Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hospodářsky významní savci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hospodářsky významní savci."— Transkript prezentace:

1 Hospodářsky významní savci

2 Příští hodinu PÍSEMKA obrázky

3 ZAJÍCOVCI = zajíci

4 Králík domácí

5 100 plemen

6 velkochov drobnochov

7 Trávící soustava králíků je uzpůsobena pro příjem trávy, bylin a listů, což je potrava s velkým množstvím vlákniny. Králík tráví podobně jako kůň - využívá velkého slepého střeva plného symbiotických mikroorganismů k rozkladu vlákniny a získání živin, které by jinak byly nedostupné. Tento způsob získávání živin ale není dokonalý a proto králík, aby co nejlépe využil snědenou potravu, proto požírá vlastní měkké bobky, které obsahují bílkoviny i vitamíny skupiny B.

8 Hospodářské využití:

9 SUDOKOPYTNÍCI a) přežvýkaví

10 přežvýkaví sudokopytníci
Koza domácí Ovce domácí Tur domácí

11 Koza domácí

12 Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec
Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec. Tisíce let byly kozy chovány pro jejich mléko, maso, srst a kůži na velké části země. V minulém století si získaly oblíbenost i jako domácí mazlíčci.

13 kůzle koza kozel

14 Hňup – vykastrovaný kozel

15 Hospodářské využití kozy:

16 Ovce domácí

17 jehně beran ovce beran

18 skopec -vykastrovaný beran

19 Hospodářské využití ovce:
brynza

20 Tur domácí – červenostrakatý skot

21 Vůl je kastrovaný samec tura domácího, je méně agresivní a je silnější, se světlejším a křehčím masem než býk. dojnice kráva jalovice Jalovice – mladá kráva, která ještě neměla tele a nedává mléko. býk

22 Skot byl domestikován z pratura asi před 10 tisíci let.
Pratuři byli vyhubeni člověkem poměrně nedávno, poslední jedinec uhynul v Polsku v 17. stol. Jednalo se o mohutné zvíře dosahující kohoutkové výšky ke 2 metrům a hmotnosti 800 až 1000 kg. Býci měli krátkou černou srst s šedivým či nažloutlým pruhem přes celý hřbet, krávy hnědočervenou. Od roku 2008 probíhá zpětné šlechtění. Pracovalo se s přibližně 30 druhy skotu z celé Evropy. Přibližně v roce 2025 by měla být vyšlechtěna zvířata, která jsou jak vzhledem, tak i chováním stejná jako původní pratur.

23 tele

24 plemena Skotský náhorní skot

25 Největší vůl na světě vůl – vykastrovaný býk

26 Hospodářské využití tura:

27 Hospodářské využití:

28 dojivost krav Farmáři mohou zvýšit dojivost krav nejen pomocí výběru správného plemene a složení krmiva, ale také dostatečným osvětlením stájí.

29 kvalita mléka složení a kvalita krmné dávky plemeno
Vliv na složení mléka složení a kvalita krmné dávky plemeno technika chovu, způsob dojení stádium laktace, fáze dne Průměrná dojnice vypije každý den okolo 95 l vody. Kvalita a množství vody významně ovlivňuje množství i složení mléka Krávy potřebují ležet. Omezení času ležení snižuje produkci mléka. Když leží, odpočívají a přežvykují. Průtok krve vemenem se zvyšuje až o 30%. Mouchy skot obtěžují a vytváří tak stres, který vede k nižší produkci mléka. Mohou ohrozit také kvalitu mléka přenosem nejrůznějších bakterií a virů. Přeplnění kotců také vede k snížení dojivosti i kvality mléka.

30 Žaludek přežvýkavců

31

32 SUDOKOPYTNÍCI b) nepřežvýkaví

33 Prase domácí

34 svině sele

35 Vepř – vykastrovaný kanec

36 Muslimové a Židé mají dle náboženských pravidel zakázánu konzumaci vepřového masa.
Velkochov prasat

37 prase je nepřežvýkavý všežravec
jednoduchý žaludek prasete složený žaludek krávy

38 Hospodářské využití:

39 LICHOKOPYTNÍCI

40 Kůň domácí

41

42 kůň je býložravec rostlinná potrava se zpracovává v žaludku a hlavně pomocí baktérií, prvoků a kvasinek v dlouhém slepém střevě (úsek tlustého střeva)

