Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU 9.10.2009 DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU 9.10.2009 DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií."— Transkript prezentace:

1

2 DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU 9.10.2009

3 DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií může být přímka, kružnice či elipsa.  Podle trajektorie dělíme pohyby na:  přímočaré,  křivočaré.  Trajektorie pohybu závisí na volbě vztažné soustavy.  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií může být přímka, kružnice či elipsa.  Podle trajektorie dělíme pohyby na:  přímočaré,  křivočaré.  Trajektorie pohybu závisí na volbě vztažné soustavy. A B

4  Dráha je definována jako délka čáry, kterou hmotný bod opíše.  Značka dráhy: s  Jednotky: m  Dráha hmotného bodu závisí na čase, proto je dráha funkcí času.  Dráha je definována jako délka čáry, kterou hmotný bod opíše.  Značka dráhy: s  Jednotky: m  Dráha hmotného bodu závisí na čase, proto je dráha funkcí času.

5 RYHLOST HMOTNÉHO BODU  Průměrná rychlost:  kde s je dráha, t je čas.  Průměrná rychlost na jednotlivých úsecích trajektorie:  Průměrná rychlost:  kde s je dráha, t je čas.  Průměrná rychlost na jednotlivých úsecích trajektorie:

6  Průměrná rychlost je dána:  místem, ve kterém se rychlost měří,  velikosti časového intervalu.  Okamžitá rychlost je rychlost, kterou má hmotný bod v daném čase na daném místě trajektorie.  K určení velikosti rychlosti musíme znát:  směr,  velikost.  Průměrná rychlost je dána:  místem, ve kterém se rychlost měří,  velikosti časového intervalu.  Okamžitá rychlost je rychlost, kterou má hmotný bod v daném čase na daném místě trajektorie.  K určení velikosti rychlosti musíme znát:  směr,  velikost.

7  Okamžitá rychlost je vektorová veličina.  Vektorová veličina je fyzikální veličina, k jejíchž určení musíme znát nejen směr, ale i velikost.  Okamžitá rychlost má vždy směr tečný k trajektorii pohybu v daném místě.  Podle rychlosti dělíme pohyby na:  rovnoměrné – mají konstantní rychlost,  nerovnoměrné – velikost rychlosti se mění.  Okamžitá rychlost je vektorová veličina.  Vektorová veličina je fyzikální veličina, k jejíchž určení musíme znát nejen směr, ale i velikost.  Okamžitá rychlost má vždy směr tečný k trajektorii pohybu v daném místě.  Podle rychlosti dělíme pohyby na:  rovnoměrné – mají konstantní rychlost,  nerovnoměrné – velikost rychlosti se mění. v v


Stáhnout ppt "DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU 9.10.2009 DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií."

Podobné prezentace


Reklamy Google