Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejjedovatější mořští živočichové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejjedovatější mořští živočichové"— Transkript prezentace:

1 Nejjedovatější mořští živočichové
Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

2 Fugu Fugu je známá japonská pochoutka, při její přípravě však stačí jedna chybička a jed se dostane do masa (původně se nachází pouze v kůži a některých orgánech). Jed způsobuje ochromení svalů. První ochrne jazyk – ztěžkne. Následují svaly, které vám umožňují dýchat, v tuto chvíli většina případu končí zadušením. Dodnes neexistuje protilék.

3 Chobotnice kroužkovaná
„Hapalochlaena lunulata“ Dorůstá se okolo 20cm. Pestré zbarvení pouze v ohrožení. Výskyt: Mělké vody od Austrálie, až po Japonsko. Žije v mělkých vodách okolo 0-20cm. Její jed dokáže zabít až 26 dospělých. Ani na tento jed dosud není protilátka.

4 Čtyřhranka smrtelná Průhledná mořská medúza.
Má až 25cm velký zvon a 3m dlouhé chapadla. V chapadlech má množství žhavých buněk, kterými popálí „nepřítele“. Má na svědomí nejvíce úmrtí člověka z mořských živočichů vůbec. (Bylo registrováno více jak 5000.) Po popálení je třeba rychle ošetřit octem, jinak se sníží šance přežít. Většina smrtí končí utonutím.

5 Odranec pravý Považován za nejjedovatější rybu vůbec.
Je nazýván „Kamennou rybou“ kvůli svému vzhledu. Veliký je 25-50cm. Nachází se po celé délce obratníku kozoroha. Po zásahu jeho jedem se přestane každý pohybovat. Jed je bílkovinné povahy, způsobuje rozpad tkáně, ochrnutí až srdeční zástavu.

6 Zdroje ruleta-obsahuje-jed-podobny-kyanidu.html


Stáhnout ppt "Nejjedovatější mořští živočichové"

Podobné prezentace


Reklamy Google