to?

9 Na kartě Domů v oddíle Písmo a Odstavec zformátujeme text tabulky (velikost, barvu, řez, zarovnání) V oddíle Odstavec je možno si vybrat Ohraničení buněk a jeho vlastnosti a také Stínování (barva) buněk Formátování obsahu a ohraničení JAK na to?

10 K detailnímu nastavení ohraničení a stínování (rámeček a barva buněk ) se dostaneme přes volbu Ohraničení a stínování Ohraničení a stínování JAK na to?

11 FINÁLE Text v tabulce je zformátován Buňky v tabulce jsou podbarveny Záhlaví a první sloupec je zvýrazněn Celá tabulka je silně orámována

12 PŘÍKLAD Zajímavé je použití Nástroje tabulky – Návrh – Styly

13 SHRNUTÍ, opakování, dotazy Tabulky do dokumentu Vkládáme V tabulce se pohybujeme myší, nebo šipkami Obsah tabulek (text) můžeme formátovat Tabulku můžeme zvýraznit/rozčlenit ohraničením Tabulku můžeme zvýraznit/rozčlenit barvou buněk Možností je hodně, důležitá je rovnováha obsahu a formy Střídmost a vkus!!!

14 1) Vytvoř rozvrhy Vaší třídy pro sudý a lichý týden. 2) Sestav kalendář na leden roku 2013. 3) Napiš tabulku ordinační doby sportovního lékaře: ráno (7 – 8) má vyhrazeno na odběry, ve středu odpoledne vede dietologickou poradnu, ve čtvrtek (8 – 12) se zúčastňuje testování sportovců, v pátek má celý den službu ve fitcentru. 4) Sestav sezónní otevírací dobu hradu či zámku z Tvého okolí. 5) Výsledek ulož pod názvem tabulky 1 a zašli emailem vyučujícímu. ÚKOL(y)

15 CITACE a zdroje MS Office 2010. 2010.


Stáhnout ppt "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google