Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích"— Transkript prezentace:

1 Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích
ŽIVOČIŠNÉ JEDY Medúzovci Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích Radka Dudáčková Michal Fereš

2 Vědecká klasifikace Říše: živočichové (Animalia) Oddělení : dvojlistí (Diblastica) Kmen : žahavci (Cnidaria)

3 Stavba těla Medúzovci (Scyphozoa) je třída z kmene žahavců, do níž je řazeno přibližně 220 druhů v 71 rodech. Primitivní tělo je složeno pouze ze dvou vrstev buněk. První vrstva se nazývá ektoderm Druhá vrstva je tvořena entodermem Mezi nimi se vyskytuje vrstva zvaná mezoglea

4 Stavba těla - nemá skelet - oběhové či respirační orgány
ani orgány vylučovací. (1) Vnitřní dutina (2) Okrajová chapadélka (3) Žahavá ramena (4) Mezoglea (5) Pohlavní orgány (6) Entoderm (7) Ústní otvor

5

6 Stavba těla Jediný otvor v medúze jsou ústa.
Kolem okraje deštníku, - kolem úst medúzy - visí vlající chapadla k získávání potravy. V chapadlech jsou lokalizované buňky s drobounkými váčky přeplněné jedem - k paralyzování kořisti.

7 Žahavá buňka (knidocyt)
V klidu je duté žahavé vlákno smotáno ve váčku v přední části buňky. Na konci buňky je uložen citlivý výběžek (knidocyl), po jehož podráždění vystřelí žahavé vlákno z nematocysty.

8 Průnik jedu Jed láčkovců tvoří farmakologicky aktivní látky, většinou nízkomolekulární peptidy a glykoproteiny např. congestin, thalassin, eginatoxin.

9 Životní cyklus Každý jedinec se může reprodukovat samostatně. Každá medúza má totiž samčí i samičí orgány, které mohou být různě zbarvené. Vajíčko se zachytí a promění v polyp.

10 Životní cyklus Velikost polypů kolísá od velikosti hrášku až do průměru dvou metrů Tvar medúz je různý, protože existují jak zvonovité, tak i zploštěné medúzy, jejichž tělo je nahoře mírně vypuklé a dole jen málo vyduté.

11

12 Čtyřhranka Fleckerova

13 Zbarvení je většinou světle modré až průhledné, proto jsou téměř neviditelné.
Dosahuje velikosti nad 20 cm a má více jak 15 vláken v každém rohu těla, které mohou být až 3m dlouhé. Vlákno obsahuje více jak 5000 nematocytů (žahavých buněk). Jed nesený každým jedincem tohoto druhu by stačil na usmrcení 60 dospělých lidí; je to nejsilnější toxin v živočišné říši.

14 Dotyk způsobí omračující bolest, ochrnutí a šok.
Pokud se postižený nezačne topit už z pouhého leknutí, pak hrozí křeče, bezvědomí a selhání srdce. Smrtelné může být toto setkání především pro děti, staré lidi nebo oslabené jedince.

15

16 - jed čtyřhranky je považován za jeden z nejnebezpečnějších v živočišné říši.
- za poslední století a půl tomuto miniaturnímu bezobratlému obyvateli moří podlehlo v Austrálii, na Filipínách a v Indonésii přes 5000 lidí. - některá zvířata jsou ale vůči jedu čtyřhranky imunní - například mořské želvy, které se jimi živí.

17 Zajímavosti - současnosti v mořích a oceánech žije asi 300 druhů medúz
- ročně je podle statistik požaháno medúzami kolem 130 milionů lidí. - medúzy zabijí každoročně více lidí než obávaný žralok lidožravý Zajímavosti

18 Medúza značně ovlivňuje složení
oceánů, protože společně s planktonem či klanonožci jsou schopné přesunovat velké množství vody z oceánského dna směrem k hladině.

19 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích"

Podobné prezentace


Reklamy Google