Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207 Datum vytvoření: 2. 4. 2013 Vzdělávací oblast: Občanská výchova Ročník: druhý – Pečovatelské služby Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Politika – co je politika, význam politiky pro společnost, politika levicová a pravicová. Politika – co je politika, význam politiky pro společnost, politika levicová a pravicová.

3 Metodické pokyny Materiál lze využít k výkladu nové látky nebo k opakování učiva. Materiál lze využít k výkladu nové látky nebo k opakování učiva. Prezentace obsahuje úkoly, které žáci samostatně vypracují do sešitu nebo na samostatný list. Řešení úloh je na posledním snímku prezentace. Prezentace obsahuje úkoly, které žáci samostatně vypracují do sešitu nebo na samostatný list. Řešení úloh je na posledním snímku prezentace. Pro práci je nutný počítač s programem MS PowerPoint a projektor. Pro práci je nutný počítač s programem MS PowerPoint a projektor.

4 Zdroje Uveďte citace zdrojů použitých v materiálu. Uveďte citace zdrojů použitých v materiálu. Http://cs.wikipedia.org. [online]. [cit. 2013-04-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Politika Http://cs.wikipedia.org. [online]. [cit. 2013-04-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Politologie Http://cs.wikipedia.org. [online]. [cit. 2013-04-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Moc Http://cs.wikipedia.org. [online]. [cit. 2013-04-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pravice Foto: Http://cs.wikipedia.org. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Parthenon.JPG Http://cs.wikipedia.org. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Fiala_(politolog) Graf: Http://cs.wikipedia.org. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czech_parliamentary_election_2010_-_results_-_mandates.png

5 Politika 1. Co je politika 2. Politika a společnost 3. Politika pravicová a levicová

6 1. Co je politika? Politika je správa věcí veřejných. Politika je činnost spojená se správou státu. Politika je umění řídit stát a hájit zájmy státu. Rozlišujeme: - -politiku vnitřní – problémy domácí - -politiku zahraniční – problémy s jinými státy Politikou se zabývají politici – politika je jejich práce. Slovo politika je odvozeno od řeckého slova „polis“.

7 Starořecká „polis“ Polis vznikly ve starověkém Řecku. Slovem „polis“ se označovalo město, obec nebo městský stát. Nejvýznamnějšími městskými státy byly Atény a Sparta. Obr. 1 – Parthenón, chrám bohyně Athény v Athénách Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Parthenon.JPG, dne 2. 4. 2013, autor Onkel Tuca http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Parthenon.JPG

8 Politologie Politologie je věda, která zkoumá politiku. Politologie – zkoumá politické dění v daném státě – zkoumá postup politiků – zkoumá reakce veřejnosti na politické dění Obr. 2 – Petr Fiala, ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR (politolog) Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Petr_Fiala.jpg, dne 2. 4. 2013, autor Jindříška Bielahttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Petr_Fiala.jpg

9 2. Politika a společnost Může být společnost bez politiky? Je správná odpověď ANO nebo NE? Společnost tvoří různí lidé. Liší se věkem, profesí, zájmy. Lidé hájí a prosazují své zájmy. Politika jim pomáhá tyto zájmy prosazovat. Demokratické státy podporují zapojení občanů do politiky. Občané mohou vstupovat do politických stran či hnutí a také politické strany zakládat.

10 Politická činnost ve společnosti Politická činnost má ve společnosti mnoho podob. Projevuje se: Činností politických subjektů – politických stran a hnutí různého zaměření Úsilím získat politickou moc, tedy možnost společnost řídit a rozhodovat o dění ve společnosti Moc je schopnost prosadit svou vůli proti vůli jiných.

11 3. Politika pravicová a levicová Občané nepodporují politické strany náhodně. Vybírají si podle politiky, kterou strany uskutečňují, např. strana podporuje živnostníky. Přes odlišnosti jsou programy některých stran podobné. Podobnost programů vedla k rozdělení stran na pravicové a levicové. Pravicová politika – podpora podnikatelských aktivit, individuality, důraz na omezení kompetencí státu. Levicová politika – důraz na sociální jistoty občanů, solidaritu, postavení zaměstnanců, silný stát.

12 Politika a ideologie Politika vychází z ideologie. Ideologie je soustava názorů (idejí) a hodnot, které vychází z podmínek života určité skupiny občanů. Ideologie vládnoucí skupiny se liší od ideologie opozičních, tedy nevládních skupin.

13 Pravice a levice ve volbách 2010 Oranžová a červená – levice Modré barvy – pravice Graf 1 – Výsledky voleb v roce 2010 Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czech_parliamentary_election_2010_- _results_-_mandates.png dne 2. 4. 2013http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czech_parliamentary_election_2010_- _results_-_mandates.png

14 Úlohy Zakroužkuj správnou odpověď! 1. Politika je činnost spojena se správou státu/ rodiny 2. Politik se zabývá cestováním/ politikou 3. Zkoumáním politiky se zabývá politolog/ policista 4. Zájmy podnikatelů hájí hlavně strany pravicové/ levicové 5. Soustava názorů a hodnot určité skupiny lidí se nazývá geologie/ ideologie

15 Řešení úloh Správné odpovědi: 1. Politika je činnost spojena se správou státu. 2. Politik se zabývá politikou. 3. Zkoumáním politiky se zabývá politolog. 4. Zájmy podnikatelů hájí hlavně strany pravicové. 5. Soustava názorů a hodnot určité skupiny lidí se nazývá ideologie.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207."

Podobné prezentace


Reklamy Google