Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění."— Transkript prezentace:

1 Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění. Procesy –rychlost, eliminace nedigitálních operací a lidské chyby, –jednoduchost, eliminace duplicitních a opakovaných operací. Technologie –přenositelnost a čitelnost dat, účelná struktura dat, –kompatibilita SW a HW, dodržení fontů a barev. Ekonomika –cena, tisk v malém i velkém nákladu.

2 DTP - Technologický řetězec Tvorba dokumentů

3 DTP - Technologický řetězec Tvorba dokumentů

4 DTP - Technologický řetězec Šablony a digitální tisk

5 Digitální workflow tvorby dokumentů 3. Význam dWfTD Příprava tvorby –sdílení digitální formy návrhu dokumentu, –sdílení elektronického grafického manuálu – struktury, –realizace operací formou externích služeb. Vlastní tvorba dokumentů –sdílení digitálních zdrojových dat, –sdílení elektronického grafického manuálu – dat. prvky, –kontrola a řízení celého procesu, –eliminace negativních vlivů mezilidské kooperace, –úspora času, –práce s aktuálními daty, –dodržení pravidel firemního grafického manuálu.

6 Digitální workflow tvorby dokumentů 3. Význam dWfTD Publikace dokumentů –využití digitálního tisku, přípravy pro ofsetový tisk, výstupu na obrazovky, při jediném vstupním souboru –realizace tzv. domácího tisku, –realizace změn „na poslední chvíli“, –možnosti personalizace dokumentů. Distribuce a sdílení dokumentů –zachování formátu všech prvků, –přenosu fontů a jednotného barvového prostoru,

7 Digitální workflow tvorby dokumentů 3. Význam dWfTD Vazby na IS –Procesní: impuls k tvorbě dokumentu, k integraci dat do dokumentu, nebo k publikování, –Datové: vazba na datovou základnu IS, kooperace při strukturování datové základny –Technologické: HW a SW nástroje IS.

8 Digitální workflow tvorby dokumentů 4. Trendy –Distribuovaný tisk, domácí tisk a domácí práce na dokumentech. –Internet (kontrola PDF souborů, polygrafické systémy). –Remote proofing (vzrůstající kvalita počít. tiskáren). –Řízení barev (Color Management Systems, ICC profily). –Digitální tiskové stroje (personalizace, tisk z databází). –Archová montáž (přechod z postScriptu na PDF).

9 Digitální workflow tvorby dokumentů 5. Závěry Problémy: –Wf: „kreativní“, „firemní“ a „publikační“, –editovatelnost dokumentů v „nezávislých“ formátech (plná textová editovatelnost je podmínkou úspěšnosti PDF), –zpětný převod do interních formátů, extrakce objektů z PDF, –rozdílné metodiky (formáty souborů, kompozitní nebo separovaný Wf), barvové prostory. Budoucnost tvorby dokumentů? –kam směřuje proces publikování? do prostředí vzniku informací, –co přinesou komunikační technologie? práce a tisk „na dálku“, –které části Wf (celý Wf?) se nebudou realizovat v tiskárně nebo grafickém studiu?

10 Digitální workflow tvorby dokumentů 5. Závěry !!! –uživatelské rozhraní, –nekompatibilita fontů, –informovanost o WfTD, –funkce firemního „publikačního“ koordinátora: IS, HW, SW, řízení, publikování, barevné prostory, formáty, fonty, psychologie, marketing…

11 DTP - Technologický řetězec Technologický řetězec tvorby dokumentu - 1

12 DTP - Technologický řetězec Vznik obrazových prvků dokumentu

13 DTP - Technologický řetězec Odbyt, expedice...


Stáhnout ppt "Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění."

Podobné prezentace


Reklamy Google