Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar"— Transkript prezentace:

1 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Hlubokomořské medůzy Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Božetěchova 3, Olomouc Antonín Lindner Třída: 1L Školní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar

2 Mořská vosa (čtyřhranka smrtelná)
Dá se o ní říct že je jedna z nejnebezpečnějších. Je to smrtelně jedovatý druh mořské medúzy z čeledi Chirodropidae obývající příbřežní vody okolo Austrálie. Je asi asi 25 cm velká a je průhledná tudiž je ve vodě lehce přehlédnutelná a její chapadla můžou být dlouhé až 3 metry. Při kontaktu těchto žahavých buněk s lidskou kůži následuje silná palčivá bolest doprovázená otokem a ve velkém množství případů i šokem, což často vede k utonutí plavce.

3 Obří medúzy ohrožují japonské rybáře
Medúza Stomolophus nomurai byla v Japonském moři zaznamenána už ve dvacátých letech 20. století. Letošní invaze živočichů, kteří jsou domovem ve Žlutém moři, je zatím největší. Mořské proudy tyto medúzy přinášejí ve velkém množství už od roku 2005, což je zřejmě dáno zvyšující se teplotou vody. Může to však být i důsledkem znečištění vod u pobřeží Číny a také tím, že z něj mizí potrava tohoto živočicha.

4 Medúzy nemají velký problém přizpůsobovat se stále více znešičtěným oceánům – naopak, šíří se i do míst, kde je ještě před několika desítkami let prakticky nikdo neznal.  

5 Bájná medúza obřích rozměrů
V dubnu roku 2010 nafilmovali biologové obrovskou medúzu talířovou bájnou. Až metrový klobouk hnědé barvy působí ve vodě jako obrovský – a to ještě není všechno. Z něj vycházejí čtyři ramena, každé dlouhé až šest metrů. Za posledních 150 let byla pozorována jen stokrát, její první video vzniklo až roku 2009. Stalo se to 19. května, kdy ji nafilmovala miniponorka v Mexickém zálivu. Video vzniklo v rámci programu Serpent, což je projekt zaměřený na výzkum podmořského života. Kromě několika vládních a vládních organizací se na něm podílí také ropné společnosti BP, Shell, Chevron a Petrohrad, které v Mexickém zálivu působí.

6 Nepodařilo se mi najít lepší obrázky

7 Zdroje http://media.novinky.cz/665/276656-free1-keflj.jpg


Stáhnout ppt "Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar"

Podobné prezentace


Reklamy Google