43 hřebec hříbě klisna hříbě klisna

44 národní kulturní památka
Kladrubský bělouš

45 Osel domácí

46 KŮŇ OSEL krásná hříva a ocas malá hříva krátký ocas prohnutý hřbet
rovný hřbet velká kopyta KŮŇ mírně zakřivený hřbet OSEL tenké končetiny

47 hospodářské využití osla
Využití oslů je důležité pro ekonomiku rozvojových zemí. V některých Afrických regionech pracují společně s velbloudy a vytahují vodu z hlubokých studní. Ve vyspělých evropských zemích rostou počty oslů chovaných jako domácí mazlíčci, zatímco v rozvojových částech světa tvrdě pracují a nosí opravdu těžké náklady. Uvádí se, že osel unese až 300 kg.

48 Kříženci koně a osla mezek –více se podobá oslu
mul - více se podobá koni (osel + klisna) mezek –více se podobá oslu (oslice + hřebec) Kříženci koně a osla

49 hnůj Chlévský hnůj nebo zkráceně hnůj je tuhé statkové hnojivo.
To, co se vyváží ze stáje - směs výkalů (trusu i moči), steliva, případně zbytků krmiva, se nazývá chlévská mrva. Z ní biochemickými pochody na hnojišti vzniká hnůj. Moč a rozpuštěné výkaly nezachycené ve stelivu vytékají jako močůvka.

50 hnůj Hnůj je nutné skladovat v souladu s předpisy - musí se s ním zacházet tak, aby nedošlo ke znečištění povrchových a podzemních vod. Chlévská mrva a hnůj jsou stájovými hnojivy, které díky vysokému obsahu dusíku zlepšují vlastnosti půdy. Obohacují půdu o významné organické zbytky a obsahují pro rostliny důležité prvky. rozmetání hnoje po poli

51 kejda Kejda je částečně zkvašená směs pevných a tekutých výkalů hospodářských zvířat zředěná vodou. Podle původu se může jednat o kejdu skotu, prasat a drůbeže, která vzniká v bezstelivových provozech. Stejně jako chlévský hnůj obohacuje půdu o snadno rozložitelné organické látky, ze kterých vzniká humus. Kejda se vyhrnuje mechanickou lopatou do sběrného kanálu a odtud jde gravitací do sběrné jímky.

52 skladování kejdy  Kejdu je třeba před použitím 6 měsíců skladovat, aby se zbavila cizopasníků. Zákon o hnojivech ukládá, že tekutá statková hnojiva se skladují v nepropustných nadzemních, popřípadě částečně zapuštěných nádržích, v zemních jímkách nebo v podroštových prostorech ve stájích. Použití kejdy s sebou nese možné účinky na životní prostředí, je zde riziko splavování živin do hlubších vrstev půdy a také do podzemních a povrchových vod. Dusíkaté sloučeniny, mohou způsobit přemnožení řas, a sinic ve vodních nádržích a způsobit úhyn ryb.

53 Hospodářsky významní savci
25. Hospodářsky významní savci Řád zajíci: králík – pro maso a kožešinu Podřád přežvýkaví sudokopytníci: pro maso, mléko a kůži koza (♂ - kozel; kůzle) ovce (♂ - beran; jehně) – také pro vlnu tur (♂ - býk, ♀ - kráva; tele) Podřád nepřežvýkaví sudokopytníci: prase – pro maso, sádlo, kůži, štětiny, kosti (♂kanec, ♀prasnice, svině; sele) Řád lichokopytníci: kůň – jezdecké a tažné koně (♂ - hřebec, ♀ - klisna, kobyla; hříbě) osel – k dopravě nákladů (kříženci koně a osla – mezek, mul) Při chovu zvířat – hnůj (= výkaly a sláma) nebo kejda (= výkaly s vodou) – ke hnojení půdy + kejda k výrobě bioplynu (k topení).

54 Závěr: Které hospodářsky významné sudokopytníky znáš? Jaký je jejich užitek? Vysvětli pojem sudokopytník a pojmy přežvýkavý sudokopytník, nepřežvýkavý sudokopytník. Které další hospodářsky významné savce (kromě sudokopytníků) znáš? Jaký je jejich užitek? Jak nazýváme samce, samici a mládě u: ovce, kozy, tura, prasete a koně? Co vzniká při chovu hospodářských zvířat? Jak s tímto odpadem nakládáme? Může být něčím nebezpečný?


Stáhnout ppt "Hospodářsky významní savci."

Podobné prezentace


Reklamy Google