Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvaha Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvaha Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013"— Transkript prezentace:

1 Úvaha Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013
Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Sloh Výukový materiál slouží jako příprava k psaní úvahy. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Úvaha zamyšlení nad problémem vlastní názor důvody pro a proti
argumenty hodnocení řečnické otázky

3 Myšlenková mapa Přítel

4 Diamant nepřítel ___________ ___________
___________ ___________ (2 přídavná jména) __________ __________ _________ (3 slovesa) _________________________ (Věta, která má 4 slova) ________________ (opak slova nepřítel)

5 Pozorně si přečti citáty o přátelství. Přemýšlej o každém z nich
Pozorně si přečti citáty o přátelství. Přemýšlej o každém z nich. Ke každému se vyjádři v diskusi. 1. Sobectví je jed každého přátelství. 2. Přátelství znásobuje štěstí a zeslabuje bolest, když se rozdělíme o jedno i druhé. 3. Cit, jenž chybí v lásce, totiž jistota, činí přátelství nerozlomným a zdvojnásobuje jeho půvab. 4. Přátelství mezi dvěma muži je luxus, mezi dvěma ženami zázrak.

6 5. Žít s nepřáteli tak, jako kdyby se jednoho dne mohli stát našimi přáteli, a s přáteli, jako by se mohli stát našimi nepřáteli, to není ani v povaze nenávisti, ani v pravidlech přátelství. Není to zásada morální, ale politická. 6. Přátelství má větší cenu než příbuzenství. 7. Odmítl jsem přátelství dvou lidí: prvního proto, že mi nikdy neřekl nic o sobě, a toho druhého proto, že se mnou nikdy nemluvil o mně.

7 Citáty Vyhledej v čítance (na internetu) další citát přátelství a stručně se zamysli nad jeho obsahem.

8 Úkol: Napiš krátkou úvahu o přátelství. Můžeš použít i uvedené citáty.

9 Zdroje KRAUSOVÁ, Z. – TERŠOVÁ, R.: Český jazyk 8. 1 vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus ISBN STYBLÍK, V. – ČECHOVÁ, M. – HAUSER, P. – HOŠNOVÁ, E.: Český jazyk pro 9. ročník základní školy a odpovídající ročník víceletých gymnázií. 3. vyd. Praha: SPN STYBLÍK, V. – ČECHOVÁ, M. – HAUSER, P. – HOŠNOVÁ, E.: Český jazyk pro 8. ročník základní školy a odpovídající ročník víceletých gymnázií. 3. vyd. Praha: SPN ISBN ISBN [cit , autor:Eli the Bearded ] [cit , autor:Dimple shaileshbhai patel ]


Stáhnout ppt "Úvaha Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013"

Podobné prezentace


Reklamy Google